Συμβουλές για να έχουμε πάντα γερή καρδιά

17 Δεκεμβρίου 2020
Συμβουλές για να έχουμε πάντα γερή καρδιά
Πηγή εικόνας: cardioprolipsis.gr

Συμβουλές για να έχουμε πάντα γερή καρδιά. Η καρδιά αποτελεί ίσως το σημαντικότερο μυϊκό όργανο, καθώς μεταφέρει το αίμα σε όλο το σώμα μας. Για αυτό το λόγο, οφείλουμε να την προστατεύουμε και με απλούς τρόπους να την διατηρούμε υγιή. Εάν ακολουθήσουμε αυτές τις  συμβουλές θα έχουμε πάντα γερή καρδιά.

Ελέγξτε το οικογενειακό σας ιστορικό

Εάν έχετε συγγενείς που πάσχουν από στεφανιαία νόσο, αρτηριακή πίεση ή χοληστερόλη, είναι πολύ πιθανόν να κληρονομήσετε προβλήματα στην καρδιά.

Σταματήστε το κάπνισμα

Το κάπνισμα είναι νούμερο 1 εχθρός για την καρδιά. Η πίσσα και η νικοτίνη φράζουν τις αρτηρίες, με αποτέλεσμα να μην περνάει το αίμα στην καρδιά. Αυτό συμβάλει στην κακή της λειτουργία και επιβαρύνει το ιστορικό του κάθε ανθρώπου που δεν το κόβει.

Αποφύγετε το αλκοόλ

Η αποφυγή του αλκοόλ είναι πολύ σημαντική για την καλή υγεία της καρδιάς. Αν και θεωρείται ότι ένα ποτήρι κρασί ημερησίως κάνει καλό στη λειτουργία της, η υπερβολική κατανάλωση οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα όπως καρδιομυοπάθειες, καρδιακού επεισοδίου και υπέρτασης.

Ασκηθείτε

Η άσκηση είναι φίλος της καρδιάς. Οπότε, είναι πολύ σημαντικό τα άτομα που πάσχουν από προβλήματα καρδιάς ή έχουν ιστορικό στην οικογένεια τους, να ασκούνται τακτικά και με το σωστό τρόπο. Η άσκηση δυναμώνει την καρδιά και εξαφανίζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών.

Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης είναι μια καλή πρόταση. Διατηρούν τα επίπεδα της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα. Επίσης, ενισχύουν τον μεταβολικό ρυθμό, με αποτέλεσμα να καταναλώνονται περισσότερες θερμίδες.

Διαχειριστείτε το άγχος

Σύμφωνα με έρευνες η στεφανιαία καρδιακή νόσος (CHD) συνδέεται με το χρόνιο άγχος. Άλλες παθήσεις της καρδιάς που συνδέονται είναι η ισχαιμία του μυοκαρδίου και η καρδιομυοπάθεια. Αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να αντιμετωπιστούν εάν διαχειριστούμε το άγχος μας και το έντονο στρες. Η ηρεμία μας συμβάλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς.

Διαβάστε επίσης  Οργανικά τρόφιμα: Γιατί πρέπει να τα επιλέγουμε;

Ακολουθήστε σωστή διατροφή

Καλό είναι να αποφεύγεται δίαιτες οι οποίες αποκλείουν τις περισσότερες τροφές. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι, ο οργανισμός μας να λαμβάνει τα απαραίτητα στοιχεία από όλες τις ομάδες τροφών. Έχει αποδειχθεί σε πολλές έρευνες ότι δίαιτες όπως η παλαιολιθική δίαιτα και η δίαιτα της γλουτένης, αποτελούν βασικό παράγοντα εμφάνισης κινδύνων για την καρδιά.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνετε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα ψάρι. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρία, ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος και οι αντζούγιες περιέχουνε περισσότερη ποσότητα Ω-3 λιπαρών οξέων. Αυτά τα ψάρια είναι ιδανικά να καταναλώνονται από ανθρώπους με καρδιοπάθειες, διότι συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς.

