Balenciaga: Το σκάνδαλο που θα επηρεάσει τον κόσμο της μόδας

Πηγή εικόνας: Pinterest.com

Είναι γεγονός, πως ο οίκος Balenciaga αποτελεί τα τελευταία χρόνια έναν απο τους πιο hot οίκους μόδας. Περίεργα σχήματα, έντονες βάτες, pantboots, παπούτσια – κάλτσα, ακόμη και crocs με τακούνι, χαρακτηρίζουν αδιαμφισβήτητα το δημοφιλές brand. Εκρηκτικές και πολυσυζητημένες εμφανίσεις στο κόκκινο χαλί και όχι μόνο, καθώς και στίχοι τραγουδιών, μας έχουν κάνει να καταλάβουμε καλά πως ο Balenciaga αξίζει να βρίσκεται στη νούμερο ένα θέση των brands για πολλούς. Παρακολουθώντας καθηλωτικά τον Σεπτέβριο το MUD SHOW για το Spring – Summer 2023 στο Παρίσι προβλημάτιστήκαμε, καθώς έδειξε πως ήταν εμπνευσμένο απο ένα πεδίο μάχης. Απο πρώτη άποψη, αυτό το αφήσαμε να περάσει χωρίς υπερανάλυση. Παρ’ όλα αυτά, δύο καμπάνιες πυροδότησαν μια θύελλα αντιδράσεων, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει ένα τρομακτικό σκάνδαλο στο χώρο της μόδας.

Πηγή εικόνας: Pinterest.com

Στην πρώτη συνεργασία με την Adidas, ο Balenciaga έφερε στην δημοσιότητα μια καμπάνια η οποία συνδύαζε athletic και office look. Μέχρι εκεί όλα καλά. Το θέμα πήρε έκταση όταν αντιληφθήκαμε πως βρέθηκε ένα έγγραφο στο χώρο του set, το οποίο αφορούσε μια απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του 2008, στην υπόθεση U.S. κατά Williams. Η υπόθεση αυτή αφορούσε κατά πόσο οι νόμοι που απαγόρευαν την προώθηση παιδικής πορνογραφίας, περιόρισαν τα δικαιώματα της ελευθερίας του λόγου της πρώτης τροποίησης. Σε μια άλλη φωτογραφία, παρουσιάζεται ένα βιβλίο του ζωγράφου Michaël Borremans, καθώς μέσα απο μια γκαλερί που παρουσιάστηκαν ορισμένα έργα του, περιγράφονταν νήπια που επιδίδονται σε παιχνιδιάρικες και μυστηριώδεις πράξεις με υπαινιγμούς βίας.

Το αποκορύφωμα που ήρθε και ένωσε το κομματάκι του παζλ, ήταν η επόμενη καμπάνια. Η εν ονόματι Gift Campaign του οίκου Balenciaga, οπου παρουσιάστηκε στις 16 Νοεμβρίου, παρουσίαζε μικρά παιδιά να κρατάνε και να έχουν άμεση επαφή με αρκουδάκια που φόραγαν BDSM αξεσουάρ. Επομένως, πυροδοτήθηκε μια τεράστια διαμάχη περί παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, που φαίνεται πως οι απόψεις των μελών του οίκου είνα υπερ. Μια αηδιαστική κίνηση προχειρότητας; Κανείς δεν ξέρει μέχρι στιγμής, παρ’ όλες τις τυπικές και κρύες απαντήσεις που δημοσιεύθηκαν. Η πρώτη καμπάνια έχει πάρει στο λαιμό της διάφορα γνωστά ονόματα όπως η Bella Hadid, Nicole Kidman, Isabelle Huppert και φυσικά η μούσα του οίκου Kim Kardashian η οποία στο Met Gala παρουσιάστηκε με παρόμοιο dress code όπως το έργο στο βιβλίο του ζωγράφου.

Διαβάστε επίσης  Met Gala '17 : Φινετσάτες γυναικείες εμφανίσεις
Balenciaga
Πηγή εικόνας: Pinterest.com

Βλέπουμε πως η μόδα ήταν και θα είναι πάντα μια μεγάλη δύναμη επιρροής. Έρχεται, φεύγει και επιστρέφει ξανά δριμύτερη. Επηρεάζει, εμπνέει και ενώνει. Ωστόσο, παρατηρούμε πως πολλές φορές εμπνέει με τέτοιο τρόπο που καμιά φορά εθελοτυφλούμε στο να αναλύσουμε περισσότερο μια συνθήκη  που μπορεί να προκύψει. Παρ’όλα αυτά ο κόσμος, οι συνθήκες και οι τρόποι σκέψης αλλάζουν. Στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και ειδικότερα με το brand του Balenciaga, ο χώρος της μόδας δέχθηκε ένα δυνατό ταρακούνημα με αποτέλεσμα να μας βάλει σε σκέψεις. 

Advertisements
Ad 14
Balenciaga
Πηγή εικόνας: Pinterest.com

Σε καμία περίπτωση η παιδική κακοποίηση και η παιδοφιλία γενικότερα, δεν αποτελεί και δεν πρέπει να αποτελεί μέρος αποδοχής απο κανέναν. Συζητώντας και ακούγωντας περι Shein για εκμετάλλευση ανηλίκων ως αποτέλεσμα φθηνότερης παραγωγής, στην περίπτωση Balenciaga παρατηρούμε πως τα συμφέροντα βρίσκονται εν τέλει παντού. Θα προτιμούσατε να αγοράζατε μια τσάντα των 2000 ευρώ που με έμμεσο τρόπο θα στηρίζατε την αποδοχή της παιδοφιλίας; H θα προτιμούσατε να αγοράζατε μια άλλη των 10 ευρώ στηρίζοντας αντίστοιχα την παιδική εκμετάλλευση; Μάλλον τίποτα απο τα δύο! 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

βουνό ή θάλασσα;

Είσαι τύπος του υψομέτρου ή του υγρού στοιχείου;

Ο όρος διακοπές, ανεξαρτήτως διάρκειας, ορίζεται διαφορετικά για τον καθένα.
Ice Cube

Ice Cube: Πρώτα ράπερ, μετά ηθοποιός

Ο Ice Cube είναι Αμερικανός ράπερ, τραγουδοποιός, ηθοποιός και παραγωγός