Asgardia: Το πρώτο διαστημικό έθνος

Το πρώτο διαστημικό έθνος

Το έθνος Asgardia πρόκειται για το πρώτο διαστημικό έθνος που έχει ιδρυθεί μέχρι σήμερα.

 Δημιουργήθηκε και διαδόθηκε μέσω ίντερνετ και μπορεί να γίνει μέλος του ο καθένας. Εμπνευστής και ιδρυτής του είναι ο επικεφαλής του Aerospace International Research Center στη Βιέννη και πρόεδρο του τμήματος Επιστήμης της UNESCO, Igor Ashurbeyli. Το όνομα της προέρχεται από μία πόλη που ονομαζόταν Asgardia στην Σκανδιναβική μυθολογία. Σύμφωνα με τη μυθολογία επρόκειτο για τη πόλη μέσα στα σύννεφα, τη πόλη των Θεών. Για την ίδρυση αυτού του έθνους συνεργάστηκαν στενά μηχανικοί, επιστήμονες, επιχειρηματίες αλλά και νομικοί σύμβουλοι.

Αποικία μέσω ίντερνετ 

Πρόκειται στην ουσία για μια ιστοσελίδα και μπορεί να κάνει αίτηση ο καθένας. Κάνοντας αίτηση σε αυτή την ιστοσελίδα γίνεσαι απευθείας πολίτης του έθνους Asgardia, γίνεσαι δηλαδή Asgardian, όπως αποκαλεί τους χρήστες της η σελίδα.

Advertisements
Ad 14

Εκεί μέσα μαθαίνεις να συμβιώνεις με τους υπόλοιπους Asgardians με όρους διαστήματος. Όποιος επισκεφτεί τη σελίδα, θα διαπιστώσει πως το διαδικτυακό έθνος έχει τους δικούς του νόμους και τη δική του κυβέρνηση. Κάθε πολίτης μπορεί μέσω της σελίδας να προτείνει και να επιχειρηματολογήσει για το τι ακόμα μπορεί να χρειάζεται το νομοθετικό πλαίσιο που ήδη υπάρχει. Σύμφωνα με τη σελίδα πρόκειται για ένα έθνος που προωθεί την ελευθερία της σκέψης, καθώς και την διανοητική και την ηθική ανάπτυξη του κάθε ανθρώπου.

Η Asgardia μέχρι σήμερα κυβερνάται από ένα συμβούλιο, που αποτελείται από 12 υπουργούς. Σύμφωνα με τη σελίδα, αυτοί οι υπουργοί έχουν πάνω κάτω τις αρμοδιότητες που έχουν οι αρχηγοί των εθνών στη γη. Η σελίδα προτείνει τους έντεκα. Τον δωδέκατο καλείται ο πολίτης να τον προτείνει άμα θέλει. Επίσης ο επικεφαλής προσωρινά είναι ο ιδρυτής του έθνους, ωστόσο έχουν προγραμματιστεί εκλογές τον Ιούνιο του 2017.

Διαβάστε επίσης  5 επέτειοι στην επιστημονική κοινότητα (Β΄ Μέρος)

Γιατί υπάρχει το έθνος Asgardian

Στόχος είναι σταδιακά η Asgardia να γίνει ένα ανεξάρτητο έθνος, και βραχυπρόθεσμα έχει ως στόχο μέσα στο 2017 να στείλει τον πρώτο δικό του δορυφόρο στο διάστημα. Πρόκειται για μια χώρα ειρήνης και καινοτομίας, σύμφωνα με τους δημιουργούς του. Ο ίδιος o Ashurbeyli λέει: “Η επιστημονική και τεχνολογική συνιστώσα του έργου μπορεί να ειπωθεί μέσα από τρεις λέξεις: ειρήνη, πρόσβαση και προστασία”. Σίγουρα η έννοια της ειρήνης καλύπτεται, κατά την άποψη του Ashurbeyli, μιας και πρόκειται για ένα έθνος χωρίς γεωπολιτικά σύνορα. Αν παρατηρήσει κανείς στον πίνακα της αρχικής σελίδας θα διαπιστώσει ότι έχει πολίτες από όλες τις χώρες.

Η ίση πρόσβαση σε όλους στις εξελίξεις της τεχνολογίας είναι επίσης ένας στόχος του έθνους της Asgradia. Επίσης με τον όρο “προστασία” ο Ashurbeyli εννοεί την προστασία της γης από διαστημικές απειλές. Τέτοιες είναι κάποιος αστεροειδής, ηλιακές ακτινοβολίες, διαστημικά σκουπίδια κλπ. Σαν μακροπρόθεσμο στόχο ωστόσο το έθνος Asgradia έχει να θέσει συμμετοχή στα Ηνωμένα Έθνη, να αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ σαν κράτος, σαν το Το έθνος Asgardia πρόκειται για το πρώτο διαστημικό έθνος που έχει ιδρυθεί μέχρι σήμερα, και να γίνει μια από τις μελλοντικές αποικίες στον Άρη. Μέχρι τώρα το τελευταίο δεν είναι σίγουρο ότι θα συμβεί. Ωστόσο βλέποντας το παράδειγμα του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ, που σχεδιάζει να δημιουργήσει την δική του αποικία στον Άρη (SpaceX) καταλαβαίνουμε πως και η δημιουργία της αποικίας Asgardia δεν είναι απίθανη.

Δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές οι τεχνικές λεπτομέρειες, ούτε το ύψος των κεφαλαίων που έχει δοθεί για αυτό το progject. Οι απόψεις πάνω στο συγκεκριμένο θέμα είναι διφορούμενες. Το συγκεκριμένο έργο όμως επιφέρει σημαντικά ερωτήματα για τον τρόπο αποικισμού τους διαστήματος και το πως θα πρέπει να αντιμετωπίζεται στο μέλλον.

Διαβάστε επίσης  Οι επιστήμονες στην Καλιφόρνια πιέζουν για δημιουργία μεγάλου ερευνητικού προγράμματος για το κλίμα

Ιστοσελίδα της Asgardia:

https://asgardia.space/en/

https://www.facebook.com/asgardia.space/

 

 

Είμαι η Μαρία, και προσφάτως αποφοίτησα από το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Έχω μια ιδιαίτερη αγάπη στην τεχνολογία, τον κινηματογράφο, τα βιβλία και το θέατρο. Ωστόσο δε λέω όχι σε κάποιο συναρπαστικό ταξίδι ή σε έναν ζεστό καφέ σε οποιοδήποτε σημείο της πόλης με λίγο κόσμο :)

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Outfits εμπνευσμένα από τις αγαπημένες μας ταινίες.

Μόδα και Κινηματόγραφος. Δύο από τις μεγαλύτερες τέχνες και πήγες
Γουατεμάλα

Γουατεμάλα: Απόδραση στην εξωτική γη των Μάγιας

Γουατεμάλα, το λίκνο του θαυμαστού πολιτισμού των Μάγιας, η γη