Επιτυχές Magnetic Drug Τargeting σε καρκίνο της σπονδυλικής στήλης

 

Η χρήση των νανοσωματιδίων σε διάφορους τομείς της σύγχρονης επιστήμης και τεχνολογίας συνεχώς αυξάνεται. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια γίνεται σημαντική έρευνα στη χρήση νανοσωματιδίων στη θεραπεία διάφορων τύπων καρκίνου. Κι αυτό διότι, τα νανοσωματίδια, λόγω του μικρού μεγέθους τους (αρκετά μικρότερου συγκριτικά με ένα κύτταρο) μπορούν σχετικά εύκολα να διεισδύσουν μέσα σε καρκινικά κύτταρα. Επιπλέον, ανάλογα με τα υλικά που αξιοποιούνται για τη σύνθεση των νανοσωματιδίων, τα τελευταία καθίστανται πολυλειτουργικοί σύμμαχοι εναντίον διαφόρων παθήσεων.

Magnetic Drug Targeting για την εντοπισμένη χορήγηση φαρμάκων σε καρκινικά κύτταρα

Magnetic Drug Targetting
Magnetic Drug Targetting: Με τη βοήθεια εξωτερικού μαγνητικού πεδίου, μαγνητικά νανοσωματίδια που μεταφέρουν φάρμακα στοχεύουν τα καρκινικά κύτταρα.

Για την αντιμετώπιση του καρκίνου, συνήθως πραγματοποιείται χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία ή/και χημειοθεραπεία. Στην τελευταία περίπτωση, χορηγούνται στον ασθενή κατάλληλα φάρμακα για να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα. Για την αποφυγή της θανάτωσης υγειών γειτονικών κυττάρων, τα φάρμακα αυτά πρέπει να φτάσουν ακριβώς στα πάσχοντα κύτταρα. Αυτό φυσικά είναι κάτι ιδιαίτερα δύσκολο να επιτευχθεί, για αυτό εμφανίζονται και οι διάφορες παρενέργειες κατά τη χημειοθεραπεία όπως η απώλεια μαλλιών.

Για τον περιορισμό αυτής της μη εντοπισμένης χορήγησης του φαρμάκου, μια ανερχόμενη συνδυαστική θεραπεία φαίνεται πως είναι το Magnetic Drug Targetting. Η μέθοδος αυτή αξιοποιεί μαγνητικά νανοσωματίδια που στοχεύουν ακριβώς στα καρκινικά κύτταρα με τη βοήθεια μαγνητικού πεδίου.  Έτσι μεταφέρουν τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα μόνο στην πάσχουσα περιοχή.

 

Magnetic Drug Targeting σε καρκινικούς όγκους σπονδυλικής στήλης

Πρόσφατη επιστημονική έρευνα (θα τη βρείτε εδώ) που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, αφορά ορισμένα αποτέλεσματα Magnetic Drug Targeting σε καρκινικούς όγκους της σπονδυλικής στήλης. To Magnetic Drug Targeting επιτεύχθηκε αξιοποιώντας υπερπαραμαγνητικά νανοσωματίδια μαγνητίτη. Τα υπερπαραμαγνητικά νανοσωματίδια εμφανίζουν αρκετά μεγάλη μαγνήτιση όταν βρεθούν σε ένα εξωτερικό μαγνητικό πεδίο, αλλά παύουν να είναι μαγνητικά όταν σταματήσει η εφαρμογή του πεδίου. Αυτή η μοναδική ιδιότητά τους τα καθιστά αρκετά ελκυστικά για βιοϊατρικές εφαρμογές.

Διαβάστε επίσης  9D Cocoon: Απροσέγγιστο αλλά λατρεμένο

Στην προκειμένη in vivo μελέτη  νανοσωματίδια μαγνητίτη συντέθηκαν με την τεχνική της συγκαταβύθισης. Στόχος της έρευνας ήταν το Magnetic Drug Targeting καρκινικών όγκων της σπονδυλικής στήλης σε ποντίκια. Αρχικά για να γίνει η μεταφορά του φαρμάκου, τα νανοσωματίδια τροποποιήθηκαν κατάλληλα. Πιο συγκεκριμένα, επικαλύφθηκαν με χρυσό και εν συνεχεία με άλλη ειδική επικάλυψη. Η επικάλυψη επέτρεψε με ηλεκτροστατικό τρόπο να “κολλήσει” πάνω στα νανοσωματίδια η δοξορουμπικίνη. Η δοξορουμπικίνη είναι ένα ευρέως γνωστό χημειοθεραπευτικό φάρμακο, που χρησιμοποιείται για διάφορους καρκινικούς όγκους.

Για να γίνει η στόχευση, δηλαδή το Magnetic Drug targetting, οι επιστήμονες είχαν εμφυτεύσει μικρούς μαγνήτες νεοδυμίου κοντά στα σημεία του όγκου. Στην συνέχεια προχώρησαν σε έγχυση των νανοσωματιδίων στα ποντίκια. Με αυτόν τον τρόπο τα νανοσωματίδια (εφόσον ήταν μαγνητικά) συγκεντρώθηκαν στην περιοχή του όγκου.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το Magnetic Drug Targeting ήταν επιτυχές: το χημειοθεραπευτικό φάρμακο στόχευσε κατά κύριο λόγο τα καρκινικά κύτταρα, οδηγώντας τα σε “φυσιολογικό” θάνατο, δηλαδή απόπτωση. Το αποτέλεσμα αυτό, παρόλο που έγινε σε ποντίκια είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Κι αυτό διότι, οι καρκινικοί όγκοι της σπονδυλικής στήλης είναι αρκετά δύσκολο να στοχευθούν από φάρμακα χωρίς να περάσουν σε υγιή κύτταρα.

Ας ελπίσουμε στο μέλλον να πραγματοποιηθούν ακόμα περισσότερες έρευνες, που αν είναι ελπιδοφόρες θα ανοίξουν το δρόμο για την εφαρμογή μιας αρκετά καινοτόμας χορήγησης φαρμάκων, του Magnetic Drug targeting σε καρκινικά κύτταρα.

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και είμαι απόφοιτη του τμήματος Φυσικής,του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Η περιέργεια μου για κάθε τι καινοτόμο στο χώρο της Επιστήμης και της Τεχνολογίας με ώθησε σε μεταπτυχιακές σπουδές στον ίδιο τομέα αλλά και στην αρθρογραφία,με την οποία ασχολούμαι τα τελευταία χρόνια.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Το παιδί ήρθε χωρίς manual! Τι κάνουμε; Η βιβλιοθήκη που
γυναίκες εργασία χώρες

Γυναίκες στην εργασία: κορυφαίες και κατώτατες χώρες

Οι γυναίκες στην εργασία αποτελούν ένα σημαντικό δείκτη κοινωνικής και