Η αξία της πρωτεΐνης στον οργανισμό μας

Πηγή εικόνας: RunningNews.gr

Η πρωτεΐνη είναι ένα εκ των τριών μακροθρεπτικών συστατικών, δηλαδή των συστατικών που μέσω της τροφής αποδίδουν ενέργεια στον ανθρώπινο οργανισμό. Η ενέργεια της πρωτεΐνης είναι ισάξια των υδατανθράκων και σχεδόν η μισή αυτής των λιπών. Οι πρωτεΐνες κατατάσσονται σε απλές πρωτεΐνες, συζευγμένες πρωτεΐνες και σε πρωτεϊνικά παράγωγα.

  • απλές πρωτεΐνες, οι οποίες μετά την υδρόλυσή τους αποδίδουν μόνο αμινοξέα
  • συζευγμένες πρωτεΐνες, είναι ο συνδυασμός πρωτεϊνών με άλλες ουσίες (π.χ. λιποπρωτείνες)
  • πρωτεϊνικά παράγωγα, είναι τα προϊόντα που σχηματίζονται σε διάφορα στάδια της υδρόλυσης των πρωτεϊνών (π.χ. πεπτίδια)

Ο ρόλος της πρωτεΐνης

Ο κύριος ρόλος των πρωτεϊνών είναι η δομική τους  χρήση (αναδόμηση ιστών), η σύνθεση ορμονών και ενζύμων, η μεταφορά ουσιών και ο σχηματισμός ανοσοπρωτεϊνών. Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από μικρότερα μόρια που ονομάζονται αμινοξέα, ορισμένα αμινοξέα ονομάζονται απαραίτητα, γιατί δεν μπορούν να συντεθούν στον ανθρώπινο οργανισμό ή συντίθενται ανεπαρκώς. Μια πρωτεΐνη που προσφέρει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα ονομάζεται πλήρης.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Πρωτεΐνες και παραγωγή ενέργειας

Πηγή εικόνας: slideshare.net

Ο μυϊκός ιστός αποτελεί το βασικό όργανο για το μεταβολισμό των αμινοξέων. Όταν τα αποθέματα του μυϊκού γλυκογόνου μειωθούν ο οργανισμός αναγκάζεται να καλύψει τα ελλείμματα με το μεταβολισμό πρωτεΐνης, με τη μέθοδο της γλυκονεογένεσης. Η συμμετοχή της πρωτεΐνης στην παραγωγή ενέργειας μπορεί να φθάσει στο 15% της ενέργειας που καταναλώθηκε.

Αξιολόγηση πρωτεϊνών

Η αξιολόγηση μιας πρωτεΐνης με βάση τη σύνθεσή της σε αμινοξέα ονομάζεται χημική αξιολόγηση της ποιότητας της πρωτεΐνης ή χημικό σκορ αμινοξέων. Η βιολογική αξία μιας πρωτεΐνης εξαρτάται απ’ τα απαραίτητα αμινοξέα που περιέχει σε σχέση με τις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού.

Διαβάστε επίσης  Η νηστεία στη διατροφή μας
Advertising

Οι ζωικές πρωτεΐνες έχουν υψηλότερο χημικό σκορ (υψηλής βιολογικής αξίας) συγκριτικά με τις φυτικές, οι οποίες υστερούν σε απαραίτητα αμινοξέα.

Καλές πηγές πρωτεΐνης

  • Μοσχαρίσιο κρέας
  • αυγό (είτε ολόκληρο είτε μόνο το ασπράδι)
  • ψάρια (ιδιαιτέρως ο τόνος)
  • γαλοπούλα
  • πλήρες γάλα και γιαούρτι
  • σκληρά και μαλακά τυριά.Πηγές φυτικής πρωτεΐνης:
  • όσπρια (ρεβίθια, φασόλια, φακές)
  • ξηροί καρποί (ιδίως τα φιστίκια και το φυστικοβούτυρο, τα αμύγδαλα και τα πεκάν)
  •  ψωμί ολικής άλεσης.
Πηγή εικόνας: pinterest.ca

Αν κάποιος αποφεύγει το κρέας δε σημαίνει πως δεν μπορεί να λάβει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Είναι εφικτή η πρόσληψη και μέσω φυτικών πηγών, απλώς χρειάζονται σωστοί συνδυασμοί. Ο συνδυασμός φυτικών πρωτεϊνών παρέχει επαρκείς ποσότητες απαραίτητων αμινοξέων, εξασφαλίζοντας τη φυσιολογική πρωτεϊνοσύνθεση στον οργανισμό.

Ορισμένα τρόφιμα όταν καταναλώνονται ταυτόχρονα παρέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Ενδεικτικά: φακές με ρύζι, ψωμί ολικής άλεσης με αρακά, ρυζόγαλο, ζυμαρικά με τυρί, χούμους (ρεβίθια με ταχίνι), φαλάφελ (ρεβυθοκεφτέδες), φασόλια και σησάμι.

Advertising

Ημερήσια Συνιστώμενη Πρόσληψη

Η πρωτεϊνική πρόσληψη κυμαίνεται στα 0,8 γραμμάρια/κιλό σωματικού βάρους ημερησίως, βέβαια οι ανάγκες αλλάζουν στους αθλητές και φθάνουν στα 1,4 – 1,5 γραμμάρια/κιλό σωματικού βάρους  στους αθλητές δύναμης και στα 1,2 – 1,4 γραμμάρια/κιλό σωματικού βάρους στους αθλητές αντοχής. Σε elite αθλητές μάλιστα η ημερήσια πρόσληψη μπορεί να φθάσει και στα 1,1 γραμμάρια/κιλό σωματικού βάρους. Αυτή η αυξημένη πρόσληψη συμβαίνει, διότι πρέπει να είναι καλυμμένοι λόγω μικροτραυματισμών και γιατί υπερλειτουργούν οι μυϊκές ομάδες.

Η ανεπαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών μπορεί να οδηγήσει σε ελάττωση της αντοχής και σε αύξηση του χρόνου αποκατάστασης.

Διαβάστε επίσης  Αλκοόλ ή κάνναβη; Τι είναι πιο βλαβερό για την υγεία του ανθρώπου

Πηγές:

Advertising

http://www.nutrimed.gr/to_piato_mas/lipi_ydatan8rakes_proteanes/proteani_kai_i_axia_tis.html

Χασαπίδου Μ. & Φαχαντίδου Α. (2002). Διατροφή για Υγεία, Άσκηση & Αθλητισμό. Θεσσαλονίκη: UNIVERCITY STUDIO PRESS

L. Kathleen Mahan & Escott-Stump S. (2008). Krause’s Κλινική Διατροφή. Μτφρ. Δ. Χανιώτης & Μ. Κωνσταντινίδου. Τα θρεπτικά συστατικά και ο μεταβολισμός τους: Αμινοξέα και πρωτεΐνες (59-65). Διατροφή, Άσκηση και Αθλητική επίδοση: Πρωτεΐνες (595-596).

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μύθος λογοτεχνία

Ο μύθος στην τέχνη του λόγου

Ανάμεσα στους πολλούς και ποικίλους δυισμούς που διέπουν και καθορίζουν

Άγιοι Δέκα: το ιστορικό χωριό της Κέρκυρας

Άγιοι Δέκα Οι Άγιοι Δέκα είναι ηπειρωτικός οικισμός της Κεντρικής