Σε προηγούμενό μας άρθρο αναφερθήκαμε στο κάπνισμα και στις αρνητικές του συνέπειες για την υγεία του ανθρώπου. Ας δούμε, όμως, ποια είναι η σχέση των Ελλήνων με την κακιά αυτή συνήθεια; Η απάντηση στο ερώτημα είναι φυσικά πως η σχέση τους είναι άμεση, καθώς όπως έχει αποδειχθεί οι Έλληνες έχουν την πρωτοκαθεδρία στο θέμα του καπνίσματος σε Ευρωπαϊκό επίπεδο με την Πολωνία να ακολουθεί!
Στατιστικά στοιχεία
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στην Ευρώπη καπνίζουν περίπου 215 εκατομμύρια άνθρωποι από τα οποία 130 εκατομμύρια είναι άντρες. Την πρώτη θέση, όπως προαναφέρθηκε, καταλαμβάνει η Ελλάδα σε ποσοστό 37,6%, όχι μόνο στον αντρικό αλλά και στο γυναικείο πληθυσμό. Μετά το 2000, στην Ελλάδα, ο μέσος ετήσιος αριθμός τσιγάρων ανά άτομο είναι διπλάσιος σε σχέση με τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία και πενταπλάσιος σε σχέση με τη Νορβηγία!
Το κάπνισμα στους άντρες και στις γυναίκες
Όσον αφορά τα δύο φύλα, το ποσοστό των καπνιστών μεταξύ του ανδρικού πληθυσμού έφτανε στην Ελλάδα στο 46,8% και μεταξύ των γυναικών το 29%. Η συχνότητα του καπνίσματος στην Ελλάδα, μάλιστα, παρουσιάζει μεγαλύτερα ποσοστά στις ηλικίες 35-44 ετών, όπως αποδείχτηκε από μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Αττική, ενώ σε άλλη μελέτη το υψηλότερο ποσοστό παρατηρήθηκε στις ηλικίες 25-35 ετών.
Παιδιά και έφηβοι
Η Ελλάδα παρουσιάζει ένα από τα πιο χαμηλά ποσοστά παιδικού- εφηβικού καπνίσματος συγκριτικά με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Σε μελέτη που έγινε το 2004-2005 σε μαθητές γυμνασίου-λυκείου, το 32,1% δήλωσε ότι είχε δοκιμάσει τσιγάρο στο παρελθόν, ενώ το 16,2% δήλωσε ότι ήταν τακτικοί καπνιστές. Επιπλέον 1 στους 4 μαθητές δήλωσε ότι άρχισε να καπνίζει πριν την ηλικία των 10 ετών!
Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσα και αν είναι τα ποσοστά , το κάπνισμα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την παγκόσμια υγεία. Έχει υπολογιστεί ότι το προσδόκιμο ζωής μειώνεται κατά 5 έως 8 χρόνια ανά τσιγάρο καθώς και ότι 1,2 εκατομμύρια θάνατοι οφείλονται στο κάπνισμα! Στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό αγγίζει το 19,3%.