Κατανάλωση αλκοόλ και υγεία

 κατανάλωση αλκοόλ και υγεία
https://allstarbasket.gr

Αλκοολούχο  γενικά ονομάζεται οποιοδήποτε  υγρό  που περιέχει αλκοόλη. Συνηθέστερα όμως ονομάζεται το ποτό του οποίου συστατικό είναι η αιθυλική αλκοόλη. Υπάρχουν οι εξής κατηγορίες:

Ζυμούμενα : Παρασκευάζονται με αλκοολική ζύμωση αμυλούχου ή σακχαρούχου πρώτης ύλης. Τυπικοί εκπρόσωποι αυτού του τύπου ποτών είναι το κρασί και ο ζύθος (μπίρα).

Αποσταζόμενα: Σε αυτό τον τύπο ποτών η αλκοολική ζύμωση της πρώτης ύλης ακολουθείται από απόσταξη σε ειδική συσκευή, τον αποστακτήρα (κοινώς αποκαλούμενη “καζάνι”). Χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι τέτοιων ποτών είναι το τσίπουρο, το ούζο, η βότκα, το ουίσκι κ.ά.

Ηδύποτα: Τα ποτά αυτού του τύπου είναι εξ ολοκλήρου τεχνητής παρασκευής. Πιο συγκεκριμένα  αναμιγνύονται προϋπολογισμένες ποσότητες αιθυλικής αλκοόλης, νερού, αρωματικών και χρωστικών υλών (τις περισσότερες φορές μη φυσικής προέλευσης) και γλυκαντικών ουσιών. Χαρακτηριστικός εκπρόσωπος αυτού του τύπου ποτών είναι τα διαφόρων τύπων λικέρ.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Μπορεί το αλκοόλ να έχει θέση σε μια ισορροπημένη διατροφή;

Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου 20 χρόνια όταν εμφανίστηκαν μελέτες παρατήρησης που περιέγραφαν το «Γαλλικό Παράδοξο»: Οι Γάλλοι ενώ είχαν τη μεγαλύτερη πρόσληψη αλκοόλ, και κυρίως κόκκινου κρασιού, παρουσίαζαν επίσης τη χαμηλότερη συχνότητα καρδιαγγειακών παθήσεων. Η προστασία συνέβαινε λόγω  της χαμηλής προς μέτριας πρόσληψης αλκοόλ και χαρακτηριζόταν από χαμηλό κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη, αγγειακό εγκεφαλικό, καρδιακή ανεπάρκεια και ολική θνησιμότητα. Από την άλλη μεριά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ ενέχει κινδύνους για την  ανθρώπινη υγεία. Επιπλέον, το ευεργετικό αποτέλεσμα για τις παραπάνω παθήσεις είναι φανερό ότι συμβαίνει  στη σταθερά χαμηλή προς μέτρια κατανάλωση χωρίς υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Διαβάστε επίσης  Smak: Το πρωτοποριακό πεινιρλί της Αθήνας.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα κινδύνου για πρώιμο θάνατο σε νέους ανθρώπους. Σε κάθε περίπτωση το ιδανικό είναι η καθημερινή χαμηλή προς μέτρια λήψη αλκοόλ αμέσως πριν ή κατά τη διάρκεια του δείπνου ενώ το περισσότερο δεν είναι καλό. Αντίθετα όμως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ:

  •  Αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης εμφραγμάτων, εγκεφαλικών και καρδιακών παθήσεων
  •  Αυξάνει την αρτηριακή πίεση, με αποτέλεσμα να επιβαρύνει την καρδιαγγειακή λειτουργία
  • Ελαττώνει την όρεξη που μακροπρόθεσμα μπορεί να συμβάλλει σε υποσιτισμό
  •  Αυξάνει την  δίψα και ενδεχομένως αφυδάτωσης
  • Οδηγεί σε ψυχολογικές επιπτώσεις, όπως η κατάθλιψη, η ευερεθιστότητα, και η επιθετικότητα.
  •  Επιβαρύνει το στοµάχι. Μπορεί να πυροδοτήσει γαστρίτιδες ή και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
  • Η μακροχρόνια και συστηματική κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε σοβαρές ηπατικές παθήσεις όπως αλκοολική ηπατίτιδα , αλκοολική κίρρωση και καρκίνο του ήπατος.
  • Αυξάνει το κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Όπως  καρκίνο του μαστού, του οισοφάγου, του στόματος και του ήπατος
  •  Επιπτώσεις στον εγκέφαλο. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε μερική απώλεια μνήμης ή αμνησία κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ. Αυτές οι επιπτώσεις είναι μόνο προσωρινές, αλλά η χρόνια κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αλλαγές στον εγκέφαλό σας, που συχνά οδηγούν σε μειωμένη λειτουργία του.
  •  Το οινόπνευμα συμβάλλει στη δημιουργία φλεγμονών των ούλων, όπως η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα. Καθώς επηρεάζει τη χλωρίδα του στόματος, στεγνώνει τον βλεννογόνο και αλλάζει το pH. Επίσης, συμβάλλει στη δημιουργία τερηδόνας εξαιτίας των υδατανθράκων των αλκοολούχων ποτών.

 Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο συνδυασμός του αλκοόλ με το κάπνισμα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος αφού είναι αλήθεια ότι υπάρχει ισχυρή συνεργική δράση σε μηχανισμούς καρκινογένεσης.

Κάποιες θετικές επιδράσεις μιας μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ είναι:

  • Μειώνει τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων
  • Μειώνει τους θρομβωτικούς δείκτες όπως το ινωδογόνο,
  • Αυξάνει περίπου κατά 8% την HDL-χοληστερίνη κυρίως το κόκκινο κρασί λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει.
  • Παρουσιάζει αντιφλεγμονώδη δράση όπως είναι φανερό από τη μείωση της CRP.
  • Συμβάλλει θετικά στην υγεία της καρδιάς. Ιδιαίτερη η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Κυρίως στους άνδρες άνω των 40 και στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση
Διαβάστε επίσης  Πως επιδρούν τα ταξίδια στην υγεία μας
κατανάλωση αλκοόλ και υγεία
https://www.clickatlife.gr

 

Τι πρέπει να προσέξουμε διατροφικά αναφορικά με την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών;

  • Είναι «θερμιδικά πυκνό». Πιο συγκεκριμένα, ένα γραμμάριο αλκοόλ αποδίδει 7 θερμίδες (kcal). Επιπλέον, συχνά μαζί με το αλκοόλ υπάρχει μεγάλη ποσότητα ζάχαρης
  • Έχει «κενές» θερμίδες. Δηλαδή επιπλέον θερμίδες χωρίς  θρεπτική αξία και κορεσμό, γιατί δεν περιέχει θρεπτικά στοιχεία.
  • Επηρεάζει τη διαδικασία της πέψης. Όταν μπαίνει το αλκοόλ στο σώμα μας έχει ως προτεραιότητα να μεταβολίσει την αλκοόλη και να την αποβάλλει από το σώμα. Για αυτό τον λόγο καθυστερεί την καύση των υπόλοιπων μακροθρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και λιπαρά).  Αναστέλλοντας έτσι την διαδικασία της  λιπόλυσης.
  • Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ συμβάλλει στην πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό δημιουργεί  έντονο αίσθημα πείνας μετά την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι η μικρή κατανάλωση αλκοόλ είναι περίπου ένα ποτήρι κρασί ή μπύρας ή ένα σφηνάκι ισχυρότερου αλκοολόχου ποτού για τις γυναίκες και περίπου διπλάσια για τους άνδρες. Σημαντική είναι η  ποσότητα αλλά και η συχνότητα που κάποιος καταναλώνει αλκοόλ. Η περιορισμένη ποσότητα αλκοόλ σε ειδικές περιστάσεις μπορεί να συμβαδίσει με μια ισορροπημένη διατροφή, η οποία δεν αποκλείει από την ζωή του ανθρώπου μια ολόκληρη κατηγορία τροφίμων ή τα γλυκά ή ακόμα και το αλκοόλ. Άρα  η ήπια προς μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είναι πραγματικά καρδιοπροστατευτική ή αποτελεί απλώς ένα δείκτη ενός υγιεινού τρόπου ζωής; Το πιο πιθανό είναι ότι δε θα μάθουμε ποτέ, αφού δεν είναι δυνατό να υπάρξουν τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες και η εξαγωγή συμπερασμάτων από επιδημιολογικές μελέτες θα είναι πάντα επισφαλής.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Γ. Α. Βάρβογλης, Ν. Α. Αλεξάνδρου, Οργανική Χημεία, Αθήνα, 1971
  • https://www.euroclinic.gr/article/alkool-kai-ygeia/
  • https://co-metabolism.gr/alkool-kai-diatrofi/
Διαβάστε επίσης  Βιβλίο και πένθος: Kitchen της Banana Yoshimoto

Ονομάζομαι Φωτεινή Παπαδανιήλ και αποφοίτησα απο το τμήμα Διαιτολογίας & Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στα Τρίκαλα. Με ενδιαφέρει να εμπλουτίζω συνεχώς τις γνώσεις μου και να μαθαίνω νέα πράγματα σε σχέση με το αντικείμενό μου καθώς και να μοιράζομαι αυτή την γνώση!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Αγίου Βαλεντίνου: 4+1 ξεχωριστές προτάσεις

Η γιορτή των ερωτευμένων ήρθε και μας βρίσκει να αναζητάμε

Η ιστορία της βιομηχανίας στη Θεσσαλονίκη

Η ιστορία της βιομηχανίας στη Θεσσαλονίκη είναι μια περίοδος ανάπτυξης