Τσουκνίδα: Ποιες είναι οι θεραπευτικές της ιδιότητες

23 Ιανουαρίου 2021
Τσουκνίδα: Ποιες οι θεραπευτικές της ιδιότητες
Πηγή εικόνας: onmed.gr

Η τσουκνίδα είναι ποώδες φυτό που συναντάται σε Ευρώπη, Βόρειο Αφρική και Βόρεια Αμερική. Στην Ελλάδα είναι από τα πιο συνηθισμένα φυτά και την βρίσκουμε κυρίως σε ακαλλιέργητα μέρη, ψηλά σημεία και φράχτες. Έχει σκούρο πράσινο χρώμα και είναι ευρέως γνωστή για το τσούξιμο, την φαγούρα και τον πόνο που δημιουργεί.

Η τσουκνίδα επιστημονικά απαντάται ως Urtica dioica ή common nettle, και την ονομασία της την πήρε από τα συμπτώματα που δημιουργεί. Στον μεσαίωνα είχε χρησιμοποιηθεί κυρίως ως διουρητικό. Όσο περνούν τα χρόνια οι θεραπευτικές τις ιδιότητες γίνονται ακόμα πιο έντονες, καθώς όπως φαίνεται είναι σε θέση να θεραπεύσει πολλές, κυρίως, παθήσεις παθολογικής φύσεως.

Πέραν όμως, της χρήσης της στην εναλλακτική ιατρική, χρησιμοποιείται πλέον και στην διατροφή. Εάν ψηθεί, χάνει τις δράσεις τις που ευθύνονται για τον κνησμό που αισθανόμαστε μόλις έρθει σε επαφή με το δέρμα, και γίνεται ιδανική για σαλάτες, πίτες ή χορτόσουπες. Είναι ιδιαίτερα θρεπτικό φυτό και πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και ιχνοστοιχεία.

Θεραπευτικές ιδιότητες της τσουκνίδας

Προστάτης

Η τσουκνίδα σε συνδυασμό με το βότανο saw palmetto φαίνεται πως αποτελούν σπουδαία πηγή για την θεραπεία της υπερπλασίας του προστάτη. Όταν ο προστάτης διογκώνεται, πιέζει έντονα την ουρήθρα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ανεπιθύμητα συμπτώματα όπως συχνοουρία και πόνος. Η τσουκνίδα λοιπόν, επιδρά άμεσα στον προστάτη, μέσω του αδένα του ή «χτυπώντας» ορμόνες που σχετίζονται με αυτόν όπως, η τεστοστερόνη. Μειώνει έτσι, την υπερπλασία του προστάτη και προστατεύει από την εμφάνιση νέων καρκινικών κυττάρων.

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Ποια είναι τα οφέλη των διακοπών για την υγεία;
Ad 14
Εποχικές αλλεργίες

Οι εποχικές αλλεργίες είναι αποτέλεσμα των αλλεργιογόνων που εισχωρούν στον οργανισμό. Αυτά δημιουργούνται από την ισταμίνη, που προκαλεί τον κνησμό, το πρήξιμο και τον πόνο. Η τσουκνίδα φαίνεται πως δρα θεραπευτικά για τις εποχικές απεργίες. Αυτό επιτυγχάνεται καθώς, καταστέλλει την δράση της ισταμίνης, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο τα συμπτώματα της αλλεργίας.

Αρθρίτιδα

Η τσουκνίδα δρα θεραπευτικά και στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονής και περιορίζει τον πόνο. Αυτό το επιτυγχάνει μέσω της αναστολής δράσης ορισμένων κυτοκινών. Με τον τρόπο αυτόν θεραπεύει την οστεοαρθρίτιδα και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την ουρική αρθρίτιδα.

Άλλες θεραπευτικές δράσεις της τσουκνίδας

Η τσουκνίδα Χρησιμοποιείται από αρχαιοτάτων χρόνων για τη θεραπεία πολλών παθήσεων. Και ποιον είδα βοηθάει στην βελτίωση του ουροποιητικού συστήματος και την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων, όπως είναι ουρολοίμωξη. Θεραπεύει την εντερίτιδα και τις αιμορροΐδες. Αντιμετωπίζει κάθε είδος φλεγμονή και βελτιώνει την λειτουργία των νεφρών.

Όσο αναφορά την εγκυμοσύνη, η τσουκνίδα προλαμβάνει από τυχόν αιμορραγίες οι οποίες μπορεί να αποφευχθούν επιβλαβής για την έγκυο και το έμβρυο. Επίσης είναι σημαντική για την αντιμετώπιση δερματικών εκζεμάτων και της ακμής. Λειτουργεί αντιοξειδωτικά μειώνοντας την εμφάνιση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες μπορεί να να είναι πολύ επιβλαβής για την οργανισμό μας. Τέλος, φαίνεται πως βελτίωσε τον έλεγχο του διαβήτη και τους δείχτες φλεγμονής σε διαβητικούς ασθενείς.

Πηγές

Τσουκνίδα ένα βότανο με πολλά οφέλη ιδιότητες – 16/1/2018 –  vita4you BLOG – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: vita4you.gr (Τελευταία τροποποίηση: 16/1/2021)

Τσουκνίδα: Θεραπευτικές ιδιότητες και παρενέργειες – 27/4/2016 – ιατροnet – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: iatronet.gr (Τελευταία τροποποίηση: 16/1/2021)

Διαβάστε επίσης  Μπορεί το άγχος να αυξήσει τη χοληστερόλη;

Τσουκνίδα: Θεραπευτικές ιδιότητες και παρενέργειες – ΨTherapia – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: therapia.gr (Τελευταία τροποποίηση: 16/1/2021)

Τσουκνίδα: Θεραπευτικές ιδιότητες και τρόποι χρήσης – Εναλλακτική Δράση – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: enallaktikidrasi.gr (Τελευταία τροποποίηση: 16/1/2021)

Είμαι η Ξανθή, μητέρα δύο παιδιών και τελειόφοιτη του πανεπιστημίου Cardiff Metropolitan University, στο τμήμα της Ψυχολογίας και έχω ενα μεταπτυχιακο στο Marketing. Στο παρελθόν ασχολήθηκα ενεργά με τον χώρο της μόδας, πλέον όμως δραστηριοποιούμαι γύρω από τον χώρο της επικοινωνίας και αρθρογραφίας. Έχω εργαστεί στην τηλεόραση και εταιρίες διαφήμισης. Είναι μεγάλη μου τιμή που αποτελώ μέλος του περιοδικού και σας προσκαλώ όλους να γίνουμε μια όμορφη παρέα που θα ενημερώνεται κάθε εβδομάδα για ότι αφορά στην σωματική ή ψυχική μας υγεία μέσα από τη στήλη «Σώμα και υγεία» . Στόχος μας είναι να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη και ομορφότερη...

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ice Cube

Ice Cube: Πρώτα ράπερ, μετά ηθοποιός

Ο Ice Cube είναι Αμερικανός ράπερ, τραγουδοποιός, ηθοποιός και παραγωγός

Παλαιοευρωπαϊκές γλώσσες

Οι Παλαιοευρωπαϊκές γλώσσες είναι ένα σύνολο γλωσσών που χρησιμοποιούνταν στην