Καθημερινά, όλο και πιο συχνά ακούμε από τον περίγυρό μας τις έννοιες της ηγεσίας και του management. Ηγεσία στα εργασιακά περιβάλλοντα που βρισκόμαστε όλοι μας, management στις επιχειρήσεις και σωστή διαχείριση των δυσκολιών και των προβλημάτων που ανακύπτουν είναι μερικά από τα βασικά καθημερινά θέματα που αντιμετωπίζουμε ως εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους. Ωστόσο, τι γίνεται με το management στην προσωπική μας ζωή; Πόσο καλοί είμαστε στο να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις για εμάς;
Είναι γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που επαγγελματικά ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα καταξιωμένοι. Μπορεί να διοικούν και να είναι στελέχη μεγάλων και ισχυρών υπηρεσιών, ενώ δεν έχουν τη δυνατότητα να ηγηθούν σωστά στις προσωπικές τους αποφάσεις. Για ποιους λόγους άραγε να είναι δύσκολο το management στην προσωπική μας ζωή;
- Ανασφάλεια
Αρχικά, υπάρχει η περίπτωση κάποιος άνθρωπος που δείχνει και είναι ιδιαίτερα δυναμικός στα επαγγελματικά του ζητήματα, ενδέχεται να νιώθει αρκετά αδύναμος και ανασφαλής στις προσωπικές του υποθέσεις. Έτσι, μπορεί να παραμένει στάσιμος σε επιλογές και καταστάσεις καθώς αισθάνεται ανασφαλής να ξεφύγει από τη ζώνη ασφαλείας του. Με αυτόν τον τρόπο αδυνατεί να λάβει αποφάσεις που τον αφορούν αφού φοβάται τις συνέπειες και τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν στη ζωή του μετέπειτα. Επομένως, μπορεί να καταφέρνει ένα πολύ σωστό management στα εργασιακά του αλλά όχι στα προσωπικά του.
- Μη Δεκτικότητα στις νέες εμπειρίες
Ένας ακόμη λόγος που μπορεί να μας κρατάει δέσμιους και να μην αποφασίζουμε να παίρνουμε αποφάσεις, είναι το γεγονός ότι ίσως δεν είμαστε αρκετά δεκτικοί και ελαστικοί στην απόκτηση νέων εμπειριών και δεδομένων. Η ανοιχτότητα στην καινοτομία και στις νέες προκλήσεις είναι ένα χαρακτηριστικό που θα πρέπει να μας χαρακτηρίζει τόσο στην επαγγελματική μας πορεία όσο και στην προσωπική μας εξέλιξη. Γίνεται, λοιπόν, σαφές ότι όταν είμαστε ανοιχτοί στις αλλαγές που είναι προς όφελός μας είναι πιο εύκολο να αλλάξουμε καταστάσεις που δεν μας αρέσουν και μας εμποδίζουν να εξελιχθούμε σταδιακά.
- Μειωμένη Συναισθηματική Ωριμότητα
Τέλος, ένας ακόμη λόγος που μας εμποδίζει πολλές φορές να ασκήσουμε αποτελεσματικό management στις αποφάσεις μας είναι η μειωμένη συναισθηματική ωριμότητά μας. Δηλαδή, δεν είμαστε τόσο ώριμοι ορισμένες φορές για να αντιληφθούμε ότι βρισκόμαστε σε μια προβληματική κατάσταση η οποία χρήζει αναπροσαρμογής. Όσο περισσότερο συναισθηματικά ώριμοι είμαστε, τόσο πιο γρήγορα και ενεργά αντιμετωπίζουμε κάποια αλλαγή στη ζωή μας και στοχαζόμαστε την πιο σωστή και αποτελεσματική λύση στην κάθε περίπτωση. Επομένως, είναι αναγκαίο να αφυπνιζόμαστε και να ασκούμε τις σωστές στρατηγικές προκειμένου να παίρνουμε τις σωστές αποφάσεις για εμάς και να απολαμβάνουμε τη ζωή μας στο έπακρο!