Φράουλες! Αγαπημένο φρούτο μικρών και μεγάλων! Δεν είναι μόνο το όμορφο κόκκινο χρώμα τους και η δροσερή τους γεύση που τις κάνει τόσο αγαπητές, όσο και τα σημαντικά οφέλη που έχουν για τον οργανισμό η κατανάλωση τους και η χρήση τους για την παραγωγή προϊόντων ομορφιάς. Η φράουλα αποτελεί ένα από τα καλύτερα φρούτα που μπορεί να προστεθεί στην καθημερινή διατροφή, ιδιαιτέρως την άνοιξη που είναι η εποχή του, και είναι πολύ εύκολο να καλλιεργηθεί και αναπτυχθεί, χωρίς χρήση φυτοφαρμάκων. Πώς συμβάλλει λοιπόν η φράουλα στην διατήρηση της καλή υγείας;
Αντιοξειδωτική δράση
Όπως πολλά άλλα φρούτα έτσι και η φράουλα είναι πλούσια σε Βιταμίνη C. Αυτή σε συνδυασμό με την ανθοκυανίνη και άλλες πολυφαινόλες του καρπού της φράουλας προσδίδουν τις αντιοξειδωτικές δράσεις. Ένα φλιτζάνι την ημέρα, που αντιστοιχεί σε 5-8 μεγάλες φράουλες προσδίδει περισσότερη βιταμίνη C από την συνιστώμενη ημερήσια δόση. Σε πολλές λοιμώξεις και φλεγμονές του γαστρεντερικού που μπορούν να προκληθούν από κατανάλωση αλκοόλ, ιογενείς παράγοντες, ΜΣΑΦ κ.α. εκτός από την συνήθη αγωγή συστήνεται και χορήγηση αντιοξειδωτικών, και η φράουλα αποτελεί φυσική αντιοξειδωτική λύση για το πρόβλημα.
Αντιφλεγμονώδης δράση
Η αντιφλεγμονώδης δράση της φράουλας οφείλεται στις φαινόλες του καρπού και στο σαλικυλικό οξύ. Πιο συγκεκριμένα το σαλικυλικό οξύ αναστέλλει την δράση της COX, ενός ενζύμου που ευθύνεται για την πρόκληση φλεγμονής, και η φισετίνη, πολυφαινόλη του καρπού, εμποδίζει την παραγωγή προφλεγμονωδών παραγόντων.
Μείωση κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων
Οι φράουλες είναι πλούσιες σε κάλιο και μαγνήσιο, τα oποία είναι πολύ σημαντικά στην μείωση της αρτηριακής πίεσης που προκαλείται από νάτριο. Επίσης περιέχουν πεκτίνη, μία διαλυτή φυτική ίνα, που σε συνδυασμό με τα αντιοξειδωτικά και τα φλαβονοειδή συμβάλλουν στην μείωση της κακής χοληστερόλης LDL.
Αντιμετώπιση δυσκοιλιότητας και διαβήτη
Στην αντιμετώπιση εντερικών προβλημάτων, όπως η δυσκοιλιότητα, η φράουλα παίζει σημαντικό ρόλο καθώς αποτελεί πλούσοα πηγή φυτικών ινών και έχει καθαρτική και μαλακτική δράση. Παράλληλα συμβάλλουν και στη διατήρηση των καλών επιπέδων ζαχάρου στο αίμα σας, μέσω της ελλαγιταννίνης. Οι διαβητικοί άλλωστε, έχουν το ελεύθερο να τρώνε φράουλες, δεδομένου του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη του φρούτου.
Αντικαρκινικές ιδιότητες
Τα αντιοξειδωτικά στοιχεία της φράουλας, εκτός από όλα τα παραπάνω, έχουν την ιδιότητα να εμποδίζουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, ενώ και η ίδια η βιταμίνη C, δίνει την ώθηση που χρειάζεται το ανοσοποιητικό για να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα. Επιπλέον οι φράουλες έχουν ελλαγικό οξύ. Αυτό το οξύ μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και να σκοτώσει τις ελεύθερες ρίζες που απειλούν να εξελιχθούν σε καρκίνο.
Βελτίωση υγείας του δέρματος και των δοντιών
Η βιταμίνη C και οι αντιοξειδωτικές φαινόλες έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες και κρατούν το δέρμα καθαρό και μειώνουν τον κίνδυνο ρυτίδων, ενώ το σαλικυλικό οξύ βοηθά στην αντιμετώπιση της ακμής, γι’ αυτό περιέχεται σε πολλές συνταγές για σπιτικές κρέμες ομορφιάς. Η φράουλα είναι ένα από τα καλύτερα καθαριστικά των δοντιών μας με άριστες λευκαντικές ιδιότητες ειδικά για τις κηλίδες που αφήνουν ο καφές, το τσάι, το τσιγάρο, ενώ παράλληλα τα προστατεύει από την συσσώρευση οδοντικής πλάκας. Απλά συνθλίβουμε τις φράουλες και τρίβουμε τα δόντια μας πολύ καλά με τον πολτό.