Φράουλα: ποια είναι τα οφέλη της για τον άνθρωπο;

Πηγή εικόνας: bloko.gr

Η φράουλα αποτελεί ένα από τα κύρια φρούτα του καλοκαιριού. Λόγω χρώματος ή γεύσης το επιλέγουν πολλοί. Αποτελεί ένα πολύτιμο τρόφιμο καθώς περιέχει φυτοχημικές ουσίες και βιοενεργά συστατικά. Επιπλέον, η φράουλα περιέχει ένα πλήθος βιταμινών, όπως είναι η Β1, Β2, Β3, Β6, Α, Κ και η βιταμίνη Ε. Έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Η φράουλα έχει πολλά οφέλη στην υγεία του ανθρώπου και βοηθάει στην προστασία από διάφορες ασθένειες. Κάποια από τα οφέλη που έχει η φράουλα θα παρατεθούν παρακάτω. Επομένως, έχουμε:     

  I. Καρδιακές παθήσεις

Οι φράουλες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες. Μπορούν με αυτό τον τρόπο να μειώσουν τον κίνδυνο κάποιας καρδιακής νόσου εμποδίζοντας την συσσώρευση αιμοπεταλίων. Επίσης, μειώνουν την πίεση του αίματος μέσω αντιφλεγμονωδών μηχανισμών. Οι φράουλες περιέχουν αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή που εμποδίζουν την αύξηση της χοληστερίνης, η οποία βουλώνει τις αρτηρίες οδηγώντας σε ανάλογα προβλήματα. Επιπρόσθετος, ενισχύουν την αντιφλεγμονώδη δράση του οργανισμού, προωθώντας την υγεία της καρδιάς. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι φράουλες συμβάλλουν στην μείωση των επιπέδων της ομοκυστεϊνης. Η ομοκυστεϊνη είναι ένα αμινοξύ του αίματος που σχετίζεται με την καταστροφή της εσωτερικής επένδυσης των αρτηριών.  Οι ίνες και το κάλιο που περιέχει η φράουλα βοηθάει πολύ στην υγεία της καρδιάς.

   II. Διαβήτης

Μελέτες έχουν δείξει ότι η συχνή κατανάλωση σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Οι φράουλες αποτελούν μια επιλογή φρούτου για διαβητικά άτομα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι φράουλες έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Οι φυτικές ίνες που έχει βοηθάει στην ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.  Επιπλέον, μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση της φράουλας μπορεί να μειώσει σημαντικά τις επιπλοκές του διαβήτη όπως είναι η νεφροπάθεια και η νευροπάθεια.

Διαβάστε επίσης  Η εξάπλωση του Διαβήτη

III. Αντικαρκινικά οφέλη

Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να λειτουργήσουν κατά των ελεύθερων ριζών εμποδίζοντας την ανάπτυξη όγκων και μειώνοντας τη φλεγμονή στο σώμα. Τα αντικαρκινικά οφέλη έχουν αποδεικτή από πολλές μελέτες που έχουν γίνει. Τέτοιες περιπτώσεις είναι του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου αλλά και του καρκίνου του οισοφάγου. Σπουδαίο ρόλο παίζουν οι ελλαγιταννίνες και το ελλαγικό οξύ της φράουλας. Το ελλαγικό οξύ καθυστερεί την ανάπτυξη των μη φυσιολογικών κυττάρων του παχέος εντέρου, επάγει την απόπτωση των κυττάρων του προστάτη αλλά και αναστολή της καρκινογένεσης.  

Αποτέλεσμα εικόνας για οφελη της φραουλας
Πηγή εικόνας: iatropedia.gr

IV. Απώλεια βάρους

Οι φράουλες βοηθούν στην απώλεια του βάρους αφού μπορούν να αποτελέσουν ένα γευστικό και με λίγες θερμίδες σνακ. Αρχικά, η βιταμίνη C  επιταχύνει το μεταβολισμό και έτσι βοηθάει το σώμα να κάψει περισσότερες θερμίδες. Οι φυτικές ίνες που περιέχει φουσκώνουν και δημιουργούν το αίσθημα του κορεσμού και της πληρότητας. Επίσης, μπορεί να το καταναλώσουμε και σαν γλυκό λόγω της γλυκιάς γεύση της. Έτσι γλιτώνουμε και περιττές θερμίδες από το να τρώγαμε κάτι άλλο.    

V. Αντιμετώπιση δυσκοιλιότητας

Η κατανάλωση φρούτων όπως η φράουλα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε νερό βοηθάει στο να διατηρηθεί το σώμα ενυδατωμένο και οι κινήσεις του εντέρου κανονικές. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες που περιέχει συμμετέχουν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου. Με βάση τα παραπάνω καταλήγουμε στο ότι αυτοί οι παράγοντες δρουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Επομένως, αυτό το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί και φυσικά χωρίς κάποιο φάρμακα απλά τρώγοντας φράουλες.

Πηγές:

https://www.iatropedia.gr/diatrofi/ti-prosferoun-oi-fraoules-stin-ygeia-sas-spoudaia-ofeli-alla-kai-kapoioi-kindynoi/103749/

https://www.clickatlife.gr/your-life/story/37492

http://www.mydiatrofi.gr/trofi/trofima/frouta/fraoula-oi-evergetikes-tis-idiotites

https://www.mednutrition.gr/portal/efarmoges/leksiko-diatrofis/15932-fraoula

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Αφιέρωμα στην συγγραφέα Ελένη Ισπόγλου

Την συγγραφέα Ελένη Ισπόγλου την γνωρίσαμε μέσα από το νέο
Ποιες είναι οι 5 τροφές που χαρίζουν καλή ψυχική υγεία

Ποιες είναι οι 5 τροφές για καλή ψυχική υγεία

Πολλές φορές η ζωή μας οδηγεί σε έντονο άγχος και