Μισοφωνία ή γιατί δεν αντέχεις καθημερινούς ήχους

Τι είναι η μισοφωνία

Αν έχεις μπει ποτέ στον πειρασμό να χτυπήσεις κάποιον που ρουφάει τη σούπα του ή αν  όταν κάποιος αναπνέει δυνατά δίπλα σου είναι αρκετό για να κάνει το αίμα σου να βράζει, τότε δεν είσαι μόνος: Είσαι ένας από τους πολλούς ανθρώπους που  υποφέρουν από μια εγκεφαλική ανωμαλία που ονομάζεται μισοφωνία. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά το 2001.

Για πολλούς ανθρώπους, ο ήχος που κάνει κάποιος όταν πίνει καφέ ή δαγκώνει ένα μήλο μπορεί να είναι απίστευτα ενοχλητικός. Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μελέτης, ορισμένοι ήχοι – ειδικά της βρώσης, της πόσης και της αναπνοής – μπορούν να ενισχύσουν τη δραστηριότητα σε μέρη του εγκεφάλου που ασχολούνται με τα συναισθήματα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια ισχυρή συναισθηματική αντίδραση, που οδηγεί σε θυμό ή άγχος.

Για αυτούς τους ανθρώπους, ο εγκέφαλος δίνει ιδιαίτερη σημασία σε ορισμένους ήχους, λέει ο Sukhbinder Kumar, γνωστός επιστήμονας στην Αγγλία στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Newcastle. Αυτό που δεν είναι σαφές, προσθέτει, είναι γιατί μόνο ορισμένοι ήχοι πυροδοτούν αυτή την αντίδραση.

Τα ερευνητικά ευρήματα της ομάδας του παρουσιάστηκαν στις 2 Φεβρουαρίου 2017 στο  επιστημονικό περιοδικό Current Biology.

Advertisements
Ad 14

Αυτή η έντονη ευαισθησία σε ορισμένους ήχους ονομάζεται μισοφωνία (μίσος + φωνή/misophonia). Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι τι ποσοστό ανθρώπων εμφανίζει αυτή την κατάσταση. Μια μελέτη σε φοιτητές πανεπιστημίου, ωστόσο, διαπίστωσε ότι έπλητε σχεδόν ένα στα πέντε άτομα που εξετάστηκαν.

Διαβάστε επίσης  Βιταμίνη Α: Πόσο σημαντική είναι για τον οργανισμό μας;

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν όσους πάσχουν από μισόφωνια ότι είναι πάρα πολύ ευαίσθητοι στους ήχους, σημειώνει η Jennifer Jo Brout. Μια ψυχολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Duke στο Durham, N.C. Στην πραγματικότητα, λέει, η έρευνα του Sukhbinder Kumar “επιβεβαιώνει πραγματικά ότι η πάθηση έχει νευρολογική βάση”, λέει η Brout. Δηλαδή προκαλείται από ορισμένες δομές ή δραστηριότητες του εγκεφάλου.

Μελέτη για τη μισοφωνία

Στη νέα μελέτη,το δείγμα αποτελούταν από 42 εθελοντές, από τους οποίους οι 20 είχαν μισοφωνία ενώ οι 22 όχι. Όλοι έπρεπε να ακούσουν διάφορους ήχους ενώ παρακολουθούνταν εγκεφαλικά από έναν μαγνητικό τομογράφο (MRI). Αυτή η συσκευή επιτρέπει στους ερευνητές να βλέπουν τη δραστηριότητα σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου.

Κάποιο ήχοι ήταν ουδέτεροι όπως ο ήχος της βροχής. Άλλοι πάλι, όπως το επίμονο κλάμα ενός μωρού, τείνουν να ενοχλούν τους περισσότερους ανθρώπους. Υπήρχε όμως και μια κατηγορία ήχων που επιλέχτηκε επειδή ήταν γνωστό ότι ενοχλούν ειδικά τα άτομα με μισοφωνία όπως οι ήχοι της βρώσης ή της αναπνοής.

