
Από την εμβρυική ζωή έως και κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής, το αναπνευστικό σύστημα είναι συνυφασμένο με τη διατροφή. Η σωστή διατροφή επιτρέπει την κατάλληλη ανάπτυξη και εξέλιξη της αναπνευστικής ανατομίας καθώς και των υποστηρικτικών δομών του σκελετού και των μυών και των σχετιζόμενων νευρικών, κυκλοφορικών, ανοσολογικών συστημάτων.
ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Το αναπνευστικό σύστημα περιλαμβάνει τη μύτη, το φάρυγγα, το λάρυγγα, την τραχεία, τους βρόγχους, τα βρογχιόλια, τους κυψελιδικούς αγωγούς, τις κυψελίδες. Οι υποστηρικτικές δομές περιλαμβάνουν το σκελετό και τους μύες.
Από τον πρώτο κιόλας μήνα της σύλληψης το πνευμονικό σύστημα/αναπνευστικό σύστημα είναι ορατό. Αναπτύσσεται και ωριμάζει έως και την παιδική ηλικία, όμως η ακεραιότητα των πνευμόνων μειώνεται με την πάροδο της ηλικίας.
ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΕΣ ΝΟΣΟΙ ΜΕ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Θα αναφερθώ σε επιλεγμένες πνευμονικές καταστάσεις, για τις οποίες έχουν γίνει περισσότερες έρευνες σχετιζόμενες με διατροφική προσέγγιση (κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων)

Αποφρακτική νόσος:
Κυστική ίνωση
Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονική νόσος (ΧΑΠ), όπου περιλαμβάνονται το εμφύσημα και η χρόνια βρογχίτιδα
Άσθμα
Αναρρόφηση
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τους ιστούς των αεραγωγών από οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες που παράγεται από το κάπνισμα παίζει σημαντικό ρόλο στην παθογένεια της ΧΑΠ. Πιστεύεται πως εμποδίζουν την οξειδωτική βλάβη που προκαλείται από τον καπνό.
Συγκεκριμένα έρευνες έχουν γίνει για τη βιταμίνη Α, την οποία βρίσκουμε στον κρόκος του αυγού, στα λιπαρά ψάρια, στη γλυκοπατάτα, στο καρότο.
Για τα καροτενοειδή, τα οποία απενεργοποιούν την υπεροξείδωση των λιπιδίων. Τα βρίσκουμε στη τομάτα, στο σπανάκι, στο μπρόκολο, στην κολοκύθα, στην πιπεριά.
Για τη βιταμίνη Ε, που βρίσκουμε σε φυτικά έλαια, σε σπόρους, σε καρπούς, σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Τη βιταμίνη C, η οποία είναι υδατοδιαλυτή, καθαρίζει τις ελεύθερες ρίζες στο κυτταρόπλασμα. Τη βρίσκουμε στο ακτινίδιο, στο πορτοκάλι, στις πιπεριές, στις φράουλες, στον ανανά.
Τη βιταμίνη D, η οποία βοηθά στην μείωση παροξύνσεων του άσθματος. Τη βρίσκουμε εκτός του ήλιου σε λιπαρά ψάρια, σε μανιτάρια, στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στον κρόκο του αυγού, στο βόειο συκώτι.
Ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν την παραγωγή των βρογχοσυστολικών λευκοτριενίων*. Στη διατροφή μας τα βρίσκουμε στο ελαιόλαδο, στα ψάρια, στα θαλασσινά, στα καρύδια, στο λιναρόσπορο.
Μαγνήσιο, δρα ως αντιφλεγμονώδες και βοηθά τους μύες των αναπνευστικών οδών να χαλαρώσουν. Το βρίσκουμε στους ξηρούς καρπούς, στη μπανάνα, στη βρώμη, σε σπόρους.
Τσάι, ιδιαιτέρως το μαύρο. Είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών και πολυφενολών.
Καφεΐνη, δρα ως βρογχοδιαστολέας.
Πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών λιπαρών , σχετίζεται με λιγότερο αυστηρές μετρήσεις εμφυσήματος.
Τέλος καλό είναι να αποφεύγονται από τη διατροφή τα ραφιναρισμένα τρόφιμα (αλάτι, μαγιονέζα, λευκό ψωμί) και τα επεξεργασμένα κρέατα που είναι πλούσια σε νιτρικά άλατα (αλλαντικά), διότι σχετίζονται θετικά με κίνδυνο νεοδιαγνωσμένης ΧΑΠ.
Σαφώς και τα διαιτητικά συστατικά δεν εμφανίζονται μεμονωμένα στη διατροφή, αλλά πρέπει να αποτελούν μέρος μιας συνολικής ισορροπημένης δίαιτας.
*Λευκοτριένες= ισχυροί βιοδραστικοί λιπιδικοί μεσολαβητές των οποίων η σύνθεση αυξάνεται ενάντια στη φλεγμονή)