Καρκίνος του μαστού: Η πρόληψη σώζει

25 Οκτωβρίου 2023
Καρκίνος του μαστού: Η πρόληψη σώζει!
Πηγή εικόνας: madamelefo.gr

Ο καρκίνος του μαστού είναι ίσως η σημαντικότερη και πιο συχνή μορφή του στις γυναίκες. Αυτό σημαίνει ότι, σε μεγάλο ποσοστό οφείλεται η θνησιμότητα τους σε αυτόν.

Προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος, θα πρέπει να προηγηθεί η πρόληψη. Η πρόληψη θα με βοηθήσει να εντοπίσουμε έγκαιρα το πρόβλημα, καθώς και να αναγνωρίσουμε αν οφείλεται σε κληρονομικούς ή άλλους παράγοντες.

Η ιστορία του καρκίνου του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού καθιερώθηκε τον μήνα Οκτώβριο ως μια σοβαρή ασθένεια, η οποία χρήζει προσοχής και ευαισθητοποίησης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πιο συγκεκριμένα, η 25η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα του Καρκίνου του Μαστού. Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο γνωστή μορφή καρκίνου στις γυναίκες και εμφανίζεται σε ποσοστό 1 προς 4 παγκοσμίως. Στην ευρωπαϊκή ένωση συναντάται σε ποσοστό 29% ενώ στην Ευρώπη το ποσοστό είναι πιο αυξανόμενο δηλαδή 34%.

Advertisements
Ad 14

Αποτελεί το νούμερο ένα παράγοντα θανάτου στις γυναίκες. Μπορεί να εντοπιστεί και στους άντρες αλλά στο ποσοστό μόνο 1%. Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας μία στις τέσσερις γυναίκες εμφάνιση καρκίνου του μαστού πριν την ηλικία των 74 χρονών.

Η πιο συχνή εμφάνιση του είναι μεταξύ 50 με 65 ετών όπως συναντάται σε ποσοστό 35%. Κάτω από την ηλικία των 50 ετών το ποσοστό εμφανίσεις τους τις γυναίκες ανέρχεται στο 21%. Εάν παρόλα αυτά εντοπιστεί στα πρώιμα στάδια του, τότε υπάρχει πιθανότητα 90% να εξαλειφθεί πλήρως.

Η συγκεκριμένη μέρα λοιπόν, καθιερώθηκε με σκοπό να γίνουν δράσεις, οι οποίες θα ενεργοποιούν το ενδιαφέρον του κόσμου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του.

Επίσης, θα συμβάλουν στον εντοπισμό τρόπων αντιμετώπισης της ασθένειας, αποφεύγοντας έτσι πιο επιθετικές μεθόδους.

Διαβάστε επίσης  Πως θα αντιμετωπίσετε την κακοσμία των ποδιών

Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα το ποσοστό εμφάνιση καρκίνου του μαστού στις γυναίκες ανέρχεται σε 7772 γυναίκες κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι μία στις εφτά γυναίκες εμφανίζει καρκίνο του μαστού στην χώρα μας.

Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης

Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι, τα μέτρα πρόληψης που ακολουθούν είναι καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.

Έλεγχος του στήθους

Πρώτα από όλα, ο έλεγχος του στήθους είναι πολύ σημαντική εξέταση. Από την στιγμή που γνωρίζουμε τόσο καλά το σώμα μας, μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε τυχόν αλλαγές σε αυτό.

Έτσι, θα πρέπει να το εξετάσουμε τουλάχιστον μια φορά τον μήνα, μετά την 8η μέρα της περιόδου. Σε περίπτωση λοιπόν, που αντιληφθούμε κάποια αλλαγή, θα πρέπει άμεσα να ενημερώσουμε τον γιατρό μας.

Ειδικότερα, η εξέταση αυτή πρέπει να ξεκινάει από την ηλικία των 18 ετών και να γίνεται καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής μας.

Διατροφή

Αξιοσημείωτο είναι ότι, η διατροφή είναι εξίσου σημαντικός παράγοντας για την εμφάνιση ή όχι του καρκίνου του μαστού.

Σύμφωνα με τις περισσότερες μελέτες έχει αποδειχθεί ότι, η ισορροπημένη διατροφή σε συνδιασμό με τον έλεγχο του βάρους, μπορούν σε μεγάλο βαθμό να αποτρέψουν τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του μαστού.

