Καρκίνος και θετική ψυχολογία για καλύτερο προσδόκιμο ζωής των ασθενών

4 Φεβρουαρίου 2021

 

Καρκίνος και θετική ψυχολογία
Πηγή εικόνας: capital.gr

Ο καρκίνος αποτελεί μια από τις πιο συχνές νόσους εδώ και χρόνια. Τί γίνεται όμως με την ψυχολογία του ασθενή; Πόσο επηρεάζει την εξέλιξη της νόσου;
Όπως έχουμε διαπιστώσει ο καρκίνος δεν κάνει διακρίσεις, καθώς «επιτίθεται» σε κάθε ηλικία. Συναντάται σε πολλές μορφές και μπορεί να διακριθεί σε καλοήθη ή κακοήθη καρκίνο. Ανάλογα με το τι είδους καρκίνο έχει ένας ασθενής, μπορούμε να αναγνωρίσουμε τη διάρκεια ζωής του.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν τρόποι να βοηθήσουμε τους ασθενής στην ποιότητα ζωής τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί είτε μέσω κοινωνικών φορέων, είτε μέσω της οικογένειας. Η κοινωνία φροντίζει μέσω οργανώσεων και κοινωνικών δράσεων να συμβάλει τα μέγιστα, ενισχύοντας ψυχικά και οικονομικά τους ασθενείς. Η οικογένεια με την σειρά της οφείλει να παρέχει πλήρη υποστήριξη στον ασθενή.

Ποιοι άλλοι παράγοντες μπορούν να βοηθήσουν;

Καρκίνος και θετική ψυχολογία

Η θετική ψυχολογία είναι ένας βασικός παράγοντας για καλύτερο προσδόκιμο ζωής των ασθενών. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Oncology, η ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών συνδέεται άμεσα με τα συναισθήματα που βιώνουν όταν μάθουν για την ασθένεια τους. Οι ασθενείς που έτειναν να είναι πιο θετικοί απέναντι στην ζωή τους, φαίνεται πως ζούσαν περισσότερο. Αντίθετα, οι ασθενείς που θεωρούσαν ότι είχαν κακή ποιότητα ζωής, ζούσαν λιγότερο.

Η αξιολόγηση αυτή έγινε σε ασθενείς με καρκίνο, οι οποίοι έπρεπε να βαθμολογήσουν την ζωή τους από το 0 ως το 100. Το 21% εξ’ αυτών, υποστήριξαν ότι είχαν ποιότητα ζωής κάτω του 50%. Αυτό σημαίνει ότι δεν θεωρούσαν ότι ζουν καλά. Τέτοια αντιμετώπιση συναντάται κυρίως σε άντρες που κάπνιζαν ή είχαν ιστορικό καρκίνου. Εν αντιθέσει, οι ασθενείς που δήλωναν ποιότητα ζωής άνω του 55%, έτειναν να ζουν 5,6 χρόνια περισσότερα.

Διαβάστε επίσης  Μαστίχα: Ένα πανίσχυρο φάρμακο!
Advertising

Advertisements
Ad 14

Μέσω των βιοχημικών εξετάσεων μπορούμε να διαπιστώσουμε την διάρκεια ζωής των ασθενών, ανάλογα με την επιθετικότητα του καρκίνου. Όμως τον σπουδαιότερο ρόλο των παίζει η στάση ζωής των ίδιων. Οι περισσότερες έρευνες έχουν δείξει ότι η θετική στάση των ασθενών ενισχύει το προσδόκιμο ζωής τους.

Σεροτονίνη

Η συναισθηματική διάθεση συνδέεται απόλυτα με το νευρικό σύστημα, όπου εκκρίνει ένα νευροδιαβιβαστή, την σεροτονίνη. Μέσω της σεροτονίνης, ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνονται τα επίπεδα άγχους. Αυτό συνεπάγεται ότι βοηθάει στην καλύτερη έκβαση μίας ασθένειας καθώς και σε ελπιδοφόρα αποτελέσματα βιοχημικών εξετάσεων.

Συμπερασματικά, διαπιστώνουμε ότι η θετική ψυχολογία μπορεί να νικήσει τον καρκίνο. Βοηθώντας τους καρκινοπαθείς να ξεπεράσουν τυχόν καταθλιπτικές τάσεις, θα ενισχυθεί η συναισθηματική τους κατάσταση. Έτσι, θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους, και πολύ πιθανόν να εξαφανιστεί ο καρκίνος.

Πηγές

Η ψυχολογία νικά τον καρκίνο! – Win Cancer – 21/2/2017 – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: wincancer.gr (Τελευταία τροποποίηση: 4/2/2021)

Advertising

Καλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης για τους καρκινοπαθείς με θετική ψυχολογία – in – 29/3/2012 – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: in.gr (Τελευταία τροποποίηση: 4/2/2021)

 

Είμαι η Ξανθή, μητέρα δύο παιδιών και τελειόφοιτη του πανεπιστημίου Cardiff Metropolitan University, στο τμήμα της Ψυχολογίας και έχω ενα μεταπτυχιακο στο Marketing. Στο παρελθόν ασχολήθηκα ενεργά με τον χώρο της μόδας, πλέον όμως δραστηριοποιούμαι γύρω από τον χώρο της επικοινωνίας και αρθρογραφίας. Έχω εργαστεί στην τηλεόραση και εταιρίες διαφήμισης. Είναι μεγάλη μου τιμή που αποτελώ μέλος του περιοδικού και σας προσκαλώ όλους να γίνουμε μια όμορφη παρέα που θα ενημερώνεται κάθε εβδομάδα για ότι αφορά στην σωματική ή ψυχική μας υγεία μέσα από τη στήλη «Σώμα και υγεία» . Στόχος μας είναι να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη και ομορφότερη...

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Κινητικές δεξιότητες: Γνωστικοί προβλεπτικοί παράγοντες

Το παρόν άρθρο Οι κινητικές δεξιότητες των παιδιών προσχολικής ηλικίας

Ποια προβλήματα υγείας σχετίζονται με τα βιβλία;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ εάν το διάβασμα και τα βιβλία μπορεί