Το χαρούπι έχει πολλές ιδιότητες που οφελούν τον άνθρωπο. Έχει ιδιαίτερη γεύση και σκούρο καφέ χρώμα.
Το δέντρο χαρουπιά ονομάζεται αλλιώς καο ceratonia siliqua. Πολλές φορές συναντάμε το χαρούπι και με το όνομα ξυλοκέρατο.
Αυτό γιατί μοιάζει απ’έξω σα να είναι ξύλινο και ξερό ενώ εσωτερικά έχει κόκκους καφέ που μοιάζουν με τον αρακά.
Πολύ συχνά το συναντάμε στα υποκατάστατα της σοκολάτας. Και αυτό γιατί η γεύση του μοιάζει αρκετά με τη γεύση της σοκολάτας και είναι ελαφρώς γλυκιά.
Ιστορία
Το χαρούπι πρωτοεμφανίστηκε στη Μέση Ανατολή και μεταγενέστερα άρχισαν να το χρησιμοποιούν στις χώρες της Μεσογείου.
Οι αρχαίοι Έλληνες ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν το χαρούπι 4.000 χρόνια πριν. Αυτός είναι και ο λόγος που το χαρούπι έχει την ονομασία κακάο των Ελλήνων.
Επίσης οι αρχαίοι Έλληνες δεν χρησιμοποιούσαν τους σπόρους του χαρουπιού μόνο ως τρόφιμο.
Επειδή οι σπόροι του έχουν την ιδιότητα να διατηρούν σταθερό και αμετάβλητο το βάρος τους στην αρχαία Ελλάδα τους χρησιμοποιούσαν σαν μονάδα μέτρησης για να υπολογίζουν το βάρος του χρυσού.
Μάλιστα το ονόμαζαν κεράτιον. Μια ονομασία από την οποία μεταγενέστερα προέκυψε η ονομασία καράτι που είναι και η σημερινή μονάδα μέτρησης του χρυσού.
Η σοκολάτα των φτωχών
Άλλη μια ονομασία που έχουν δώσει στο χαρούπι είναι η σοκολάτα των φτωχών. Φήμες λένε ότι όσο διάστημα βρισκόταν στην έρημο ο Ιωάννης ο Βαπτιστής μια από τις τροφές που τον συντηρούσαν ήταν το χαρούπι.
Επίσης το χαρούπι υπήρξε και η τροφή του Άσωτου Υιού της Παλαιάς Διαθήκης. Κατά τη διάρκεια του Ισπανικού εμφυλίου έσωσε αρκετό κόσμο από την πείνα.
Το ίδιο συνέβη και στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής πολύς κόσμος κατάφερε να επιβιώσει χάρη στο χαρούπι.
Ιδιότητες
Οι χαρουπιές δεν χρειάζονται πάρα πολλή εργασία ενώ ταυτόχρονα είναι μια καλλιέργεια που δεν έχει πολλά έξοδα.
Η συγκομιδή του γίνεται κατά τη φθινοπωρινή περίοδο. Η χαρουπιά μπορεί να φτάσει σε ύψος και να ξεπεράσει τα 8 μέτρα.
Το χαρούπι περιέχει ασβέστιο ενώ παράλληλα δεν περιέχει οξαλικά. Τα οξαλικά είναι χημικές ενώσεις που δεν επιτρέπουν στον οργανισμό να απορροφήσει σωστά το ασβέστιο.
Επίσης είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες του κρατούν σε χαμηλά επίπεδα την κακή χοληστερίνη. Επιπλέον βοηθούν στη σωστή λειτουργία της καρδιάς.
Οι φυτικές του ίνες προσφέρουν το αίσθημα της πληρότητας. Επιπλέον κρατούν το σάκχαρο σε φυσιολογικά επίπεδα και βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου.
Αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Είναι μια ιδανική τροφή για ανθρώπους που επιθυμούν να ακολουθήσουν μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας νατρίου καθώς δεν περιέχει νάτριο.
Επίσης έχει χαμηλή περιεκτικότητα τόσο σε σάκχαρα όσο και σε λιπαρά.
Οι άνθρωποι που αποφεύγουν να χρησιμοποιούν προϊόντα που περιέχουν καφεϊνη μπορούν να καταναλώνουν άφοβα το χαρούπι και τα προϊόντα του.
Και αυτό γιατί δεν περιέχει καφεΐνη. Επίσης περιέχει ταννίνες.
Οι ταννίνες εκτός από τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες καταπολεμούν φυσικά τη διάρροια.
Γενικότερα είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες.
Τέλος το χαρούπι δεν περιέχει γλουτένη και έτσι είναι κατάλληλο να το χρησιμοποιούν άνθρωποι που αποφεύγουν τη γλουτένη στη διατροφή τους.
Οι άνθρωποι που πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και πρέπει να αποφεύγουν τη σοκολάτα και τον καφέ μπορούν να καταναλώνουν χαρούπι ως υποκατάστατο.
Και σε αυτήν την περίπτωση αυτή η υπερτροφή είναι μια εξαιρετική επιλογή υποκατάστατου του καφέ και της σοκολάτας.
Πώ κυκλοφορεί στο εμπόριο
Το χαρούπι μπορεί κάποιος να το βρει στο εμπόριο σε μορφή σκόνης, σε σοκολάτες και σκόνες έτοιμου ροφήματος, ως χαρουπόμελο, χαρουπάλευρο, τσάι χαρουπιού, παξιμάδια, χυλοπίτες κ.α.
Πηγές άρθρου:
Προϊόντα χαρουπιού. Από www.mycretangoods.com.
Χαρούπι, η θρεπτική του αξία! Από www.2happy.gr.
Η ιστορία του χαρουπιού (στα αρχαία κεράτιον). Από www.food-edu.eu.
Χαρούπι: Το τρόφιμο των Αρχαίων Ελλήνων Που … <<έγινε>> Υπερτροφή. Από www.rodosreport.gr.
Χαρούπι: Τι καρπός είναι και τι οφέλη έχει για την υγεία. Από www.iatropedia.gr.