Τέτοια διατροφή είναι η μεσογειακή, η οποία περιλαμβάνει πολλά φρούτα και λαχανικά. Επιπλέον, οι τροφές οι οποίες περιέχουν χαμηλά λιπαρά, είναι πολύ βοηθητικές για την πρόληψη του κινδύνου από τον καρκίνο του μαστού. Ακόμη, θα πρέπει να αποφεύγουμε το κόκκινο κρέας και τροφές οι οποίες είναι πλούσιες σε ζάχαρη.

Έλεγχος του βάρους και παχυσαρκία

Όλα αυτά και σε συνδυασμό με τον έλεγχο του βάρους θα οδηγήσουν στην άμεση πρόληψη από την ασθένεια αυτή. Έχει αποδειχτεί ότι άνθρωποι, οι οποίοι Τείνουν να είναι παχύσαρκοι, ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση, να είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση του καρκίνου του μαστού.

Διαβάστε επίσης  Τί είναι η Εγκεφαλίτιδα και πώς προλαμβάνεται

Συνεπώς, θα πρέπει να διατηρούμε το βάρος μας σε φυσιολογικά επίπεδα και το δείκτη μάζας σώματος σε ποσοστό 18,9 και 24,5.

Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό Ότι, υπάρχει ένας τρόπος με τον οποίο μπορούμε να ελέγχουμε μόνοι τον δείκτη μακράς σώματος, προκειμένου πιο εύκολα να ελέγχουμε το βάρος μας.  Έτσι λοιπόν, θα κάνουμε το βάρος σε κιλά επί το ύψος σε μέτρα στο τετράγωνο. Κατ’ αυτό τον τρόπο, θα μπορέσουμε με τον πιο σίγουρο τρόπο να εξετάσουμε τον Δείκτη Μάζας Σώματος και κατά συνέπεια να διαπιστώσουμε αν βρισκόμαστε σε κίνδυνο ή όχι.

Κόψε το αλκοόλ

Επιπλέον, το αλκοόλ θα πρέπει να το περιορίσουμε σε ένα ποτηράκι την ημέρα ή να το κόψουμε εντελώς.

Αυτό γιατί, όπως έχουν δείξει οι περισσότερες μελέτες, το αλκοόλ σχετίζεται άμεσα με τον κίνδυνο για εμφάνιση του καρκίνου του μαστού.

Κάνε γυμναστική

Επιπροσθέτως, η άσκηση σε καθημερινή βάση συμβάλει σε σημαντική μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού στις γυναίκες. Εάν γυμναζόμαστε 30 με 60 λεπτά την ημέρα περιορίσουμε αυτοκίνητο να σε ποσοστό 20%.

Έτσι λοιπόν οι ειδικοί προτείνουν να διαμορφώσουμε ένα πρόγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει την γυμναστική, η οποία όμως δεν έχει να κάνει μόνο με ασκήσεις γυμναστηρίου. Κάποιοι επιπλέον τρόποι για να γυμναστούμε είναι το περπάτημα, οι δουλειές του σπιτιού, η κηπουρική και ο χορός.

Έχοντας υπόψιν τα παραπάνω, μπορούμε να βοηθήσουμε σημαντικά τον εαυτό μας, ακόμη και αν έχουμε οικογενειακό ιστορικό.

Μαστογραφία

Όσον αφορά στην μαστογραφία, είναι ίσως η σημαντικότερη εξέταση, για να διακρίνουμε αν πάσχουμε από την νόσο. Γίνεται μετά την ηλικία των 30 ετών, μια φορά τον χρόνο.

Μέσα της μαστογραφίας μπορούμε να διακρίνουμε εξογκώματα τα οποία δεν είναι δυνατόν να γίνεται λεπτά με την ψηλάφηση. Επίσης εντοπίζεται τα μικρές στιβάδες ασβεστίου, οι μικροαποτιτανώσεις.

