Έμπλαστρο υπερήχων μπορεί να καταγράφει τον καρδιακό ρυθμό

6 Σεπτεμβρίου 2022

 

Φανταστείτε ένα έξυπνο ρολόι (smartwatch) που δεν δείχνει απλώς τον καρδιακό ρυθμό, αλλά μια πλήρη εικόνα της καρδιάς σε πραγματικό χρόνο.

Ερευνητές έκαναν το πρώτο βήμα σε αυτό το εγχείρημα δημιουργώντας ένα φορητό έμπλαστρο υπερήχων (όπως ένα Band-Aid με σόναρ) που παρέχει έναν ευέλικτο τρόπο για να δούμε βαθιά μέσα στο σώμα. Η τεχνολογία αυτή είναι ένα μεγάλο βήμα στην εξατομικευμένη ιατρική.

Ο υπέρηχος χαρτογραφεί ιστούς και υγρά καταγράφοντας πώς τα ηχητικά κύματα αναπηδούν από πάνω τους. Για το λόγο αυτό μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να εξετάσουν όργανα για τυχόν βλάβες, να διαγνώσουν τον καρκίνο ή ακόμη και να παρακολουθήσουν βακτήρια. Ωστόσο, τα περισσότερα μηχανήματα υπερήχων δεν είναι φορητά. Ακόμα και αν ήταν φορητά, είτε δυσκολεύονται να εντοπίσουν τις μικρές λεπτομέρειες είτε μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για σύντομες περιόδους.

Λύση σε αυτό το πρόβλημα πιθανολογείται ότι έχουν δώσει ερευνητές από το MIT. Το νέο έμπλαστρο υπερήχων μπορεί να λειτουργήσει για έως και 48 ώρες συνεχόμενα. Ακόμα και όταν ο χρήστης κάνει κάτι ενεργό όπως η άσκηση. Αυτή η μικροσκοπική συσκευή ‘’βλέπει’’ εξίσου καλά με ένα πιο δυσκίνητο νοσοκομειακό μηχάνημα, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό Science όπου δημοσίευσαν την εργασία τους στις 29 Ιουλίου.

«Αυτό είναι μόνο η αρχή», υποστηρίζει ο Xuanhe Zhao, μηχανολόγος μηχανικός στο MIT.

Η ομάδα του σχεδιάζει να κάνει το έμπλαστρο υπερήχων να διαθέτει ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο. Καθώς επίσης και ικανή να συνδέεται με το τηλέφωνο του κάθε χρήστη. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε στη συνέχεια να εμφανίζει τα σήματα υπερήχων ως τρισδιάστατες εικόνες.

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Θετικότητα σώματος - ένα νέο κίνημα
Ad 14

Μια άλλη ερευνήτρια υποστηρίζει πως «το έμπλαστρο έχει επίσης τεράστιες δυνατότητες να γίνει άμεσα διαθέσιμο στις αναπτυσσόμενες χώρες». Εκεί η περιορισμένη πρόσβαση στα νοσοκομεία μπορεί να δυσχεράνει την παρακολούθηση των ασθενών. Το έμπλαστρο κοστίζει περίπου $100 για να κατασκευαστεί. Ένα από τα επόμενα βήματα των ερευνητών είναι να προσπαθήσουν να κάνουν τη συσκευή φθηνότερη.

Πηγή:

C. Wang et al. Bioadhesive ultrasound for long-term continuous imaging of diverse organsScience. Vol. 377, July 29, 2022, p. 517. doi: 10.1126/science.abo2542.

Σπούδασα στο τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό μου στο τμήμα της Φαρμακευτικής. Το 2020 ξεκίνησα το Διδακτορικό μου στο ίδιο τμήμα. Το πάθος μου για την Επιστήμη και την Αρθρογραφία με οδήγησαν στο MaxMag.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Νίκος Μαντάς: «Δεν μπορώ να φανταστώ έναν έρωτα να μοιράζεται»

Ο Νίκος Μαντάς με τη γραφή του εκπλήσσει, προβάλλει το

Κλειώ Ιερωνυμάκη: «Έγραφα από μικρό παιδί»

Η Κλειώ Ιερωνυμάκη είναι μαζί στη στήλη των συνεντεύξεων για