Αποτέλεσμα εικόνας για αντισύλληψη

Προφύλαξη και Αντισύλληψη

Το σεξ και ότι σχετίζεται με αυτό, δυστυχώς, στην ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζεται ως ένα θέμα ταμπού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ορισμένων παθογενειών και “ατυχημάτων” κυρίως μάλιστα στις νεαρές ηλικίες. Σε πολλές περιπτώσεις μπορούμε να συναντήσουμε μια απλή ή με πολύπλοκη και βαριά ασθένεια που επιβαρύνει την υγεία του ατόμου και μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Σε άλλες μπορούμε να έχουμε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Λόγω της κρατούσας νομοθεσίας και… “ηθικής” σήμερα, αυτό αποτελεί ένα σχετικά έλασσον ζήτημα. Παρόλα αυτά, προκειμένου να αποφευχθούν όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητη η αντισύλληψη και η προφύλαξη.

Με τον όρο αυτό αναφερόμαστε σε κάθε μέσο το οποίο χρησιμοποιείται κατά την σεξουαλική δραστηριότητα προκειμένου να εμποδίσει την γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο. Σε πολλές περιπτώσεις η αντισύλληψη ταυτίζεται και με την προφύλαξη από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται το επιτρέπουν αυτό, κατασκευαστικά. Υπάρχει μια τεράστια γκάμα προϊόντων. Πολλά χρησιμοποιούνται από τον άνδρα και πολλά άλλα χρησιμοποιούνται από την γυναίκα. Η διαφορά αυτή οφείλεται προφανώς στις ανατομικές διαφορές των γεννητικών συστημάτων των δύο βιολογικών φύλων.

Αντισυλληπτικές μέθοδοι φραγμού

Το πιο διαδεδομένο μέσο αντισύλληψης αλλά και προστασίας στο σεξ είναι το ανδρικό προφυλακτικό. Το ανδρικό προφυλακτικό τοποθετείται πάνω και γύρω από το πέος. Η χρησιμότητά του έγκειται στο εξής. Το προφυλακτικό λειτουργεί ως φυσικός φραγμός που εμποδίζει τα σπερματοζωάρια μέσα στο σώμα του/της συντρόφου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τόσο την προφύλαξη από ΣΜΝ όσο και την αντισύλληψη.

Advertising

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Ο τρόπος ζωής στο μήκος των τελομερών
Ad 14

Όσον αφορά την αντισύλληψη το προφυλακτικό βοηθά στο ότι εφόσον τα σπερματοζωάρια δεν έρχονται σε επαφή με το ωάριο άρα το δεύτερο δεν γονιμοποιείται. Όσον αφορά την προφύλαξη από τα ΣΝΜ, εφόσον το σπέρμα αποθηκεύεται μέσα στην άκρη του προφυλακτικού, ενώ αυτό περιβάλλει το πέος, τότε οι γεννητικές περιοχές των σεξουαλικών συντρόφων δεν έρχονται σε επαφή. Έτσι μειώνεται σε μεγάλο βαθμό η μετάδοση δερματικών μολύνσεων ή και μολύνσεων από ιούς όπως ο HIV, που βρίσκεται σε μεγάλη περιεκτικότητα στο σπέρμα. Τα ανδρικά προφυλακτικά κατασκευάζονται συνήθως από λάτεξ, είναι φτηνά και εύκολα στην χρήση και την εφαρμογή.

Εκτός από το ανδρικό προφυλακτικό υπάρχουν και άλλες αντισυλληπτικές μέθοδοι φραγμού που εφαρμόζονται στην γυναίκα. Πιο διαδεδομένο είναι το γυναικείο προφυλακτικό. Αυτό όμως παρέχει λιγότερη ασφάλεια και σιγουριά σε σχέση με το ανδρικό λόγω του τρόπου εφαρμογής του. Εκτός από το γυναικείο προφυλακτικό υπάρχουν: το τραχηλικό κάλυμμα, το διάφραγμα και το αντισυλληπτικό σφουγγάρι εμποτισμένο με σπερματοκτόνο. Τα μέσα αυτά αν και παρέχουν κάποιου βαθμού προφύλαξη από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, δεν προστατεύουν ιδιαίτερα από ΣΝΜ.

Άλλες μέθοδοι αντισύλληψης

Άλλες μέθοδοι αντισύλληψης εκτός από τις μεθόδους φραγμού είναι οι ενδομήτριες συσκευές. Αυτές έχουν σχήμα Τ και τοποθετούνται μέσα στην μήτρα της γυναίκας από ειδικό ιατρό. Οι ενδομήτριες συσκευές μπορούν να είναι κατασκευασμένες από χαλκό συνήθως. Οι συσκευές αυτές όσο είναι τοποθετημένες ρίχνουν την γονιμότητα της γυναίκας. Παρόλα αυτά δεν επηρεάζουν άλλες λειτουργίες του οργανισμού, όπως ας πούμε, τον θηλασμό. Επιπλέον, η γονιμότητα των γυναικών μετά την αφαίρεση των συσκευών, επανέρχεται στα φυσιολογικά της επίπεδα. Η χρήση ενδομήτριων συσκευών μπορεί να έχει κάποιες, όχι σημαντικές, παρενέργειες στην υγεία της γυναίκας. Ακραία περιστατικά σημειώνονται με πάρα πολύ μικρή, έως και αμελητέα συχνότητα.

Διαβάστε επίσης  Δημόσιες τουαλέτες : Μύθοι και Αλήθειες

Άλλη μέθοδος αντισύλληψης είναι η χρήση σπερματοκτόνων ουσιών και τα αντισυλληπτικά χάπια. Πρόκειται για χημικές μεθόδους. Οι σπερματοκτόνες ουσίες χρησιμοποιούνται από τις γυναίκες (λοσιόν/τζελ) και “σκοτώνουν” τα σπερματοζωάρια πριν αυτά φτάσουν στο ωάριο και το γονιμοποιήσουν. Τα αντισυλληπτικά χάπια χρησιμοποιούνται επίσης από τις γυναίκες. Τα χάπια αυτά εμποδίζουν το να γίνει η σύλληψη και η εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου. Τα αντισυλληπτικά χάπια ενοχοποιούνται για μια σειρά παθογενειών χωρίς όμως αυτό να είναι ακόμα πλήρως εμπεριστατωμένο. Οι μέθοδοι αυτοί είναι πολύ αποτελεσματικές όσον αφορά την αντισύλληψη, αλλά δεν προστατεύουν από τα ΣΜΝ.

Advertising

Sexually Transmitted Diseases

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα… Γνώρισέ τα!

 

Γεννημένος το 1999. Κατοικώ στην Αθήνα και η καταγωγή μου είναι από την Ευρυτανία, το Καρπενήσι. Είμαι φοιτητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και κατενθουσιασμένος με αυτή. Μου αρέσει να συντάσσω άρθρα σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών μου, ωστόσο είμαι μεγάλος λάτρης των βιβλίων, της μουσικής, των ταξιδιών αλλά και των μικρών μυστικών που μπορεί να κρύβει μια τεράστια πόλη όπως η Αθήνα.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ο μύθος της γοργόνας

Ο μύθος της γοργόνας είναι αρκετά δημοφιλής στη λαϊκή κουλτούρα

4 + 1 εξαιρετικά podcasts για βιβλιοφάγους

Τα podcasts ήρθαν για να μείνουν και να κάνουν πιο