Οδοντικές Παθήσεις
Το στόμα και τα δόντια αν και αποτελούν ένα σχετικά μικρό τμήμα του σώματός μας, μπορούν να εμφανίσουν μια μεγάλη σειρά από παθήσεις. Οι παθήσεις αυτές μπορούν να αφορούν την ποιότητα, την λειτουργικότητα αλλά και την αισθητικότητα του στόματος και των δοντιών. Παρακάτω θα περιγράψουμε μερικές από τις πιο συνηθισμένες στοματικές παθήσεις, όλων των παραπάνω κατηγοριών.
Οδοντική Πλάκα
Πρόκειται για την πιο συνηθισμένη στοματική πάθηση. Η οδοντική πλάκα είναι ένα στρώμα βακτηριδίων που σχηματίζεται πάνω στα δόντια. Το στρώμα αυτό μπορεί να σχηματιστεί αρκετά εύκολα αν τα δόντια δεν πλένονται τακτικά. Αυτό γιατί τα υπολείμματα τροφών που μένουν πάνω στα δόντια συντελούν στην καλλιέργεια βακτηρίων. Τα βακτήρια αυτά υπάρχουν φυσιολογικά μέσα στην στοματική κοιλότητα. Όταν όμως οι συνθήκες είναι τέτοιες, τότε αυτά μπορούν να υπεραναπτυχθούν και να προκαλέσουν παθολογικές καταστάσεις. Η μακροχρόνια ύπαρξη και μη αφαίρεση της οδοντικής πλάκας μπορεί να οδηγήσει σε άλλα πολύ πιο σοβαρά προβλήματα στοματικής υγείας τα οποία θα περιγράψουμε παρακάτω.
Τερηδόνα
Η τερηδόνα είναι μια οδοντική νόσος που στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλεται στην εκτεταμένη ύπαρξη οδοντικής πλάκας. Η τερηδόνα προκαλείται από τα οξέα που παράγονται από τα βακτήρια της οδοντικής πλάκας καθώς μεταβολίζουν υδατάνθρακες των τροφών. Η τερηδόνα επηρεάζει τα σκληρά τμήματα των δοντιών, δηλαδή, κατά κύριο λόγο, το σμάλτο. Η ύπαρξη τερηδονογόνων μικροοργανισμών δεν είναι επαρκείς για την εμφάνιση τερηδονικής κοιλότητας στα δόντια. Αυτό γιατί, μεγάλη επίδραση σε αυτό έχει η διατροφή του ασθενούς αλλά και οι αντιστάσεις του ξενιστή. Η τερηδόνα σε αρχικά στάδια μπορεί να αναχαιτιστεί με την χρήση διαλυμάτων φθορίου. Το φθόριο μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της τερηδόνας γιατί προσλαμβάνεται από την αδαμαντίνη. Η αδαμαντίνη είναι μια πολύ σκληρή ουσία που περιβάλλει και προστατεύει τα δόντια. Η αδαμαντίνη αφού προσλάβει το φθόριο γίνεται πιο ανθεκτική στην διάβρωση.
Ουλίτιδα – Περιοδοντίτιδα
Η ουλίτιδα είναι μια παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από συνεχή φλεγμονή και αιμορραγία των ούλων. Η ουλίτιδα προκαλείται ως άμυνα του οργανισμού μας στις τοξίνες που παράγουν τα βακτήρια της πλάκας. Η ουλίτιδα σχετίζεται με την κακοσμία της αναπνοής αλλά και με την αυξημένη αστάθεια των δοντιών. Αυτό γιατί τα ούλα χαλαρώνουν και δεν στηρίζουν τα δόντια το ίδιο δυνατά. Με την ουλίτιδα φαίνεται πως σχετίζεται η διατροφή, οι συνήθειες διατήρησης στοματικής υγιεινής αλλά και άλλες συνήθειες όπως το κάπνισμα. Η περιοδοντίτιδα είναι μια εκτεταμένη μορφή ουλίτιδας. Το δόντι μπορεί να πέσει λόγω της αυξημένης κινητικότητας που εμφανίζει από την χαλαρότητα των ούλων ακόμα και αν ως δόντι είναι απόλυτα υγιές.
Ασθένειες του πολφού
Ο πολφός είναι ο ζωντανός ιστός του δοντιού. Ονομάζεται ζωντανός επειδή έχει πολλά αιμοφόρα αγγεία και αρκετά μεγάλη νεύρωση. Ο πολφός εντοπίζεται μέσα στο εσωτερικό του δοντιού και μπορεί να εμφανίσει μια σειρά παθολογικών καταστάσεων. Μπορεί να εμφανιστεί πολφίτιδα μικρής μέχρι και μεγάλης βαρύτητας. Η βαρύτερη μορφή πολφίτιδας παίρνει την μορφή γάγγραινας του πολφού. Οι πολφίτιδες μπορούν να οφείλονται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες είτε σε ήδη υπάρχουσες παθήσεις των δοντιών. Η γάγγραινα πολφού μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό κοκκιώματος ή αποστήματος το οποίο μπορεί σε βάθος χρόνου να οδηγήσει σε γενικευμένα συστηματικά προβλήματα.
Θα κλείσουμε λοιπόν με έναν αρκετά κλισέ τρόπο. Πάντα θα πρέπει να ακολουθούμε τις απλές συνήθειες στοματικής υγιεινής. Αυτό ξεκινά από το καθημερινό και σωστό πλύσιμο των δοντιών μέχρι τακτά τσεκ-απς στον οδοντίατρο. Επίσης όπως σε κάθε περίπτωση, έτσι και με τα δόντια, αν παρατηρήσουμε κάποιο πρόβλημα ή κάποια αλλαγή ζητάμε άμεσα την συμβουλή ενός οδοντιάτρου.
Κακοσμία του στόματος: Ποιες τροφές την επηρεάζουν