Το δεύτερο editorial έρχεται δυναμικά με ένα θέμα φωτιά!
Είναι ίσως ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα στον χώρο της μόδας. Ένα θέμα – φωτιά που αφορά γυναίκες και άντρες εκφράζεται μέσα από κάποιες σειρές προτάσεων ενός editorial, με την ελπίδα ότι το ζήτημα αυτό κάπως μπορεί αν ευαισθητοποιήσει και κάπως μπορεί να ελαττωθεί, αν όχι να εξαλειφθεί τελείως.
Γνωρίζω πως με αυτό μου το άρθρο, αυτό μου το editorial ίσως να προκαλέσω, δεν πιστεύω όμως σε καμία περίπτωση ότι ούτε ένας άνθρωπος εκεί έξω δεν συμμερίζεται την άποψη μου, την οποία εκφράζω ελεύθερα εφόσον μου δίνεται αυτό το δικαίωμα.
Το θέμα του body image μας απασχολεί και πάλι.
Κατά καιρούς ο χώρος της μόδας έχει δεχθεί δριμύτατη κριτική για τα μοντέλα – πρότυπα που κατά καιρούς ‘πλασάρει’ και προωθεί. Μοντέλα υπερβολικά αδύνατα και με ιδανικές, πολλές φορές πλασματικές, αναλογίες που – όπως λέγετε- ενσαρκώνουν την, αν όχι τέλεια, ίσως την ποθητή γυναίκα προς μίμηση. Και σύμφωνα με τις αναλογίες αυτών των μοντέλων, σιγά σιγά, με σταδιακούς ρυθμούς τα νούμερα των ρούχων αλλάζουν (ιδιαίτερα στον δυτικό κόσμο) – επιτάσσοντας τις γυναίκες να πρέπει να είναι κάθε χρόνο και πιο αδύνατες προκειμένου να ‘χωρέσουν’ στα ρούχα αυτά.
Εξαιρέσεις υπάρχουν, πάμπολλες καμπάνιες έχουν στηθεί υποστηρίζοντας κάθε τύπο γυναίκας δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο plus size νούμερο (δες εδώ), ενώ ακόμη πολλές κυρίες της showbiz καταδικάζουν την έννοια του ‘ιδανικού’ σώματος. Γυναίκες, όπως οι αδερφές Kardashian, η Jennifer Lawrence, η Amy Schumer, κατάφεραν να γίνουν σημαντικό κομμάτι τη ψυχαγωγίας, αλλά ακόμη και της μόδας χωρίς το σώμα τους να απαντά σε αυτές τις ιδανικές αναλογίες – από την δική μας πλευρά, η αγαπημένη Κατερίνα Ζαρίφη, σε συνεργασία με το Happy Sizes, λατρεύει και αναδεικνύει την γυναίκα με καμπύλες.
Και εδώ έρχομαι εγώ και ερωτώ: Τι πάει να πει τέλειο σώμα και ποιος ο λόγος να δεινοπαθεί κανείς να το αποκτήσει;
Από την λίγη εμπειρία μου και τα είκοσι χρόνια μου πάνω σε αυτόν τον πλανήτη, έχω καταλάβει ότι το τέλειο σώμα είναι κάτι υποκειμενικό. Η τελειότητα εκφράζεται με διάφορους τρόπους και διαφορετικά χαρακτηριστικά, τίποτα δεν είναι σίγουρο και σίγουρα τίποτα αντίστοιχο δεν έχει γραφτεί σε καμία πλάκα ή χαρτί ως νόμος.
Ποιος λέει πως μια κοπέλα πρέπει να είναι αναγκαστικά αδύνατη και η ζυγαριά της να μην ξεπερνά την αριθμητική ένδειξη των 60 κιλών; Ποιος λέει πως ένας άντρας πρέπει να είναι γραμμωμένος και χωρίς το παραμικρό ίχνος λίπους; Ποιος λέει πως μια γυναίκα πρέπει να είναι πάνω από 1,55 ή ένας άντρας πάνω από 1,80;
Το body image, η εικόνα δηλαδή που έχει ο καθένας για το σώμα του είναι σημαντική σε όλους μας ανεξαιρέτως, όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να φανούν αδιάφοροι. Απασχολεί και πολλές φορές ένα αρνητικό body image μπορεί να έχει άσχημες συνέπειες σε μια κοπέλα, μια γυναίκα, ένα αγόρι ή έναν άντρα.
Το editorial αυτό γράφω με σκοπό να κάνω έστω και έναν από όλους εσάς που τώρα διαβάζετε το άρθρο αυτό να πιστέψει τις παρακάτω προτάσεις:
Είσαι πανέμορφος/ πανέμορφη. Όχι, δεν είσαι παχύς άνθρωπος εφόσον είσαι υγιείς. Το να ζεις σύμφωνα με πρότυπα άλλων είναι λάθος. Χαμογέλα, σου πάει πολύ. Κάποιος εκεί έξω αγαπάει τις ατέλειες σου. Νιώσε καλά με το σώμα σου, μπορείς! Μη μισείς αυτό που είσαι, είσαι υπέροχος/υπέροχη. Μην αφήνεις κανέναν να σε κάνει να νιώθεις άσχημα ή ντροπή γι’ αυτό που είσαι.
Εσύ που διαβάζεις τώρα αυτές τις γραμμές, αγαπάς το σώμα σου; Το φροντίζεις όπως θα έπρεπε, ώστε να σου ανταποδώσει και αυτό την χάρη;
Αγάπησε τον εαυτό σου και το μέσο που κουβαλά την ιδιαίτερη ψυχή σου, παρά τις ατέλειες που φέρει, αγάπησε τις και αυτές, είναι μέρος σου.
Και θυμήσου τα λόγια της φίλτατης Ellen Degeneres
“To me, beauty is about being comfortable in your own skin. It’s about knowing and accepting who you are”.
Αναστασία Λιούλη
Αρχισυντάκτρια Μόδας & Ομορφιάς, MaxMag.gr