Αποτελέσματα

Και οι δύο ομάδες ανθρώπων αντέδρασαν ομοίως στους ουδέτερους και στους εξαιρετικά ενοχλητικούς ήχους. Αλλά μόνο όσοι έπασχαν από μισοφωνία ανταποκρίθηκαν δραματικά στους ήχους βρώσης ή αναπνοής. Οι εγκεφαλικές σαρώσεις έδειξαν επίσης αύξηση της δραστηριότητας μετά από τέτοιους ήχους σε μια περιοχή γνωστή ως ο πρόσθιος νησιωτικός φλοιός*. Αυτή η δομή παίζει ρόλο στην επεξεργασία των συναισθημάτων. Η ομάδα του Kumar βρήκε επίσης περισσότερες αλληλεπιδράσεις μεταξύ των περιοχών που βοηθούν στην επεξεργασία των συναισθημάτων.

Επιπλέον, οι άνθρωποι με μισοφωνία παρουσίασαν αυξημένο καρδιακό παλμό και αυξημένη ηλεκτρική αγωγιμότητα στο δέρμα τους. Αυτή η αγωγιμότητα του δέρματος τείνει να αυξάνεται όταν τα συναισθήματα είναι αυξημένα. Τα ίδια συμπτώματα αποτελούν μέρος των μηχανισμών που πυροδοτούνται όταν κάποιος κληθεί να αντιμετωπίσει ένα άγριο ζώο ή να μιλήσει δημόσια. Και αυτές, φυσικά, είναι επίσης πολύ αγχωτικές καταστάσεις.

Διαβάστε επίσης  Άσκηση για γυναίκες άνω των 50 ετών

Δεν υπάρχει ακόμα κάποια φαρμακευτική αγωγή για τη θεραπεία της αλλά κάποιοι ασθενείς χρησιμοποιούν ωτοασπίδες ως πιθανή λύση για το πρόβλημά τους.

*Νησιωτικός φλοιός : τμήμα του φλοιού των εγκεφαλικών ημισφαιρίων που βρίσκεται βαθιά μέσα στην πλάγια αύλακα, μεταξύ του κροταφικού και μετωπιαίου λοβού. Παίζει σημαντικό ρόλο στις διάφορες λειτουργίες που συνδέονται με το συναίσθημα και στη ρύθμιση της ομοιοστασίας του σώματος. Οι λειτουργίες αυτές περιλαμβάνουν την αντίληψη, τον έλεγχο της κίνησης, την αυτογνωσία, τη γνωσιακή λειτουργία και τη διαπροσωπική εμπειρία.

Με πληροφορίες από: 1.Chewing or breathing sounds make you seethe? Blame your brain 2.If chewing sounds irk you, blame your brain 3.Why the sound of noisy eating fills some people with rage 4.Does the Sound of Noisy Eating Drive You Mad? Here’s Why 5. Ορολογία εγκεφάλου

Είμαι πτυχιούχος του τμήματος Χημείας του Ε.Κ.Π.Α και έχω μεταπτυχιακό στη Βιομηχανική Χημεία-Οίνου & Αλκοολούχων Ποτών.Μ' αρέσουν πολύ τα ταξίδια, η μουσική, ο χορός και να μαθαίνω συνεχώς καινούργια πράγματα!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μια Δασκάλα, δύο φόνοι και ένας έρωτας: το νέο κωμικορομαντικό, αστυνομικό μυθιστόρημα από την Ελένη Γκίκα Πετρουλάκη

Το Μια δασκάλα, δύο φόνοι και ένας έρωτας της Ελένης
look

Πως να αναβαθμίσεις τα basic καλοκαιρινά look!

Καλοκαιράκι…και καλοκαιρινά look, επιτέλους! Αέρινα ρούχα, όχι πολλά items και