Η καρδιά θέλει πολύ προσοχή τον χειμώνα. Ειδικότερα για όσους πάσχουν από κάποιο καρδιακό νόσημα, οι επιστήμονες συνιστούν περαιτέρω μέτρα προφύλαξης. Σύμφωνα με μελέτες, τα καρδιαγγειακά προβλήματα αυξάνονται κατά 20 με 25% τον χειμώνα και ειδικότερα μεταξύ των μηνών Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου.
Ποιοι οι καρδιακοί κίνδυνοι τον χειμώνα
Οι καρδιακοί κίνδυνοι το χειμώνα είναι πάρα πολλοί. Για να μπορέσουμε να διαπιστώσουμε τι είναι αυτό που κάνει κακό στην καρδιά και πως θα το αντιμετωπίσουμε, θα πρέπει να δούμε εκτενέστερα τους κινδύνους αυτούς.
Σπασμός των αρτηριών από το κρύο
Κατά τους χειμερινούς μήνες η αρτηριακή πίεση είναι υψηλότερη από ότι το καλοκαίρι. Κατά κύριο λόγο αυτό συμβαίνει, επειδή το σώμα προσπαθεί να κρατήσει την θερμοκρασία του σταθερή. Ακόμη, αυτό οφείλεται στο σπασμό των αρτηριών που γίνεται εξαιτίας του κρύου.
Επίσης, ένας ακόμη λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι εξαιτίας της διατροφής μας. Το χειμώνα μειώνουμε τα φρούτα και λαχανικά και αυξάνουμε το αλάτι.
Αυτό λοιπόν έχει σαν αποτέλεσμα, να αυξάνεται ο κίνδυνος για την καρδιά του χειμώνα και να δημιουργείται έδαφος προκειμένου να αναπτυχθούν καρδιαγγειακά προβλήματα.
Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό, ότι τα καρδιαγγειακά προβλήματα μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε καρδιακή ανεπάρκεια, εάν η κατάσταση τους είναι χρόνια.
Φλεγμονώδης αντίδραση από την υγρασία
Η υγρασία στην χώρα μας είναι αυξημένη τον χειμώνα. Αυτό μας δίνει ένα ποσοστό 32% σε θανάτους από οξύ έμφραγμα σε σχέση με το καλοκαίρι.
Όσον αφορά στα αριθμητικά ποσοστά, οι θάνατοι στην ηλικία των 70 ετών είναι αυξημένοι το Δεκέμβριο σε σχέση με τον Ιούνιο. Στους άνδρες το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 86% στην ηλικία κάτω των 50 χρόνων και στις γυναίκες στο 47,5% άνω των 70 ετών.
Συνεπώς, όλο αυτό συμβαίνει από την προσπάθεια της καρδιάς να ανταποκριθεί, προκειμένου να προστατευθούμε από το κρύο.
Καρδιολογικό σύνδρομο του χειμώνα
Ειδικότερα, σε έρευνα που έγινε στη Σουηδία διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος από καρδιακή προσβολή τα Χριστούγεννα αυξάνεται σε ποσοστό 40%.
Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα αυτή διήρκεσε 16 χρόνια και τα αποτελέσματα της έδειξαν ότι, την παραμονή των Χριστουγέννων έχουμε τα περισσότερα επεισόδια καρδιακής προσβολής.
Το έντονο άγχος της προετοιμασίας του γιορτινό τραπεζιού, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ ή φαγητού και η έντονη εξάντληση, όπως και τα μακρινά ταξίδια, συνθέτουν το παζλ για τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής στις χειμερινές διακοπές.
Επιπροσθέτως, στα επιβαρυντικά συμπτώματα μπορεί να είναι και η έντονη συναισθηματική φόρτιση, το στρες και η ανταλλαγή των οικογενειακών δώρων.