Ακόμη, οι ξηροί καρποί αποτελούν σύμμαχο για την καλή λειτουργία της καρδιάς. Τα αμύγδαλα και τα καρύδια βοηθούν στην διατήρηση της καλής χοληστερόλης (HDL). Οπότε, εντάξτε τους στις διατροφικές σας συνήθειες και βοηθήστε την καρδιά σας να ισχυροποιηθεί.

Μετριάστε το αλάτι

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα 1500 mg είναι ιδανική ποσότητα λήψης αλατιού ημερησίως. Όταν αυτή η ποσότητα ξεπεράσει τα 3500 mg, τότε θεωρείται πραγματικός κίνδυνος για την καρδιά. Καλό είναι λοιπόν, να μετριάζουμε την ποσότητα αλατιού, αλλά να μην το κόβουμε τελείως. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από ένα ειδικό διατροφολόγιο, όπου θα συνιστά την αποφυγή επεξεργασμένων τροφών.

Κόψτε τη ζάχαρη

Σύμφωνα με τους ειδικούς η ζάχαρη αποτελεί έναν από τους βασικότερους κινδύνους για την καρδιά. Οι καρδιολόγοι παγκοσμίως τονίζουν ότι θα πρέπει να αποφεύγονται τα λιπαρά. Έτσι, η βιομηχανία τροφίμων παράγει πλέον τροφές με χαμηλά λιπαρά, για να συμβάλει αισθητά στην προσπάθεια αυτή.

Διαβάστε επίσης  Οι 7 μύθοι για την υγεία τον χειμώνα

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η παιδική παχυσαρκία παίζει σημαντικό ρόλο στους κινδύνους που παρουσιάζει η καρδιά κατά την εφηβική και ενήλικη ζωή. Σύμφωνα, με πρόσφατες μελέτες τα νήπια τα οποία τείνουν  να είναι παχύσαρκα έχουν άκαμπτες αρτηρίες. Αυτό σημαίνει ότι, είναι πιο επιρρεπή στην εμφάνιση καρδιοπαθειών.

Η επιστήμονας Melissa Wake, από το Ινστιτούτο Παιδικών Ερευνών Murdoch στην Αυστραλία, μέσα από την έρευνας της τόνισε ότι, για να μπορέσουν να αποφευχθούν οι κίνδυνοι της καρδιάς στην μετέπειτα ζωή του παιδιού, θα πρέπει από νωρίς να αντιμετωπίζεται η παχυσαρκία.

Πηγές

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Οι 7 συμβουλές του καρδιολόγου για γερή καρδιά – 29/9/2020 – ONMED – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: onmed.gr (Τελευταία ενημέρωση: 3/12/2020)

Παιδική παχυσαρκία: Πώς απειλεί την καρδιά στην εφηβεία και την ενήλικη ζωή – 15/7/2020 – ONMED – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: onmed.gr (Τελευταία ενημέρωση: 3/12/2020)

Είμαι η Ξανθή, μητέρα δύο παιδιών και τελειόφοιτη του πανεπιστημίου Cardiff Metropolitan University, στο τμήμα της Ψυχολογίας και έχω ενα μεταπτυχιακο στο Marketing. Στο παρελθόν ασχολήθηκα ενεργά με τον χώρο της μόδας, πλέον όμως δραστηριοποιούμαι γύρω από τον χώρο της επικοινωνίας και αρθρογραφίας. Έχω εργαστεί στην τηλεόραση και εταιρίες διαφήμισης. Είναι μεγάλη μου τιμή που αποτελώ μέλος του περιοδικού και σας προσκαλώ όλους να γίνουμε μια όμορφη παρέα που θα ενημερώνεται κάθε εβδομάδα για ότι αφορά στην σωματική ή ψυχική μας υγεία μέσα από τη στήλη «Σώμα και υγεία» . Στόχος μας είναι να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη και ομορφότερη...

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

The keeper of stories

The keeper of stories, ένα βιβλίο με πολλές ιστορίες

Σας ενδιαφέρουν τα βιβλία που εμπεριέχουν διάφορες ιστορίες; εάν ναι,
catcalling

Catcalling: όχι, δεν είναι κοπλιμέντο!

Το catcalling ή αλλιώς street harassment πρόκειται για λεκτική παρενόχληση