Φαινόμενο «γιο-γιο»: Γιατί ξαναπαίρνουμε τα κιλά που χάνουμε;

φαινόμενο «γιο-γιο»
Η απώλεια σωματικού βάρους είναι μία αρκετά δύσκολη και κοπιαστική διαδικασία, αφού αναγκαζόμαστε να στερηθούμε αγαπημένες τροφές για την επίτευξη του στόχου μας . Τι γίνεται, όμως, όταν η προσπάθεια μας να διατηρήσουμε τα κιλά που χάσαμε αποτυγχάνει;

Πολλές φορές μετά τη διακοπή της δίαιτας αρχίζουμε να καταναλώνουμε τις τροφές που αναγκαστήκαμε να αποφύγουμε ή αρχίζουμε να τρώμε όπως πριν, με αποτέλεσμα να παίρνουμε ξανά τα κιλά που χάσαμε. Στην πραγματικότητα οι πιο πολλοί παίρνουμε τα 2/3 των κιλών που χάσαμε σε 1 έτος, ενώ σχεδόν όλοι παίρνουμε τα κιλά αυτά σε διάστημα 5 ετών.

Το φαινόμενο «γιο-γιο»

  Το φαινόμενο «γιο-γιο», όπως αποκαλείται, αναφέρεται στη διαδικασία απώλειας και επανάκτησης σωματικού βάρους. Φυσικά, δεν αναφέρεται στην επανάκτηση 1-2 κιλών αλλά σε περισσότερα από 5 κιλά. Το φαινόμενο δεν περιγράφει απλά τη διαδικασία με την οποία παίρνουμε ξανά τα κιλά που χάσαμε, αλλά στην ουσία έχει να κάνει και με τη δυσκολία να χάσουμε ξανά αυτά τα κιλά.

Advertisements
Ad 14

Γιατί συμβαίνει αυτό; Κατά την τελείωση μιας δίαιτας και με την κατάκτηση ενός επιθυμητού αποτελέσματος, εκτός από κιλά, χάνουμε υγρά και μυϊκή μάζα  από τον οργανισμό. Όταν παίρνουμε ξανά όμως τα κιλά αυτά, προσλαμβάνουμε περισσότερο λίπος και η μυϊκή μας μάζα μειώνεται με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά ο μεταβολισμός μας.

φαινόμενο «γιο-γιο»

Επιπτώσεις του γρήγορου αδυνατίσματος

  Είναι, επομένως αλήθεια, ότι το γρήγορο αδυνάτισμα ευνοεί την εμφάνιση του φαινομένου «γιο-γιο» γιατί όσο πιο γρήγορα χάνουμε κιλά τόσο πιο γρήγορα τα προσλαμβάνουμε.  Ας δούμε συγκεντρωτικά τις συνέπειές του:

  • Προκαλεί κόπωση του οργανισμού.
  • Προκαλεί αρνητικές μεταβολές στη σύσταση του σώματος.
  • Οι θερμίδες που προσλαμβάνονται αποθηκεύονται ως λίπος.
  • Εντείνει την επιθυμία για τροφές που στερηθήκαμε κατά τη διάρκεια της δίαιτας.
  • Επηρεάζει αρνητικά το μεταβολισμό μας.
Διαβάστε επίσης  Σχέση βακτηρίων του εντέρου και μεταβολισμού

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε την εμφάνιση του φαινομένου;

  Ας δούμε λοιπόν με ποιο τρόπο μπορούμε να αποφύγουμε τα σκαμπανεβάσματα στο βάρος μας:

  • Κάνουμε μικρές αλλαγές στη διατροφή μας χωρίς να αφαιρούμε και να προσθέτουμε απότομα τροφές.
  • Επιδιώκουμε τη σταδιακή απώλεια κιλών, χωρίς πολλές στερήσεις. Εφαρμόζουμε κάποιο πρόγραμμα που να φτιάχνετε στα μέτρα μας.

Ονομάζομαι Κατερίνα Δροσοπούλου! Είμαι φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Λάτρης της καλής μουσικής και των ταξιδιών, δε χάνω ποτέ ευκαιρία να ανακαλύπτω νέα μέρη. Αγαπώ τις ατέλειωτες συζητήσεις με φίλες και δε θα ακούσεις ποτέ όχι από μένα σε κάποια πρόταση για έξοδο.
Υπέρμαχη οπαδός της φράσης: «Μέρα χωρίς να χαμογελάς, είναι χαμένη μέρα»
E-mail επικοινωνίας: cathrindrosopoulou@gmail.com

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βόρεια Ιταλία

Βόρεια Ιταλία: Ένα ταξίδι με άρωμα των Άλπεων

Στη Βόρεια Ιταλία υπάρχουν πολλές πόλεις και αξιοθέατα που δεν

Το Μουσείο Σοσιαλιστικής Τέχνης στην Βουλγαρία

Το Μουσείο Σοσιαλιστικής Τέχνης: Μία Ανασκόπηση της Κομμουνιστικής Περιόδου στη