A fit, healthy body – that is the best fashion statement
-Jess C. Scott
Μια εικόνα γεμάτη νόημα και μια φράση με ένα ξεκάθαρο μήνυμα – έτσι ξεκινάει αυτό το editorial.
Συνηθισμένη στο να ψάχνω ‘δυνατά’ θέματα για κάθε μηνιαίο editorial, κάθισα μια ακόμη φορά μπροστά στον υπολογιστή μου, επηρεασμένη βαθιά από τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της μόδας, να θίξω ένα ζήτημα που κάποιοι θα σχολιάσουν, κάποιοι θα προσπεράσουν και, δυστυχώς, κάποιοι θα ταυτιστούν. Ο Οκτώβριος, θα μπορούσε κανείς να πει, ήταν ένας μήνας ‘αφιερωμένος’ στην μόδα. Οι εβδομάδες μόδας σε Ελλάδα και εξωτερικό έκαναν μεγάλη εντύπωση σε όλους μας. Φανταχτερά ρούχα, όμορφες δημιουργίες, λαμπερές παρουσίες και event που κόστισαν χιλιάδες ευρώ και δολάρια χαρακτήρισαν αυτό τον μήνα, κατά τον οποίο τα μάτια όλου το κόσμου στράφηκαν στον χώρο της μόδας και τους σχεδιαστές, εκπροσώπους της βιομηχανίας. Φαντασία και δημιουργικότητα έπαιξαν τεράστιο ρόλο για ακόμη μια φορά, ενώ δεν έλειψαν και τα ευτράπελα.
Ένα φαινόμενο που φαίνεται να αναβιώνει στον χώρο της μόδας έχει ήδη αρχίσει να απασχολεί ειδικούς και κοινό, οι οποίοι αρνούνται να πιστέψουν ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει μετά από τόσα editorial, καμπάνιες, σχετικά event και εκστρατείες. Η νευρική ανορεξία που απασχολεί για ακόμη μια φορά το επάγγελμα των μοντέλων ήρθε στο προσκήνιο μετά την ανάρτηση μιας φωτογραφίας ενός μοντέλου που απασχόλησε πολύ στην ξένη εβδομάδα μόδας, και δεν είναι άλλη από την Kaia Gerber.
Η δεκαεξάχρονη κόρη της Cindy Crawford, ακολουθώντας τα λαμπρά βήματα της μητέρας της στον χώρο της μόδας, απασχόλησε μέσα και κοινό με την ανάρτηση φωτογραφιών στα social media που την εμφανίζουν αδυνατισμένη, φουντώνοντας τις φήμες περί νευρικής ανορεξίας και προκαλώντας σχετικά σχόλια. Ένα τέτοιο θέμα αξίζει, πιστεύω ένα ανάλογο editorial.
Εν έτει 2017 θα νόμιζε κανείς πως διατροφικές διαταραχές θα είχαν πάψει να ισχύουν, ιδιαίτερα εφόσον οι πιο ‘γεμάτες’ γυναίκες, που σέβονται και περιποιούνται τις καμπύλες τους είναι ‘στην μόδα’. Και όμως, κάτι τέτοιο φαίνεται να μην ισχύει σε μεγάλο βαθμό στην βιομηχανία της μόδας, της οποίας καθ’όπως φαίνεται κάποια σκοτεινά κομμάτια της παραμένουν, προσπαθώντας να επιβάλλουν την προβολή ‘άρρωστων’ μοντέλων ως κάτι απόλυτα φυσιολογικό, ενώ κρύβονται πίσω από την δικαιολογία ότι “η μόδα θέλει θυσίες”.
