Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν κόβεις το κάπνισμα;

κάπνισμα
Πηγή Εικόνας: pexels.com

Είναι αδιαμφισβήτητη αλήθεια ότι το κάπνισμα είναι επιβλαβές για τον οργανισμό. Κάθε τσιγάρο επηρεάζει αρνητικά, σχεδόν όλα τα όργανα και τους ιστούς του σώματος και αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών τύπων καρκίνου, διαβήτη τύπου 2, θρόμβωσης, μικροβιακών λοιμώξεων, καταρράκτη, εγκεφαλικού και ασθενειών του καρδιαγγειακού συστήματος. Επιπλέον, μειώνει την γονιμότητα, γερνάει πρόωρα το δέρμα, καταστρέφει τα δόντια και μειώνει πάρα πολύ την αίσθηση της γεύσης.

Όλοι οι παραπάνω λόγοι, αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κίνητρο για την διακοπή του καπνίσματος. Τι συμβαίνει όμως στο σώμα, αμέσως μόλις σταματάει κάποιος το κάπνισμα;

Οι πρώτες ώρες χωρίς τσιγάρο

 • Τα πρώτα 20 λεπτά: Η αρτηριακή πίεση και οι παλμοί επιστρέφουν σε ένα πιο φυσιολογικό επίπεδο. Λόγω της διακοπής της έκθεσης στον καπνό, οι βρογχικοί σωλήνες αρχίζουν να λειτουργούν καλύτερα και έτσι, τα βακτήρια που είχαν συσσωρευτεί στους πνεύμονες, βγαίνουν από το βρογχικό σύστημα, οπότε μειώνεται ο κίνδυνος λοίμωξης του αναπνευστικού.

 

 • 8 ώρες μετά: Κατά το κάπνισμα, το μονοξείδιο του άνθρακα που υπάρχει στον καπνό, αντικαθιστά το οξυγόνο στο αίμα, μειώνοντας την ποσότητα οξυγόνου που λαμβάνουν οι ιστοί. Μετά από 8 ώρες διακοπής από το κάπνισμα, τα επίπεδα του οξυγόνου αρχίζουν να αυξάνονται. Το οξυγόνο αυτό στη συνέχεια θα θρέψει τους ιστούς και τα αιμοφόρα αγγεία.

 

 • 24 ώρες μετά: Μετά από μια μέρα διακοπής από το κάπνισμα, ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή έχει ήδη μειωθεί! Αυτό οφείλεται στη μειωμένη συστολή των φλεβών και των αρτηριών, καθώς και στα αυξημένα επίπεδα οξυγόνου που πηγαίνουν στην καρδιά, για να ενισχύσουν τη λειτουργία της. Τα επίπεδα νικοτίνης έχουν μειωθεί αρκετά.
 • 48 ώρες μετά: Οι νευρικές απολήξεις που είχαν υποστεί βλάβη, αρχίζουν να μεγαλώνουν ξανά. Η αίσθηση της οσμής και της γεύσης βελτιώνονται σημαντικά.
Διαβάστε επίσης  Αντιεμβολιασμός και παράνοια

 

 • 72 ώρες μετά: Η αναπνοή γίνεται καλύτερη και το λαχάνιασμα πιο σπάνιο. Αυτό συμβαίνει, διότι οι βρογχικοί σωλήνες μέσα στους πνεύμονες έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν και να ανοίγουν περισσότερο. Αυτό διευκολύνει την ανταλλαγή αέρα μεταξύ διοξειδίου του άνθρακα και οξυγόνου. Η ικανότητα των πνευμόνων να γεμίζουν αέρα, αυξάνεται σημαντικά.

Οι πρώτες εβδομάδες χωρίς κάπνισμα

 • 1 με 2 εβδομάδες μετά: Στο σημείο αυτό, οι καπνιστές που καταφέρνουν να διακόψουν το κάπνισμα για 1 με 2 εβδομάδες, έχουν περισσότερες πιθανότητες να το διακόψουν για πάντα! Ταυτόχρονα, υπάρχει μεγάλη βελτίωση της λειτουργίας του κυκλοφορικού συστήματος και οι πνεύμονες λειτουργούν 30% καλύτερα από ότι πριν.

 

 • 1 με 3 μήνες μετά: Οι αλλαγές στην υγεία είναι μεγάλες και εμφανείς. Ο πρώην καπνιστής έχει αυξημένη συνολική ενέργεια, καθώς έχει εξαφανιστεί η δύσπνοια κατά την άσκηση. Παράλληλα, κατά το κάπνισμα, είχε συσσωρευτεί επιπλέον βλέννα στους πνεύμονες, η οποία έχει αρχίσει να μειώνεται. Η γονιμότητα ανδρών και γυναικών αυξάνεται σημαντικά και μειώνεται ο κίνδυνος πρόωρης γέννας.

