Αναμφισβήτητα η ακμή είναι ένα θέμα που απασχολεί-κυρίως τις γυναίκες-, αλλά και τα αγόρια, στη περίοδο της εφηβείας αλλά και της ενήλικης ζωής. Γνωστές περιπτώσεις-τύποι ακμής είναι η φαγεσωρική και η κυστική ακμή.
Λανθασμένα πιστεύεται αρκετές φορές πως η ακμή είναι μόνο πρόβλημα της εφηβείας, καθώς, όλο και συχνότερα ταλαιπωρεί ή εμφανίζεται σε ενηλίκους, ειδικά σε γυναίκες ηλικίας 25-40.
Ποιες είναι όμως κάποιες από τις αιτίες εμφάνισής της και πώς αντιμετωπίζεται;
Οι ορμονικές αλλαγές στην εφηβεία, οι πολυκυστικές ωοθήκες στις γυναίκες, και γενικότερα οι ορμονικές διαταραχές, είναι υπεύθυνες για την εμφάνιση ακμής, όπως επίσης,η κληρονομικότητα και η διαταραχή της κερατινοποίησης, όπου δημιουργούνται περισσότερα κερατινοκύτταρα, με αποτέλεσμα οι θύλακες να φράζουν, το σμήγμα να εγκλωβίζεται, δίνοντας έτσι ”χώρο” στα σπυράκια να εμφανιστούν. Φυσικά, παράγοντες και καταστάσεις όπως το έντονο άγχος, το στρες, η κακή διατροφή(που εμπεριέχει την κατανάλωση πολλών λιπαρών, γαλακτομικών τροφίμων σε υπερβολικό βαθμο, κλπ), η χρήση κακής ποιότητας καλλυντικών και αντηλιακών, μπορούν να επιδεινώσουν την ακμή ή να την δημιουργήσουν.
Σύμφωνα λοιπόν με μελέτες αλλά και με τους ειδικούς, η ακμή μπορεί να αντιμετωπιστεί σε ένα σημαντικό ποσοστό με την κατάλληλη και σωστή διατροφή. Οι τροφές και τα στοιχεία που η κατανάλωσή τους θα είναι ωφέλιμη για την αντιμετώπιση, καθώς και για την πρόληψη της ακμής, είναι:
- Βιταμίνη Α. Η βιταμίνη που οφείλεται για την ομαλή ανάπλαση του δέρματος, και τη βρίσκουμε σε τροφές όπως ο σολομός, το μπρόκολο, το σπανάκι, και το καρότο.
- Βιταμίνη C. Αντιοξειδωτική, -όπως και η βιταμίνη Ε-, ευθύνεται για την ενίσχυση της λάμψης του προσώπου, και τη βρίσκουμε σε αφθονία σε τροφές όπως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, το γκρέιπφρουτ, τη ντομάτα, κλπ.
- Βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη Ε περιέχεται στο ελαιόλαδο, στα αμύγδαλα, στο μπρόκολο, στη γλυκοπατάτα, στο αβοκάντο, στους ηλιόσπορους, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κ.α.
- Ψευδάργυρος. Ο ψευδάργυρος βοηθάει στην πρόληψη της ακμής, αφού έχει την ιδιότητα να εμποδίζει την δημιουργία βακτηρίων στο δέρμα. Τον βρίσκουμε στις φύτρες σιταριού, στην γαλοπούλα, και στα αμύγδαλα.
- Σελήνιο. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προστατεύει το δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες. Το σελήνιο περιέχεται στις φύτρες σιταριού, στο σκόρδο, στον τόνο, στο μαύρο ρύζι, στα αμύγδαλα ,κλπ.
- Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα. Γνωστά τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα για τις ευεργετικές τους ιδιότητες στην υγεία, και υπάρχουν πλούσια σε ψάρια όπως ο σολομός, στα αμύγδαλα, στο έλαιο λιναρόσπορου, στα καρύδια, και στους ηλιόσπορους.
Νερό. Εννοείται πως το νερό δεν θα έλειπε από τους τρόπους αντιμετώπισης της ακμής. Ο οργανισμός ενυδατώνεται, οι τοξίνες που ευθύνονται για δερματικά προβλήματα αποβάλλονται, το δέρμα αναζωογονείται και διατηρείται υγιές.
Άλλοι ,γενικότεροι, τρόποι αντιμετώπισης της ακμής είναι η χρήση των σωστών προιόντων περιποίησης, δίνοντας έμφαση στον αποτελεσματικό καθαρισμό του προσώπου, με ιδιαίτερη προσοχή στην σωστή αφαίρεση του μακιγιάζ, χρησιμοποιόντας τη δική σας πετσέτα προσώπου, σκουπίζοντας το πρόσωπό σας με απαλές και ταμποναριστές κινήσεις. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας για να σας δοθεί η καλύτερη εξατομικευμένη θεραπεία για εσάς.