Η συμβολή του μαγνήσιου στην άσκηση

μαγνήσιο, άσκηση

Το μαγνήσιο (Mg2+) είναι το δεύτερο κατιόν, μετά το κάλιο, στο ενδοκυττάριο υγρό που είναι μεγαλύτερο σε ποσότητα στο ανθρώπινο σώμα. Το σώμα μας περιέχει 20-28γρ. μαγνησίου, εκ των οποίων το 55%-60% βρίσκεται στα οστά, το 20%-25% βρίσκεται στους μύες και το υπόλοιπο σε άλλους ιστούς.

Το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο σε βασικές λειτουργίες του ανθρώπου, όπως είναι οι καρδιαγγειακές, οι ορμονικές και οι νευρομυϊκές. Είναι απαραίτητο για τη σωστή διατήρηση της ομοιόστασης του ασβεστίου στον άνθρωπο, καθώς έχει παρατηρηθεί πως όταν το μαγνήσιο μειώνεται αυξάνεται υπερβολικά το ασβέστιο στα κύτταρα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται μυϊκές κράμπες, υπέρταση και αγγειοσπασμοί.
Ακόμη, το μαγνήσιο φαίνεται να αλληλεπιδρά με τη βιταμίνη D και το ασβέστιο ρυθμίζοντας την οστική ανακατασεκυή, με αποτέλεσμα η ανεπάρκεια του να αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Επίσης, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ένα ασφαλές φάρμακο κατά της αρρυθμίας, εφόσον φαίνεται να ρυθμίζει τη μυϊκή συστολή.

Advertisements
Ad 14

Η έλλειψη μαγνησίου εκδηλώνεται με ναυτία, ανορεξία, έμετο, κόπωση, ταχυκαρδία, μυϊκές κράμπες και διαταραχή μνήμης. Τα συμπτώματα αυτά εκδηλώνονται διότι τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου δεν μπορούν να σταματήσουν τη διεγερτική επίδραση του ασβεστίου στη μυϊκή συστολή.

 

μαγνήσιο, άσκηση

Η άσκηση έχει παρατηρηθεί ότι επηρεάζει το μεταβολισμό του μαγνησίου, καθώς έχει διαπιστωθεί μείωση στα επίπεδα μαγνησίου στο πλάσμα αμέσως μετά την άσκηση. Θεωρείται ότι το μαγνήσιο εισέρχεται στους ιστούς ως απάντηση στις απαιτήσεις της άσκησης. Όσον αφορά την παρατεταμένη άσκηση, σίγουρα αυξάνει τις απώλειες από το σώμα μέσω του ιδρώτα και των ούρων. Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, σε άτομα που κάνουν παρατεταμένη άσκηση συστήνεται να αυξήσουν την ημερήσια πρόσληψη μαγνησίου αλλά μέσα στα όρια των συνιστώμενων διαιτητικών προσλήψεων, όπου υπάρχει μια διαφοροποίηση ανάλογα με το φύλο και την ηλικία του ατόμου.

Διαβάστε επίσης  Τι να φάω πριν την άσκηση;

Επιπλέον, η έλλειψη μαγνησίου μειώνει τις επιδόσεις αντοχής αφού αυξάνει τις απαιτήσεις σε οξυγόνο για να ολοκληρωθεί η άσκηση, ενώ σε αθλητές με χαμηλά επίπεδα μαγνησίου μπορεί να είναι ωφέλιμη η χορήγηση συμπληρώματος.

Να θυμάσαι ότι:

  • Πλούσιες πηγές μαγνησίου θεωρούνται τα δημητριακά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα θαλασσινά.
  • Τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι φτωχά σε περιεκτικότητα.
  • Η βιταμίνη D αυξάνει την απορρόφηση του μαγνησίου, ενώ οι φυτικές ίνες και τα συμπληρώματα σιδήρου την επηρεάζουν αρνητικά.

Γεννημένη στον Πειραιά, με σπουδές πάνω στην διατροφή και με μεγάλη αγάπη για το ραδιόφωνο. Αδυναμία στη μουσική αλλά και στον κινηματογράφο, καθώς δηλώνω cinephile! Μαζί θα μιλήσουμε για θέματα που αφορούν κυρίως την διατροφή, αλλά και τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Λιθουανία

Λιθουανία: Ταξιδεύουμε στην κορώνα της Βαλτικής

Προορισμός μας αυτή τη φορά είναι η Λιθουανία, η μεγαλύτερη

Ριπίδια: η σημασία και η χρήση τους στην αρχαία Ελλάδα

Τα ριπίδια στην αρχαία Ελλάδα, ή αλλιώς βεντάλιες, ήταν