Χορτοφαγική διατροφή και διαβήτης τύπου 2

χορτοφαγική διατροφή
Πηγή Εικόνας: www.runnersworld.com

Κατά την χορτοφαγική διατροφή, τα άτομα καταναλώνουν τροφές οι οποίες προέρχονται από φυτικές πηγές όπως: λαχανικά, όσπρια, φρούτα, ξηροί καρποί, έλαια και δημητριακά ολικής άλεσης. Αρκετοί χορτοφάγοι καταναλώνουν από λίγα έως καθόλου ζωικά παράγωγα. Ταυτόχρονα, το American Dietetic Association έχει δημοσιεύσει πως η χορτοφαγική διατροφή είναι ασφαλής και ενδείκνυται για όλα τα στάδια της ζωής, καθώς δεν υπάρχει κανένας επίσημος φορέας που μην προτείνει την υιοθέτηση της χορτοφαγίας.

Χορτοφαγική διατροφή και διαβήτης τύπου 2

Μια νέα ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Advances in Nutrition, επιβεβαιώνει ότι η χορτοφαγική διατροφή είναι η καλύτερη μέθοδος για την πρόληψη και την θεραπεία του διαβήτη. Οι ερευνητές εξέτασαν μελέτες και δεδομένα που αφορούν την σύνδεση της χορτοφαγίας με την καλύτερη αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2, όπως επίσης έδωσαν βάση στους μηχανισμούς που καθιστούν αυτή την προσέγγιση τόσο αποτελεσματική.

Τα στοιχεία δείχνουν, ότι αφαιρώντας τα ζωικά προϊόντα από την διατροφή, οι παράγοντες κινδύνου για διαβήτη βελτιώνονται. Δηλαδή, μειώνονται τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, της χοληστερόλης, ρυθμίζεται η αρτηριακή πίεση, καθώς υπάρχει μεγάλη βελτίωση στο σωματικό βάρος και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Συγκεκριμένα, η μειωμένη πρόσληψη λίπους και η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών βελτιώνουν τον διαβήτη και μειώνουν την ανάγκη για φάρμακα που αφορούν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Η έρευνα αυτή αποτελεί μια ανασκόπηση δεδομένων δεκαετιών και επιβεβαιώνει αυτό που έχουν δει οι ερευνητές να συμβαίνει ξανά και ξανά στην πράξη: η χορτοφαγική διατροφή είναι μια ισχυρή συνταγή για την πρόληψη και την αντιστροφή του διαβήτη τύπου 2.

Τα πορίσματα της ανασκόπησης

Η ανασκόπηση εξέτασε αρκετές μελέτες που δείχνουν ότι μια χορτοφαγική διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, ενώ η κατανάλωση κρέατος, συμπεριλαμβανομένων των πουλερικών, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο. Οι συγγραφείς της έρευνας παραθέτουν μια ανάλυση των συμμετεχόντων της Adventist Health Study που δεν είχαν διαβήτη: Οι χορτοφάγοι vegan και lacto-ovo vegetarian είχαν 77% και 54% μείωση του κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη, αντίστοιχα, σε σύγκριση με τους μη χορτοφάγους.

Διαβάστε επίσης  Στρατηγικές θεραπείας για τον Ορθοκολικό καρκίνο (CRC)

Μια μελέτη από το Χάρβαρντ που εξέτασε τα πορίσματα της ανασκόπησης, διαπίστωσε ότι η αύξηση του κρέατος κατά μισή μερίδα την ημέρα σχετίζεται με αύξηση 48% του κινδύνου διαβήτη σε διάστημα μιας τετραετίας.

Η χορτοφαγική διατροφή είναι επίσης ευεργετική για επιπλοκές του διαβήτη τύπου 2, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, των χρόνιων νεφρικών παθήσεων, της νευροπάθειας και της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, σύμφωνα με δεδομένα που παρατίθενται στην έρευνα. Η ανασκόπηση επισημαίνει επίσης τα οφέλη μιας φυτικής διατροφής, σε σύγκριση με άλλες διαιτητικές προσεγγίσεις για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, συμπεριλαμβανομένων των διαίτων με πολύ χαμηλές θερμίδες, της μεταβολικής χειρουργικής, των μεσογειακών και διαιτητικών προσεγγίσεων για τη διακοπή της υπέρτασης και ενός προτύπου διατροφής με χαμηλή κατανάλωση υδατανθράκων, η οποία εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια του ασθενή.

Τα χορτοφαγικά διατροφικά πρότυπα βελτιώνουν το σωματικό βάρος, την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τη λειτουργία των κυττάρων του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη. Οι συγγραφείς της έρευνας προτείνουν στους κλινικούς γιατρούς, να συστήνουν την χορτοφαγική διατροφή σε όσους έχουν ή διατρέχουν κίνδυνο για διαβήτη και να ενημερώνουν για την αποδοχή, τη διατροφική επάρκεια και τα οφέλη για τη συνολική υγεία αυτού του τρόπου διατροφής. 

Πηγές  Άρθρου:

Meghan A Jardine, Hana Kahleova, Susan M Levin, Zeeshan Ali, Caroline B Trapp, Neal D Barnard, Perspective: Plant-Based Eating Pattern for Type 2 Diabetes Prevention and Treatment: Efficacy, Mechanisms, and Practical Considerations, Advances in Nutrition, 2021. Ανακτήθηκε από: https://academic.oup.com/advances/advance-article/doi/10.1093/advances/nmab063/6296092# (Τελευταία πρόσβαση: 10/08/2021 Ώρα: 15:23)

 

Είμαι τελειόφοιτη της σχολής Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας του Università degli studi di Perugia, Ιταλίας. Τομείς ενδιαφέροντος: γενετική, ιοθεραπεία, θεραπείες με βακτηριοφάγους.
Ευχαριστώ πολύ που διαβάσατε το άρθρο μου.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

οικονομικά

Οικονομικά: είναι αναγκαίο να διδάσκονται;

Τη στιγμή που μαθήματα όπως Αρχαία, Φυσική, Χημεία διδάσκονται επί
Στην εικόνα απεικονίζεται με μπλε γράμματα η φράση Help I'm A Fish, η οποία σχηματίζει ένα ψάρι. Το background της εικόνας είναι μαύρο.

Help! I’m A Fish: Βοήθεια! Είμαι Ψάρι

Help! I’m A Fish (Δανικά: Hjælp, jeg er en