The Biobag- Η πρώτη τεχνητή μήτρα

The Biobag

Μια νέα τεχνητή μήτρα, η “βιο-σακούλα” (biobag).

The Biobag

Μια ερευνητική ομάδα από τη Φιλαδέλφεια, κατάφερε να δημιουργήσει μια τεχνητή μήτρα και να μεγαλώσει μέσα της οχτώ έμβρυα αρνιού. Κάποια από τα αρνάκια βγήκαν υγιέστατα και αυτό κάνει τους ερευνητές να ελπίζουν πως η επόμενη εφαρμογή θα γίνει σε άνθρωπο.

Μέσα σε αυτό, που μοιάζει με υπερμεγέθη τσάντα τύπου ziplock που συνδέεται με σωλήνες αίματος και ειδικού υγρού, οκτώ έμβρυα αρνιών άρχισαν και συνέχισαν να αναπτύσσονται ακριβώς σαν να ήταν μέσα στις μητέρες τους. Σε πάνω από τέσσερις εβδομάδες, οι πνεύμονες και ο εγκέφαλός τους μεγάλωσαν, άρχισαν να βγάζουν τρίχωμα, άνοιξαν τα μάτια τους, και έμαθαν να καταπίνουν κανονικά, σύμφωνα με τη νέα μελέτη που κάνει το πρώτο βήμα προς μια τεχνητή μήτρα και έχει δοκιμαστεί μέχρι σήμερα μόνο σε αρνιά.

Το μέλλον

Πολλοί άρχισαν να φαντάζονται ήδη ένα μέλλον που δε θα χρειάζεται να κυοφορεί μια γυναίκα το παιδί της αλλά θα αφήνει στην τεχνητή μήτρα να κάνει τη δουλειά και δε θα ελοχεύουν οι πιθανοί κίνδυνοι που μπορεί να έχει μια εγκυμοσύνη. Το παρακάτω βίντεο αποτελεί δημιούργημα της φαντασίας των δημιουργών του περιοδικού Futurism, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από την ανακάλυψη της τεχνητής μήτρας και κυκλοφόρησαν μια διαφήμιση για μια πολύ πιθανή μελλοντική εφεύρεση.

Growing babies in your living room

This concept artificial womb will allow you to grow a baby in your house

Publiée par Futurism sur Mardi 27 juin 2017


Ωστόσο είναι σημαντικό να μην ξεπεράσουμε τα όρια, όπως λέει και ο Alan Flake, εμβρυϊκός χειρούργος στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας και επικεφαλής της συγκεκριμένης μελέτης. Τονίζει ότι «Είναι πλήρως επιστημονική φαντασία να νομίζετε ότι μπορείτε να πάρετε ένα έμβρυο μέσα από την πρώιμη αναπτυξιακή διαδικασία και να το βάλετε στο μηχάνημά μας χωρίς το κρίσιμο σημείο, η μητέρα, να είναι εκεί». Αυτό που κάνει αυτή την ανακάλυψη σημαντική, είναι ότι θα δώσει στα βρέφη που γεννήθηκαν πολύ νωρίς την ευκαιρία να συνεχίσουν να αναπτύσσονται σε ένα πιο φυσικό περιβάλλον που μοιάζει με μήτρα.

Διαβάστε επίσης  Το Curiosity ανακάλυψε αρχαία οργανική ύλη στον Άρη

Πως λειτουργεί

Το Biobag μπορεί να μη μοιάζει πολύ με μια μήτρα, αλλά περιέχει τα ίδια βασικά μέρη: μια πλαστική σακούλα που περικλείει το εμβρυϊκό αρνί και το προστατεύει από τον έξω κόσμο, όπως και η μήτρα, ένα διάλυμα ηλεκτρολύτη που περιβάλλει το αρνί παρόμοια με το αμνιακό υγρό στη μήτρα, και ένα μέσο (σωληνώσεις) ούτως ώστε να κυκλοφορήσει το αίμα στο έμβρυο και να ανταλλάξει διοξείδιο του άνθρακα με οξυγόνο. Ο Flake και οι συνεργάτες του δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους στο περιοδικό Nature Communications στις 25 Απριλίου 2017.

Φυσικά, τα αρνιά δεν είναι άνθρωποι. Ο εγκέφαλός τους αναπτύσσεται με κάπως διαφορετικό ρυθμό. Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι πρόκειται να ακολουθήσουν πολλές έρευνες για την επιστήμη για να εγγυηθεί την ασφάλεια αυτής της συσκευής προτού να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί σε ανθρώπινα μωρά. Έχουν ήδη αρχίσει να το δοκιμάζουν σε αρνιά μεγέθους ανθρώπου, και παρακολουθούν στενά τα λίγα αρνιά που επιβίωσαν αφού αφαιρέθηκαν από τον αναπνευστήρα. Μέχρι στιγμής, τα αρνιά φαίνονται αρκετά υγιή. «Νομίζω ότι είναι ρεαλιστικό να σκεφτόμαστε τα τρία χρόνια ως μελλοντικό στόχο για τις πρώτες δοκιμές σε άνθρωπο», λέει ο Flake και χαρακτηριστικά υποστηρίζει:

“I think it’s just an amazing thing to sit there and watch the fetus on this support acting like it normally acts in the womb… It’s a really awe-inspiring endeavor to be able to continue normal gestation outside of the mom”.

Είμαι η Μαρία, και προσφάτως αποφοίτησα από το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Έχω μια ιδιαίτερη αγάπη στην τεχνολογία, τον κινηματογράφο, τα βιβλία και το θέατρο. Ωστόσο δε λέω όχι σε κάποιο συναρπαστικό ταξίδι ή σε έναν ζεστό καφέ σε οποιοδήποτε σημείο της πόλης με λίγο κόσμο :)

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.