Διατροφή και κατάθλιψη στην καρδιαγγειακή νόσο
Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από αλλαγές στη διάθεση, τη συμπεριφορά και τη συναισθηματική ρύθμιση. Αναφέρεται ότι το 8% των ενηλίκων μπορεί να εμφανίσει κατάθλιψη, η οποία έχει γίνει η πιο διαδεδομένη ψυχική ασθένεια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επί του παρόντος, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα άτομα με καρδιαγγειακή νόσο είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν κατάθλιψη σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.
Οι διατροφικοί παράγοντες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση της κατάθλιψης. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το σύστημα του κιρκάδιου ρολογιού αλληλεπιδρά με θρεπτικά συστατικά για να επηρεάσει τις σωματικές λειτουργίες. Οι αλλαγές στους κιρκάδιους ρυθμούς ασκούν σημαντικές επιδράσεις στις χρόνιες ασθένειες, όπως το μεταβολικό σύνδρομο, ο καρκίνος, ο σακχαρώδης διαβήτης, η καρδιαγγειακή νόσος και η κατάθλιψη.
Η έρευνα
Δείγμα
Ο πληθυσμός της μελέτης αποτελούνταν από 31,683 ενήλικες στις ΗΠΑ, εκ των οποίων 3,490 ενήλικες με καρδιαγγειακή νόσο (συμπεριλαμβανομένων 554 ατόμων με κατάθλιψη).
Συνοπτικά, αυτή η μελέτη διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης ενέργειας και των μακροθρεπτικών συστατικών σε τρία γεύματα και την εκδήλωση κατάθλιψης σε ένα δείγμα 3,490 συμμετεχόντων με καρδιαγγειακή νόσο, συμπεριλαμβανομένων 554 με κατάθλιψη. Η διαδικασία της μελέτης απεικονίζεται στο παρακάτω σχήμα.
Η πρόσληψη ενέργειας και μακροθρεπτικών συστατικών μετρήθηκε με την ανάκληση της διατροφής για μία περίοδο 24 ωρών. Η κατάθλιψη διαγνώστηκε με το Ερωτηματολόγιο PHQ-9. Το ερωτηματολόγιο PHQ-9 στην ελληνική γλώσσα, μπορεί να βρεθεί εδώ.
Σύμφωνα με τη διατροφική ενέργεια ή την πρόσληψη μακροθρεπτικών συστατικών σε τρία γεύματα, οι ενήλικες με καρδιαγγειακή νόσο χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες. Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη επίσης την ηλικία, το φύλο, το επίπεδο εκπαίδευσης, το οικογενειακό εισόδημα, την κατάσταση καπνίσματος, την κατάσταση κατανάλωσης αλκοόλ, τη σωματική δραστηριότητα, την οικογενειακή κατάσταση, την παράλειψη πρωινού/μεσημεριανού/δείπνου, τη συνολική ενέργεια, τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες, τις διαιτητικές ίνες, τον δείκτη μάζας σώματος, την κατάσταση υπέρτασης, μεταξύ άλλων παραγόντων.
Αποτελέσματα
- Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες στο χαμηλότερο πεμπτημόριο της ενεργειακής πρόσληψης πρωινού, τα άτομα με καρδιαγγειακή νόσο που έλαβαν ενεργειακή πρόσληψη στο υψηλότερο πεμπτημόριο στο πρωινό τους είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης.
- Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες στο χαμηλότερο πεμπτημόριο της ενεργειακής πρόσληψης στο μεσημεριανό γεύμα ή το βραδινό, ο κίνδυνος εκδήλωσης κατάθλιψης δεν παρουσίασε στατιστική σημαντικότητα όταν η πρόσληψη ενέργειας στο μεσημεριανό γεύμα ή το βραδινό βρισκόταν στο υψηλότερο πεμπτημόριο.
- Η ισοθερμιδική αντικατάσταση του 5% της συνολικής ενέργειας στο βραδινό ή το μεσημεριανό γεύμα με πρωινό συσχετίστηκε με 5% και 5% χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, αντίστοιχα.
Συμπεράσματα
Η υψηλή πρόσληψη ενέργειας στο πρωινό μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης σε άτομα με καρδιαγγειακή νόσο.
Οι ερευνητές επισήμαναν ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε στον πιθανό ρόλο της ενεργειακής πρόσληψης πρωινού αναφορικά με την πρόληψη της εμφάνισης της κατάθλιψης.
Το παρόν άρθρο, με τίτλο Διατροφή και κατάθλιψη στην καρδιαγγειακή νόσο, αποτελεί μετάφραση και προσαρμογή μέρους του πρωτότυπου άρθρου παρακάτω.
Βιβλιογραφία
Xie, H., Chen, Y., Tang, J. et al. The association of energy or macronutrient intake in three meals with depression in adults with cardiovascular disease: the United States National Health and Nutrition Examination Survey, 2003–2018. BMC Psychiatry 25, 88 (2025). https://doi.org/10.1186/s12888-025-06541-9