Όλα αυτά λοιπόν, αυξάνουν τον κίνδυνο κατά 15% την παραμονή των Χριστουγέννων, σε σχέση με τον υπόλοιπο Δεκέμβριο. Όμως, όσο αναφορά τον Ιανουάριο, αυξάνουν τον κίνδυνο κατά 20% την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Ποια τα συμπτώματα καρδιακής προσβολής
Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι, δεν πρέπει να αμελούμε τα συμπτώματα, που μας κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου για καρδιακή προσβολή.
Έτσι, καλό είναι ακόμη και κατά τη διάρκεια των χειμερινών διακοπών σε περίπτωση που διαπιστώσουμε κάτι να το ελέγξουμε άμεσα, όπως θα κάναμε οποιαδήποτε άλλη στιγμή του χρόνου.
Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι έντονος πόνος στο στήθος ή δύσπνοια. Όσον αφορά στις γυναίκες με διαβήτη, μπορεί να έχουν ναυτία ή εμετό. Επίσης, μπορεί να εμφανίζουν έντονη εξάντληση.
Ποια η κατάλληλη διατροφή
Εξαιτίας του έντονου κρύου τους χειμερινούς μήνες έχουμε την τάση να καταναλώνουμε περισσότερες τροφές πλούσιες σε λιπαρά και αλάτι. Οπότε, είναι σημαντικό να περιορίσουμε το αλάτι και να ακολουθήσουμε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο.
Άρα, ένα τέτοιο διαιτολόγιο είναι πλούσιο σε ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, με τροφές όπως τα ψάρια και τα καρύδια. Επιπλέον, είναι σημαντικό να γίνεται τακτική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Ακόμη, καλό είναι μετά το φαγητό να αποφευχθεί η άμεση συσχέτιση με το κρύο.
Όσον αφορά στο αλκοόλ, πρέπει να το αποφεύγουμε, επιλέγοντας 1 με 2 ποτήρια κρασί το πολύ. Αυτό συμβαίνει διότι, το αλκοόλ ρίχνει την θερμοκρασία του σώματος και αυξάνει την απώλεια υγρών στον οργανισμό.
Όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα όσον αφορά την καρδιά και τα αγγεία.
Η άσκηση βοηθάει;
Ειδικότερα, η άσκηση είναι ωφέλιμη για την καρδιά σου το καλοκαίρι σου και το χειμώνα. Όμως, το χειμώνα θα πρέπει να λαμβάνουμε επιπρόσθετες προφυλάξεις, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος καρδιαγγειακά προβλήματα. Αυτό διότι, η άσκηση σε συνδυασμό με το κρύο μπορεί να αποβεί μοιραία για την καρδιά.
Πρώτα απ’ όλα, η άσκηση θα πρέπει να γίνεται εσωτερικούς χώρους. Εν συνεχεία, καλό είναι να επιλέγουμε την αερόβια άσκηση και να αποφεύγουμε την έντονη εξάντληση.
Ακόμη, η άσκηση καλό είναι να γίνεται 3 με 4 φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον 30 λεπτά. Τέλος, όπου και αν γίνεται η άσκηση, θα πρέπει να αποφύγουμε την άμεση αλλαγή από εσωτερικό σε εξωτερικό χώρο ή το αντίστροφο.
Πήγες
Το Καρδιακό Σύνδρομο του χειμώνα! ~ Φούντας Χρ.Νικόλαος MD, MSc Ειδικός Καρδιολόγος ~ 21.12.2022 ~ Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: nikosfountas.gr (Τελευταία τροποποίηση: 19.11.2023)
Καρδιακή προσβολή: Γιατί είναι πιο συχνή τα Χριστούγεννα; ~ Καρδιο Θωρακο ιασις ~ Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: tsakiridiskosmas.gr (Τελευταία τροποποίηση: 19.11.2023)
«Καρδιολογικό Σύνδρομο του Χειμώνα» Πως να κρατήσουμε την καρδιά μας σε φόρμα τους ψυχρούς μήνες ~ PLANbe ~ 19.2.2021 ~ Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: planbemag.gr (Τελευταία τροποποίηση: 19.11.2023)