Τι είναι αυτό που κάνει το αλάτι Ιμαλαΐων να ξεχωρίζει; Ποιες είναι οι ομοιότητες και ποιες οι διαφορές του από το κοινό αλάτι;
Τα τελευταία χρόνια ακούμε ολοένα και περισσότερο να γίνεται συζήτηση για το αλάτι Ιμαλαϊων.
Η σημασία του αλατιού γενικά στη διατροφή μας
Το αλάτι παίζει αρκετά σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας.
Αρχικά θα πρέπει να πούμε ότι το αλάτι προσφέρει νάτριο στον οργανισμό μας. Το σώμα μας χρειάζεται το νάτριο προκειμένου να λειτουργεί σωστά.
Το νάτριο βοηθάει στη σωστή λειτουργία του νευρομυϊκού μας συστήματος. Επιπλέον ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί το νάτριο για να κρατάει σε ισορροπημένα επίπεδα τόσο την αρτηριακή μας πίεση όσο και τα υγρά του σώματός μας.
Όταν υπάρχει έλλειψη νατρίου στον οργανισμό δημιουργείται μια κατάσταση που ονομάζεται υπονατριαιμία.
Αυτό συμβαίνει στον οργανισμό όταν τα επίπεδα συγκέντρωσης νατρίου στο αίμα είναι λιγότερα από 135 mEq / L.
Οι φυσιολογικές τιμές συγκέντρωσης νατρίου στο αίμα προκειμένου να λειτουργεί σωστά ο οργανισμός μας είναι ανάμεσα 138 και 142 mEq.
Η υπονατριαιμία μπορεί να παρουσιάσει από ήπια συμπτώματα όπως ξηροστομία, ζάλη, πρήξιμο στομάχου και ναυτία.
Επίσης μπορεί να παρουσιάσει και πιο σοβαρά όπως για παράδειγμα καρδιακή προσβολή, βλάβες εγκεφάλου μη αναστρέψιμες και θάνατο.
Η σοβαρότητα της υπονατριαιμίας είναι ανάλογη με το πόσο χαμηλά ανιχνεύονται τα επίπεδα νατρίου στο αίμα.
Τα ήπια συμπτώματα ξεκινούν όταν βρεθούν τα επίπεδα νατρίου ανάμεσα στο 125 με 135 mEq / L. Καθώς κατεβαίνουν τα επίπεδα νατρίου από τα 125 mEq / L τα συμπτώματα είναι πιο σοβαρά.
Τέλος τα συμπτώματα μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στον θάνατο όταν πέσουν κάτω από 120 mEq / L.
Ωστόσο πάντα θα πρέπει να καταναλώνουμε το αλάτι με μέτρο γιατί όπως είναι επικίνδυνο να πέσουν τα επίπεδα νατρίου στο αίμα έτσι είναι επικίνδυνο και να ανέβουν πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα.
Στην περίπτωση που υπερκαταναλώνουμε αλάτι στη διατροφή μας προκύπτει η υπερνατριαιμία.
Στην υπερνατριαιμία μπορούν να παρουσιαστούν από ήπια έως και πολύ σοβαρά συμπτώματα.
Για παράδειγμα στα ήπια συμπτώματα είναι η υπερβολική δίψα και οι μυϊκοί σπασμοί ενώ στα σοβαρά είναι οι κρίσεις επιληψίας και το κώμα.
Η ιστορία του αλατιού
Στην αρχαιότητα το αλάτι είχε τόσο ξεχωριστή θέση στην καθημερινότητα των ανθρώπων που το χρησιμοποιούσαν και στις συναλλαγές τους ως νόμισμα.
Σε κάποιες χώρες μάλιστα είχαν γίνει και πόλεμοι προκειμένου κάποιοι λαοί να κατακτήσουν περιοχές που έβγαζαν αλάτι.
Στην αρχαία Ελλάδα το αλάτι ήταν συνώνυμο με την φιλία αλλά και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους ανθρώπους.
Μάλιστα οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν συχνά στις συμφωνίες που έκαναν μεταξύ τους.
Άλλη μια χρήση του αλατιού στην αρχαία Ελλάδα ήταν ως προσφορά στους Θεούς.
