MERS: Αναπνευστικό Σύνδρομο Μέσης Ανατολής

Το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS) είναι μια ιογενής αναπνευστική λοίμωξη που προκαλείται από έναν κοροναϊό που ονομάζεται Κορoνοϊός του Αναπνευστικού Συνδρόμου Μέσης Ανατολής (MERS-CoV). Η μόλυνση με MERS-CoV μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια με αποτέλεσμα υψηλή θνησιμότητα.

Περίπου το 35% των ασθενών με MERS έχουν πεθάνει, αλλά αυτό μπορεί να είναι μια υπερεκτίμηση του πραγματικού ποσοστού θνησιμότητας, καθώς ήπιες περιπτώσεις  μπορεί να ¨χαθούν¨ από τα υπάρχοντα συστήματα επιτήρησης. Έτσι, μέχρι να γίνουν γνωστά περισσότερα για τη νόσο, τα ποσοστά θνησιμότητας καταμετρήθηκαν μόνο στα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Οι άνθρωποι μολύνονται  από άμεση ή έμμεση επαφή με καμήλες dromedary που είναι ο φυσικός ξενιστής και ζωονοσογόνος πηγή της μόλυνσης MERS-CoV. Γεωγραφικά, ευρείας κλίμακας, μελέτες επιπολασμού έχουν εντοπίσει ειδικά αντισώματα για τον MERS-CoV σε καμήλες σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας, Δυτικής και Ανατολικής Αφρικής, συχνά με >90% επιπολασμό σε ενήλικες καμήλες.

MERS
euroimmunblog.com

Μελέτες σε πολλές από αυτές τις χώρες έχουν δείξει μοριακές ενδείξεις MERS-CoV RNA και απομόνωση μολυσματικού MERS-CoV σε καμήλες MERS-CoV έχει αποδείξει την ικανότητα μετάδοσης μεταξύ ανθρώπων. Όμως, μέχρι στιγμής, η παρατηρούμενη μη παρατεταμένη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο έχει συμβεί μεταξύ στενών επαφών και σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης. Εκτός του περιβάλλοντος υγειονομικής περίθαλψης υπήρξε περιορισμένη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Συμπτώματα & Επιπλοκές

Οι λοιμώξεις MERS-CoV κυμαίνονται από το να μην παρουσιάζουν συμπτώματα (ασυμπτωματικά) ή ήπια αναπνευστικά συμπτώματα έως σοβαρή οξεία αναπνευστική νόσο και θάνατο.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν επιβεβαιωθεί ότι έχουν λοίμωξη από τον συγκεκριμένο ιό, είχαν σοβαρή αναπνευστική νόσο με συμπτώματα:

• πυρετός
• βήχας
• δυσκολία στην αναπνοή
• Μερικοί άνθρωποι είχαν επίσης διάρροια και ναυτία/έμετο.
• Για πολλά άτομα με MERS, ακολούθησαν πιο σοβαρές επιπλοκές, όπως πνευμονία και νεφρική ανεπάρκεια.

Διαβάστε επίσης  Διαβητική Νευροπάθεια: η σοβαρή επιπλοκή του Διαβήτη
Advertisements
Ad 14

Περίπου 3 ή 4 στους 10 ανθρώπους που αναφέρθηκαν με αναπνευστικό σύνδρομο Μέσης Ανατολής, έχουν πεθάνει. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που πέθαναν είχαν μια προϋπάρχουσα ιατρική κατάσταση που εξασθένησε το ανοσοποιητικό τους σύστημα ή μια υποκείμενη ιατρική κατάσταση που δεν είχε ακόμη ανακαλυφθεί. Οι ιατρικές παθήσεις μερικές φορές αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων, όπως:

Διαβήτης
• Καρκίνος
• χρόνια πνευμονοπάθεια
• χρόνια καρδιακή νόσο
• χρόνια νεφρική νόσος

 

ΠΟΥ αξιολόγηση κινδύνου

Ο αριθμός των περιπτώσεων, που αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) έχει μειωθεί σημαντικά από την αρχή της συνεχιζόμενης πανδημίας COVID-19. Αυτό είναι πιθανότατα αποτέλεσμα της προτεραιότητας των δραστηριοτήτων επιδημιολογικής επιτήρησης για τον COVID-19, με αποτέλεσμα τη μείωση των δοκιμών και τον εντοπισμό περιπτώσεων MERS-CoV. Το Υπουργείο Υγείας της Σαουδικής Αραβίας, όμως, συνεχίζει να εργάζεται για τη βελτίωση των δυνατοτήτων δοκιμών για την καλύτερη ανίχνευση του, κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης πανδημίας COVID-19.

 

Πρόληψη

Επί του παρόντος δεν υπάρχει εμβόλιο για την προστασία των ανθρώπων.
• Σχολαστικό πλύσιμο των χεριών

• Αποφυγή στενής επαφής

• Απολύμανση και καθαρισμός επιφανειών

 

Θεραπευτική αγωγή

Δεν συνιστάται ειδική αντιική θεραπεία.. Τα άτομα με MERS λαμβάνουν συχνά ιατρική φροντίδα για να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΕΣ
CDC (2019). MERS Symptoms & Complications. [online] Centers for Disease Control and Prevention. Available at: cdc.gov. Accessed: 14/5/22.
Killerby, M.E., Biggs, H.M., Midgley, C.M., Gerber, S.I. and Watson, J.T. (2020). Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus Transmission. Emerging Infectious Diseases, [online] 26(2), pp.191–198.
WHO (n.d.) Middle East respiratory syndrome coronavirus (MERS-CoV) – Saudi Arabia. [online] Available at: who.int. Accessed: 14/5/22.

Διαβάστε επίσης  Pilates, μια εναλλακτική μορφή άθλησης

Είμαι φοιτήτρια Νοσηλευτικής, και μέλος στην επιτροπή ισότητας των φύλων στο Πανεπιστήμιο που σπουδάζω. Παράλληλα, δραστηριοποιούμαι ενεργά με έρευνες και νέες εξελίξεις γύρω απο θέματα υγείας και σώματος.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Tennis skirts: Το item που χρειάζεσαι για τα πιο cute looks

Οι tennis skirts, γνωστές και ως φούστες του τένις, αποτελούν
Μη με λησμόνει

Μη με λησμόνει: Μία όαση στο κέντρο της πόλης

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στο ισόγειο του ιστορικού