Είτε έχουμε σκυλάκι είτε όχι, τώρα την άνοιξη η πιθανότητα να εκτεθούμε στη φύση και συνεπώς και στο μισητό τσιμπούρι γίνεται όλο και πιο μεγάλη. Τι κίνδυνοι κρύβονται; Πώς μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε;
Οι κίνδυνοι
Το πιο σημαντικό στην αφαίρεση ενός τσιμπουριού είναι να σιγουρευτούμε πως δεν θα παραμείνει κάποιο ποδαράκι μέσα. Αν και γενικά είναι μία απλή διαδικασία όταν κάποιος ξέρει δύο τρία μικρά μυστικά, εάν υπάρχει πιθανότητα να μην γίνει σωστά η όλη διαδικασία καλό είναι να απευθυνθούμε σε κάποιον πιο έμπειρο. Το τσιμπούρι πρέπει να αφαιρεθεί όσον το δυνατόν νωρίτερα, ιδανικά εντός του πρώτου 24ώρου, ώστε να μην προλάβουν να μεταδοθούν οι ασθένειες που μεταφέρει. Όσο πιο νωρίς το βρούμε και όσο πιο νωρίς το ξεφορτωθούμε τόσο καλύτερα. Επειδή όμως τα τσιμπήματα πολλές φορές είναι ανώδυνα, καλό είναι μετά από μία εκδρομή στη φύση να ρίχνουμε μια γρήγορη ματιά για τυχόν τσιμπήματα, ειδικά στα μικρά παιδιά.
Πως να αφαιρέσετε σωστά το τσιμπούρι:
Σύμφωνα με τον CDC (Centers for Disease Control and prevention), εάν βρείτε ένα τσιμπούρι δεν υπάρχει λόγος πανικού. Ένα απλό τσιμπιδάκι είναι συνήθως αρκετό.
- Απολυμάνετε την περιοχή με λίγο οινόπνευμα.
- Χρησιμοποιείστε ένα τσιμπιδάκι και πιάστε το τσιμπούρι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, δηλαδή από το κεφάλι του τσιμπουριού και όχι από το σώμα του. (Η ανασήκωση του δέρματος της περιοχής του τσιμπήματος με τον αντίχειρα και το δείκτη του χεριού μπορεί να διευκολύνει στην αφαίρεση.)
- Τραβήξτε προς τα επάνω με σταθερή δύναμη σιγά σιγά. Μην στρίψετε ή κάνετε απότομες κινήσεις στο τσιμπούρι στην προσπάθειά σας, γιατί μπορεί κομμάτια του να αποκολληθούν και να παραμείνουν μες στο δέρμα. Εάν συμβεί αυτό προσπαθήστε να αφαιρέσετε τα κομμάτια με το τσιμπιδάκι. Εάν δεν μπορείτε καθαρίστε το δέρμα και αφήστε το δέρμα να επουλωθεί μόνο του.
- Αφού αφαιρέσετε το τσιμπούρι καθαρίστε σχολαστικά το δέρμα και τα χέρια σας με οινόπνευμα, ιώδιο ή σαπούνι και νερό.
- Για να πετάξετε το τσιμπούρι σωστά σκοτώστε το με οινόπνευμα ή βάλτε το σε μια σακούλα ή πετάξτε το στην τουαλέτα και πατήστε το καζανάκι. Ποτέ μην το σκοτώνετε πατώντας το με τα δάκτυλά σας.
Αποφύγετε παραδοσιακά γιατροσόφια όπως μανό, βαζελίνη ή χρήση ζέστης για να αποκολληθεί το τσιμπούρι μόνο του. Ο στόχος είναι να το αφαιρέσετε το συντομότερο δυνατόν και όχι να περιμένετε να φύγει μόνο του.
Τις επόμενες μέρες καλό είναι να παρακολουθείτε την περιοχή για πιθανή εμφάνιση τοπικών ή γενικότερων συμπτωμάτων. Η προληπτική λήψη αντιβιοτικών μετά την αφαίρεση του τσιμπουριού δεν συνιστάται.
Εάν εμφανίσετε κάποιο εξάνθημα ή πυρετό τις ακόλουθες εβδομάδες απευθυνθείτε στο γιατρό σας. Σιγουρευτείτε ότι θα τον ενημερώσετε για το πρόσφατο τσίμπημα από τσιμπούρι που είχατε, πότε συνέβη και πού.