Γλυκαθείτε… κατά τη νηστεία!

 

Η περίοδος της Σαρακοστής έφτασε και πολλοί είναι αυτοί που νηστεύουν. Η νηστεία μπορεί να αποτελέσει μία περίοδο όπου μπορεί πολύ εύκολα κάποιος να χάσει βάρος, αλλά και το ίδιο εύκολα να πάρει βάρος, καθώς κρύβει κάποιες παγίδες.

Κατά τη νηστεία λοιπόν αποκλείεται μία ομάδα τροφίμων, τα ζωικά τρόφιμα, τα οποία είναι πλούσια σε λιπαρά και την θέση τους παίρνουν οι φυτικές τροφές, όπως τα δημητριακά, τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά. Κάτι τέτοιο λοιπόν, συμβαίνει και με τα γλυκά, καθώς τα περισσότερα αποκλείονται και αντικαθίστανται με πολύ πιο υγιεινά γλυκά που όμως είναι εξίσου νόστιμα.
Ας δούμε λοιπόν τα γλυκά που επιτρέπονται στη νηστεία:

Χαλβάς μακεδονικός:
Αποτελείται κατά 50-60% από ταχίνι, δηλαδή από πολτοποιημένο σουσάμι. Είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό που παράγεται από αγνά υλικά και αυτό το καθιστά υγιεινό. Περιέχει σημαντικές ποσότητες πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και παράλληλα είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Ακόμη, φαίνεται να περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλιο, όπου συμβάλλει στη ρύθμισης της πίεσης, μαγνήσιο, ασβέστιο και ψευδάργυρο. Παρά τα θρεπτικά συστατικά του όμως, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην κατανάλωση του, διότι η υπέρμετρη κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους, καθώς τα 100γρ αποδίδουν 540 θερμίδες.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Χαλβάς σιμιγδαλένιος:
Το βασικό συστατικό του, το σιμιγδάλι, έχει πολύ μικρή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ενώ είναι πολύ καλή πηγή φωσφόρου. Το ελαιόλαδο που προστίθεται τον κάνει πλούσιο σε αντιοξειδωτικά καθώς και σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της “κακής” χοληστερόλης (LDL) και των τριγλυκεριδίων, χωρίς όμως να μειώνουν τα επίπεδα της “καλής” χοληστερόλης (HDL) στο αίμα. Επίσης το ελαιόλαδο είναι πλούσιο στην αντιοξειδωτική και αντιγηραντική βιταμίνη Ε. Παρ’ όλα αυτά, συνιστάται μέτρια κατανάλωση, καθώς τα 100γρ σιμιγδαλένιου χαλβά αποδίδουν 400 θερμίδες περίπου.

Διαβάστε επίσης  Αθήνα: 7Cactus, η ελληνική εκδοχή του street food

 

Παστέλι:
Τα κύρια συστατικά του είναι το μέλι και το σουσάμι, όπου το κάνουν ιδιαίτερα ευεργετικό για την υγεία. Μας δίνει ενέργεια χωρίς να λαμβάνουμε ζάχαρη, ενώ λόγω του σουσαμιού αποτελεί μία πολύ  καλή πηγή ασβεστίου. Είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, σίδηρο και ψευδάργυρο. Περιέχει μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης. Επίσης, στο παστέλι περιέχονται ισχυρά αντιοξειδωτικά στοιχεία, όπως οι λιγνάνες, όπου βοηθούν στην προστασία των κυττάρων του οργανισμού από την οξειδωτική φθορά των ελεύθερων ριζών. Σίγουρα λοιπόν, το παστέλι αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή αν θέλετε να καταναλώσετε κάποιο σνακ μέσα στην ημέρα, αλλά με μέτρο, αφού τα 30γρ παστελιού αποδίδουν περίπου 150 θερμίδες.

Advertising

Μαύρη σοκολάτα:
Αποτελεί εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, καθώς συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του κυκλοφορικού  συστήματος και της καρδιάς. Είναι πλούσια σε ασβέστιο, κάλιο, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, βιταμίνες Α και Ε, καλά λιπαρά οξέα, χαλκό και σίδηρο. Φαίνεται λοιπόν να ρίχνει την αρτηριακή πίεση λόγω των φλαβονοειδών και την χοληστερόλη λόγω του κακάο, καθώς και να βοηθά στη σύνθεση μελανίνης για τα μαλλιά και το δέρμα λόγω του χαλκού. Βέβαια, δεν ξεχνάμε ότι 30γρ αποδίδουν 170 θερμίδες περίπου.

Γλυκά του κουταλιού:
Δημιουργήθηκαν πριν από πολλά χρόνια από την ανάγκη που είχαν οι νοικοκυρές να συντηρήσουν τα περίσσεια φρούτα και λαχανικά της παραγωγής τους. Πρόκειται για μία light επιλογή γλυκού, αφού δεν περιέχουν καθόλου ζωικά λιπαρά ή βούτυρο, παρά μόνο ζάχαρη. Το γεγονός ότι παρασκευάζονται από φρούτα τα κάνει πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, με αποτέλεσμα να ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού. Μια μερίδα γλυκό του κουταλιού αποδίδει 100-200 θερμίδες, ανάλογα το φρούτο.

Διαβάστε επίσης  Προστασία της υγείας από τον καπνό της φωτιάς
Advertising

Συνοψίζοντας, μπορούμε να πούμε ότι τα γλυκά της νηστείας αποτελούν μία πολύ καλή επιλογή ακόμη και για περιόδους εκτός νηστείας. Παρ’ όλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και πάλι χρειάζεται προσοχή γιατί δεν είναι καθόλου δύσκολο να ξεγελαστούμε και να αυξήσουμε το βάρος μας.

Γεννημένη στον Πειραιά, με σπουδές πάνω στην διατροφή και με μεγάλη αγάπη για το ραδιόφωνο. Αδυναμία στη μουσική αλλά και στον κινηματογράφο, καθώς δηλώνω cinephile! Μαζί θα μιλήσουμε για θέματα που αφορούν κυρίως την διατροφή, αλλά και τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Οι πιο σκληρά εργαζόμενες χώρες

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας
Brandy Sour

Brandy Sour: το κοκτέιλ του Λήδρα Πάλας που έγινε μυθιστόρημα -της Κωνσταντίας Σωτηρίου

Το Brandy Sour της Κωνσταντίας Σωτηρίου είναι ένα σύντομο, σπονδυλωτό