Διαφορές κοινού αλατιού με το αλάτι Ιμαλαΐων
Το αλάτι Ιμαλαΐων περιέχει κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, χαλκό και σίδηρο. Επιπλέον περιέχει ίχνη από φθόριο, βόριο, ψευδάργυρο, χαλκό κ.α.
Έπειτα από χημικές αναλύσεις που έκαναν επιστήμονες στο αλάτι Ιμαλαΐων βρήκαν ότι έχει το λιγότερο 80 ιχνοστοιχεία.
Έτσι είναι αρκετά πιο θρεπτικό σε σχέση με το κοινό αλάτι. Άλλες διαφορές του με το κοινό αλατι είναι ότι έχει ροζ χρώμα, είναι ελαφρώς πιο αλμυρό και θεωρείται λιγότερο επεξεργασμένο σε σχέση με το κοινό αλάτι.
Επίσης σε αντίθεση με το κοινό επιτραπέζιο αλάτι που είναι ιωδιούχο, το αλάτι Ιμαλαΐων περιέχει απειροελάχιστη ποσότητα ιωδίου.
Υπάρχει η λανθασμένη άποψη ότι το αλάτι Ιμαλαΐων περιέχει ελάχιστο νάτριο σε σχέση με το κοινό αλάτι.
Έτσι πολλοί άνθρωποι που θέλουν να ελέγχουν την αρτηριακή τους πίεση το θεωρούν πιο ασφαλές προς κατανάλωση.
Ωστόσο αυτή είναι μια λάθος άποψη. Στην πραγματικότητα και το αλάτι Ιμαλαΐων αλλά και το κοινό αλάτι περιέχουν περίπου ίδια ποσοστά νατρίου.
Δηλαδή το θαλασσινό αλάτι περιέχει 98% νάτριο ενώ το αλάτι Ιμαλαΐων 95% – 96%.
Ιδιότητες του αλατιού Ιμαλαΐων
Το αλάτι Ιμαλαΐων δεν επιτρέπει την κατακράτηση υγρών καθώς και τα διάφορα πρηξίματα στο σώμα επειδή βοηθάει στο να απορροφήσουμε το κάλιο.
Επιπλέον διώχνει τις τοξίνες από το σώμα και βοηθάει στο να παραμένει το ph σώματος σε σταθερά επίπεδα.
Καταναλώνοντας αλάτι Ιμαλαϊων διώχνουμε τις τοξίνες από το σώμα μας. Επιπλέον έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και βοηθάει στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από το έντερο.
Το αλάτι Ιμαλαΐων βοηθάει στην γρήγορη ανανέωση των κυττάρων μας. Επίσης βοηθάμε το αναπνευστικό μας σύστημα και παρατηρούμε μειωμένες κράμπες και διαταρραχές στον ύπνο μας.
Επιπλέον το αλάτι Ιμαλαϊων βοηθάει στην ομαλή λειτουργία του καρδιαγγειακού μας συστήματος. Βοηθάει στην διαδικασία της πέψης καθώς και στην ενυδάτωση της επιδερμίδας μας.
Τέλος το αλάτι Ιμαλαΐων βοηθάει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα μας αλλά και στην ενδυνάμωση των οστών μας.
Η σωστή ποσότητα αλατιού που θα πρέπει να καταναλώνουμε 3/4 κουταλιά του γλυκού. Για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας καλό είναι να μην υπερβάλλουμε στην ποσότητα κατανάλωσης αλατιού ημερησίως.
Πηγές:
Αλάτι Ιμαλαΐων vs θαλασσινό αλάτι. Από www.vita4you.gr.
Το αλάτι Ιμαλαΐων και οι ιδιότητές του. Από www.mydiatrofi.gr.
Ηλεκτρολύτες: Πώς μπορούμε να τους λάβουμε από τη διατροφή μας. Από www.aftodioikisi.gr.
Υπερνατριαιμία. Από www.wikihealth.gr. Η υπονατριαιμία. Από www.pathologos-mpelos.com.
Το αλάτι στη διατροφή και την υγεία. Από www.diatrofisimera.gr.
Αλάτι Ιμαλαΐων: Μύθοι και αλήθειες για τα οφέλη του. Από www.onmed.gr.