 

 • 6 μήνες μετά: Οι πρώην καπνιστές βιώνουν λιγότερο άγχος και είναι σε θέση να διαχειρίζονται άψογα τα αγχωτικά γεγονότα που έρχονται στη ζωή τους, χωρίς να νιώθουν την ανάγκη να καπνίσουν. Επιπλέον, κατά τον βήχα εκκρίνουν λιγότερη βλέννα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι αεραγωγοί είναι πολύ λιγότερο φλεγμονώδεις και απαλλαγμένοι από τη συνεχή έκθεση στον καπνό του τσιγάρου και τις χημικές ουσίες που λάμβαναν κατά το κάπνισμα.

 

 • 1 χρόνο μετά το τελευταίο τσιγάρο:  Τα οφέλη για τους πνεύμονες τόσο στην καλύτερη λειτουργία, όσο και στην υγεία θα είναι τεράστια. Ωστόσο, οι πρώην καπνιστές θα έχουν εξοικονομήσει ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό, το οποίο μπορεί να είναι και δεκάδες χιλιάδες ευρώ, που μέχρι πριν ξοδεύονταν στα τσιγάρα.
Διαβάστε επίσης  Η μεγάλη κηλίδα του Δία έχει 350 χλμ βάθος
Τι συμβαίνει στο σώμα μετά από χρόνια;
 • 3 με 5 χρόνια μετά: Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής μειώνεται στα επίπεδα ενός μη καπνιστή. Το κάπνισμα δεν περιορίζει μόνο τη ροή οξυγόνου στην καρδιά αλλά βλάπτει και το εσωτερικό των αρτηριών. Έτσι, στις αρτηρίες ενός καπνιστή συσσωρεύεται λιπώδης ιστός, καθιστώντας πιο πιθανό ότι ένα άτομο θα υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Η διακοπή του καπνίσματος βοηθάει στην αναστροφή των επιπτώσεων αυτών και η καρδιά είναι πιο υγιής λίγα χρόνια μετά το τελευταίο τσιγάρο. Πρόσθετα, ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα έχει μειωθεί στο μισό.

 

 • 10 χρόνια μετά: Μετά από μια δεκαετία, ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα έχει μειωθεί στα επίπεδα ενός μη καπνιστή. Τα προ-καρκινικά κύτταρα του πρώην καπνιστή έχουν αντικατασταθεί με υγιή. Επιπλέον, υπάρχει μειωμένος κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου του: στόματος, οισοφάγου, ουροδόχου κύστης, νεφρών και παγκρέατος.

 

 • 15 χρόνια μετά: Ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο έχει μειωθεί στα επίπεδο ενός ατόμου που δεν έχει καπνίσει ποτέ. Τα δεκαπέντε χρόνια χωρίς καπνό τσιγάρου στο σώμα, αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό ορόσημο για την υγεία και την ευημερία.

Εσύ χρειάζεσαι παραπάνω λόγους για να κόψεις το κάπνισμα;

Πηγές  Άρθρου:

Health Benefits of Quitting Smoking Over Time – American Cancer Society. Ανάκτηση από: https://www.cancer.org/healthy/stay-away-from-tobacco/benefits-of-quitting-smoking-over-time.html (Τελευταία πρόσβαση: 09/08/2021 Ώρα: 18:45)

Benefits of Quitting. Centers for Disease Control and Prevention. Ανακτήθηκε από: https://www.cdc.gov/tobacco/quit_smoking/how_to_quit/benefits/index.htm (Τελευταία πρόσβαση: 09/08/2021 Ώρα: 19:00)

Why is smoking bad for you? Medical News Today. Ανακτήθηκε από: https://www.medicalnewstoday.com/articles/10566#smoking-and-health (Τελευταία πρόσβαση: 09/08/2021 Ώρα: 19:23)

What happens when you quit smoking? Healthline. Ανακτήθηκε από: https://www.healthline.com/health/what-happens-when-you-quit-smoking (Τελευταία πρόσβαση: 09/08/2021 Ώρα: 19:35)

Διαβάστε επίσης  Η κάτω γνάθος του Montmaurin-La Niche αποκαλύπτει την πολυπλοκότητα της προέλευσης των Νεάντερταλ

Είμαι τελειόφοιτη της σχολής Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας του Università degli studi di Perugia, Ιταλίας. Τομείς ενδιαφέροντος: γενετική, ιοθεραπεία, θεραπείες με βακτηριοφάγους.
Ευχαριστώ πολύ που διαβάσατε το άρθρο μου.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Στην εικόνα απεικονίζεται με μπλε γράμματα η φράση Help I'm A Fish, η οποία σχηματίζει ένα ψάρι. Το background της εικόνας είναι μαύρο.

Help! I’m A Fish: Βοήθεια! Είμαι Ψάρι

Help! I’m A Fish (Δανικά: Hjælp, jeg er en
Μπλιτς: Το επώδυνο κόστος των γερμανικών βομβαρδισμών

Μπλιτς: Το επώδυνο κόστος των γερμανικών βομβαρδισμών

Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος μαινόταν, οι