Οι κίνδυνοι της ηλιοθεραπείας στην υγεία

Οι κίνδυνοι της ηλιοθεραπείας στην υγεία
Πηγή εικόνας: daddy-cool.gr

Οι κίνδυνοι της ηλιοθεραπείας στην υγεία ποικίλουν. Παρότι, η ηλιοθεραπεία αποτελεί μια πολύ αγαπημένη μας συνήθεια το καλοκαίρι, αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως ότι είναι και ιδανική. Πέραν του ότι, χαρίζει ένα μαυρισμένο δέρμα, χαρίζει και μία πληθώρα αρνητικών συμπτωμάτων όπως το μελάνωμα.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την ηλιοθεραπεία

Ηλιακό έγκαυμα

Αρχικά το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να προκληθεί από την πολύωρη έκθεσης Στον ήλιο. Τότε διαπιστώνουμε ότι, το δέρμα μας έχει κοκκινίσει πολύ έντονα και αρχίζει να πονάει Εξαιτίας της ηλιοθεραπείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ήπιας μορφής εγκαύματα μπορούν να αντιμετωπιστούν είτε με κομπρέσες, είτε με μία ενυδατική κρέμα ή αλόη. Από την άλλη,  ένα έγκαυμα δευτέρου βαθμού προκαλεί πιο έντονο πόνο.

Επίσης, κάνει το δέρμα να ξεφλουδίζει. Έτσι, μπορεί να χρειαστεί η παρέμβαση ενός γιατρού για την άμεση αντιμετώπιση του.

Advertisements
Ad 14
Μαύρισμα

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι, αν και το μαύρισμα μπορεί να θεωρηθεί ως κάτι πάρα πολύ όμορφο για την εμφάνιση μας, αντί αυτού αποτελεί τον τραυματισμό στις ανώτερες στοιβάδες του δέρματος.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ότι, μπορεί πολύ εύκολα να προκληθεί καρκίνος του δέρματος ή πρόωρη γήρανση.

Άρα, για να αντιμετωπιστεί αυτό, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε εντατικά αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, που θα ξεπερνάει τα SPF 30.

Φακίδες

Επιπλέον, οι φακίδες είναι ένα σημάδι που εμφανίζεται κυρίως σε ανθρώπους, οι οποίοι έχουν ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα ή κόκκινα μαλλιά Και εκτίθεται αρκετή ώρα στον ήλιο λόγω της ηλιοθεραπείας.

Διαβάστε επίσης  Η βιταμίνη B12 ή κοβαλαμίνη: γιατί την χρειαζόμαστε;

Κατά γενική ομολογία, δεν είναι επιβλαβείς για τον άνθρωπο. Παρόλα αυτά, όμως υπάρχει ένας τύπος που μας προδιαθέτει να δούμε το ενδεχόμενο καρκίνου του δέρματος.

Έτσι, σε περίπτωση που δείτε κάποιες φακίδες, που σας φαγουρίζουν, αιμορραγούν ή έχουν διαφορετικό σχήμα και μέγεθος από τις συνηθισμένες,  τότε καλό είναι να επισκεφτείτε άμεσα έναν γιατρό.

Ρυτίδες

Ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσουμε κατά την διάρκεια της ηλιοθεραπείας, είναι οι ρυτίδες. Οι ακτίνες του ήλιου καταστρέφουν τις ίνες του δέρματος,  με αποτέλεσμα το δέρμα να χαλαρώνει και να παραμένει εκτεθειμένο στην δημιουργία ρυτίδων.

Μελάνωμα

Επιπροσθέτως, το μελάνωμα μπορεί να μην είναι τόσο συχνή μορφή καρκίνου του δέρματος, όμως είναι η πιο επικίνδυνη.

Εάν δεν αναγνωριστεί άμεσα, μπορεί να περάσει στα οστά και τα όργανα και να προκαλέσει σοβαρή βλάβη.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μελάνωμα, θα πρέπει να αναγνωριστεί άμεσα και να γίνει η απαιτούμενη θεραπεία.

Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου και η πιο εύκολη στην αντιμετώπιση. Εμφανίζεται στην ανώτερη στοιβάδα του δέρματος και η εξάπλωση της είναι αργή. Μπορεί να εντοπιστεί στην μορφή ενός μικρού όγκου στο λαιμό, τα αυτιά, το πρόσωπο.

Κηλίδες ηλικίας

Τέλος, οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας συνήθως παρουσιάζουν κηλίδες καφέ ή γκρίζες στο δέρματος. Αυτές προκαλούν ανομοιομορφία του χρώματος που Επ ζει δημιουργηθεί από μαύρισμα, χωρίς την χρήση αντηλιακού.

Συνήθως τις βλέπουμε στο πρόσωπο, τα χέρια και το στήθος. Δεν είναι επιβλαβείς για το δέρμα μας. Όμως, καλό είναι να εξεταστούν από έναν γιατρό, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να αποτελούν καρκίνο του δέρματος.

Διαβάστε επίσης  Τελικά πόσο καλό μας κάνει ένα ποτήρι κρασί την ημέρα;

Πηγές

Οι κίνδυνοι της ηλιοθεραπείας ~ ιατροnet ~ 8.6.2022 ~ Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: iatronet.gr (Τελευταία τροποποίηση: 30.7.2023)

Ηλιοθεραπεία: Τα οφέλη και οι κίνδυνοι (video) ~ ONMED ~ 12.6.2019 ~ Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: onmed.gr (Τελευταία τροποποίηση: 30.7.2023)

Ηλιοθεραπεία: Κίνδυνοι και οφέλη από τον ήλιο ~ HEALTHWeb ~ 3.4.2022 ~ Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: healthweb.gr (Τελευταία τροποποίηση: 30.7.2023)

Είμαι η Ξανθή, μητέρα δύο παιδιών και τελειόφοιτη του πανεπιστημίου Cardiff Metropolitan University, στο τμήμα της Ψυχολογίας και έχω ενα μεταπτυχιακο στο Marketing. Στο παρελθόν ασχολήθηκα ενεργά με τον χώρο της μόδας, πλέον όμως δραστηριοποιούμαι γύρω από τον χώρο της επικοινωνίας και αρθρογραφίας. Έχω εργαστεί στην τηλεόραση και εταιρίες διαφήμισης. Είναι μεγάλη μου τιμή που αποτελώ μέλος του περιοδικού και σας προσκαλώ όλους να γίνουμε μια όμορφη παρέα που θα ενημερώνεται κάθε εβδομάδα για ότι αφορά στην σωματική ή ψυχική μας υγεία μέσα από τη στήλη «Σώμα και υγεία» . Στόχος μας είναι να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη και ομορφότερη...

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Γουατεμάλα

Γουατεμάλα: Απόδραση στην εξωτική γη των Μάγιας

Γουατεμάλα, το λίκνο του θαυμαστού πολιτισμού των Μάγιας, η γη
Η αποστολή Φράνκλιν

Η καταστροφή της αποστολής Φράνκλιν

Το 1845 δύο βρετανικά πλοία ξεκίνησαν τον απόπλου με προορισμό