Διαβάστε επίσης  Υπέρταση: Ποιος ο ρόλος της άσκησης;

Εάν λοιπόν, διαπιστωθεί ότι κάτι δεν πάει καλά, τότε θα ζητηθεί στην εκάστοτε γυναίκα να προβεί και σε άλλες εξετάσεις. Με αυτόν τον τρόπο, θα εντοπιστούν τα μη φυσιολογικά κύτταρα, τα οποία είναι υπαίτια για την εμφάνιση της νόσου.

Υπερηχογράφημα μαστού

Εν συνεχεία, το υπερηχογράφημα μαστού είναι μία πιο εξειδικευμένη εξέταση, η οποία μέσω ηχητικών κυμάτων μπορεί να δείξει πιθανό πρόβλημα.

Επίσης μπορεί να βοηθήσει τον ειδικό να διαπιστώσει σε τι κατάσταση βρίσκεται ροή του αίματος γύρω από τους μαστούς.

Συστάσεις γιατρού

Τέλος, οι συστάσεις του γιατρού είναι πάρα πολύ σημαντικές για την υγεία μας. Ο γιατρός μας πρέπει να μας ελέγχει μία φορά το χρόνο τουλάχιστον, προκειμένου να διαπιστώνει σε τι κατάσταση βρίσκονται οι μεστοί μας. Εάν υπάρχει πιθανός κίνδυνος θα μπορέσουμε να τον αντιμετωπίσουμε άμεσα.

Άρα, είναι σημαντικό να ακούμε προσεκτικά τις οδηγίες του και να είμαστε πάντοτε συνεπής στον έλεγχο αυτό. Έτσι, θα μειώσουμε σημαντικά τον κίνδυνο και κατα συνέπεια, θα αυξήσουμε αισθητά το προσδόκιμο της ζωής μας.

Άλλοι τρόποι πρόληψης

Πέραν όμως των όσων προαναφέραμε, υπάρχουν ακόμη κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξουμε για να αποφύγουμε τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού. Η τεκνοποιηση σε νεαρή ηλικία και η αποφυγή έκθεσης σε ακτινοβολίες.

Κλείνοντας, συμπεράνουμε ότι, αν εστιάσουμε σε όλους τους παραπάνω τρόπους προκειμενου να περιορίσουμε τον κίνδυνο από τον καρκίνο του μαστού, τότε θα έχουμε κάνει ένα τεράστιο βήμα σε αυτό. Γιατί η πρόληψη σώζει!

Πήγες

Καρκίνο στο μαστού: Η πρόληψη σώσει ζωές! ~ Madame Lefo ~ 6.10.2023 ~ Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: madamelefo.com (Τελευταία τροποποίηση: 22.10.2023)

Καρκίνος μαστού ~ Άλμα Ζωής ~ Ανακτήθηκε από ηλεκτρονική διεύθυνση: almazois.gr (Τελευταία τροποποίηση: 22.10.2023)

Καρκίνος Μαστού ~ Metropolitan Hospital ~ Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: metropolitan-hospital.gr (Τελευταία τροποποίηση: 22.10.2023)

Είμαι η Ξανθή, μητέρα δύο παιδιών και τελειόφοιτη του πανεπιστημίου Cardiff Metropolitan University, στο τμήμα της Ψυχολογίας και έχω ενα μεταπτυχιακο στο Marketing. Στο παρελθόν ασχολήθηκα ενεργά με τον χώρο της μόδας, πλέον όμως δραστηριοποιούμαι γύρω από τον χώρο της επικοινωνίας και αρθρογραφίας. Έχω εργαστεί στην τηλεόραση και εταιρίες διαφήμισης. Είναι μεγάλη μου τιμή που αποτελώ μέλος του περιοδικού και σας προσκαλώ όλους να γίνουμε μια όμορφη παρέα που θα ενημερώνεται κάθε εβδομάδα για ότι αφορά στην σωματική ή ψυχική μας υγεία μέσα από τη στήλη «Σώμα και υγεία» . Στόχος μας είναι να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη και ομορφότερη...

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βρεφικά προιόντα Ελλάδα

Η ακρίβεια στα βρεφικά προιόντα, Γονείς και Παιδιά

Η ακρίβεια και η ασφάλεια των βρεφικών προϊόντων αποτελούν ζωτικά

Η βασίλισσα του τίποτα: Το κλείσιμο που αξίζουμε

Η Βασίλισσα του Τίποτα, το τρίτο και τελευταίο μέρος της