Με μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορεί κανείς να ενημερωθεί για τα συμπτώματα και τα κύρια αίτια της νευρικής ανορεξίας, και συνήθως αυτά αφορούν την εικόνα που έχει ένα άτομο για τον εαυτό του (κάνε κλικ στην προηγούμενη φράση για να δεις σχετικό editorial). Η εξωτερική εικόνα πάντα θα παίζει τεράστιο ρόλο στην ψυχολογία ενός ατόμου, δεν είναι όμως καιρός να αρχίσουμε να δεχόμαστε τον εαυτό μας όπως είναι; Και να απαιτούμε από την μόδα να ακολουθήσει τα δικά μας γυναικεία πρότυπα και όχι το αντίστροφο;
Χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία απαγόρεψαν την εμφάνιση ανορεξικών μοντέλων στις πασαρέλες τους, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στον υπόλοιπο χώρο, αλλά και στις γυναίκες, αγκαλιάζοντας τις καμπύλες τους και δείχνοντας τους πως η υγιής γυναίκα είναι η ιδανική γυναίκα. Τέλος τα μοντέλα των οποίων τα κόκαλα φαίνονταν κάτω από το διαφανές δέρμα τους, μοντέλα που λιποθυμούσαν πίσω ή μπροστά από τις κάμερες, μοντέλα που φαινόντουσαν μικροσκοπικά στα ρούχα που φορούσαν. Για την μόδα πλέον η γυναίκα πρέπει να έχει καμπύλες, να είναι υγιής, να αγαπά και να προσέχει τον εαυτό της. Σε αυτή την γυναίκα απευθύνεται και αυτή πρέπει να ντύσει.
Η νευρική ανορεξία σίγουρα δεν είναι ένα ανάλαφρο ζήτημα, και δυστυχώς ακόμη και τώρα μεγάλο μέρος της μόδας παλεύει να την πατάξει σαν φαινόμενο.
Με αυτό μου το editorial σίγουρα και εγώ από μεριά μου δεν προσπαθώ να πείσω μια γυναίκα που έχει θέμα με τα κιλά της να φάει – αυτή είναι δουλειά των ειδικών και εγώ δεν είμαι σίγουρα. Προσπαθώ, όμως, να ανοίξω τα μάτια στην νέα γενιά μοντέλων, στα μικρά κορίτσια που έχουν ανορεξικά μοντέλα ως είδωλα και υποσιτίζουν τον εαυτό τους με σκοπό να προσληφθούν σε μια δουλειά, σε ένα διαφημιστικό ή σε ένα show. Κορίτσια μου, η μόδα πλέον δεν δέχεται την νευρική ανορεξία, δεν την επιβάλλει και δεν την αποζητά. Πλέον όμορφες γυναίκες θεωρούνται οι υγιείς, εκείνες που αγαπούν τον εαυτό τους και τον προσέχουν. Θέλεις να πετύχεις το σώμα των μοντέλων της Victoria Secret; Το μυστικό είναι η σωστή διατροφή και η άσκηση, η δίαιτα και η πίεση είναι σίγουρα ένα μεγάλο όχι.
Ανά διαστήματα η μια καμπάνια ενάντια της ανορεξίας διαδέχεται την άλλη. Brands και οίκοι μόδας δημιουργούν διαφημιστικά σποτ, φωτογραφίσεις, ενώ ακόμη περιοδικά δημοσιεύουν ανάλογα editorial καλώντας τις γυναίκες που αποτελούν το κοινό της μόδας να αγαπήσουν τον εαυτό τους και το φαγητό και να συνειδητοποιήσουν πόσο σημαντική είναι η υγεία τους.
Μερικές καμπάνιες είναι οι ακόλουθες…
Με την εμφάνιση των αδερφών Kardashian, την προώθηση σωστής διατροφής και άσκησης μέσω ριάλιτι στην τηλεόραση, καμπάνιες, φωτογραφίσεις, editorials και άρθρα, η προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της διατροφικής διαταραχής όλο και εντείνεται. Πλέον η μόδα μαθαίνει να αγαπά τις γυναικείες καμπύλες, και αν και κάποιοι διαφωνούν, θεωρώντας υγιές το άρρωστο μοντέλο (και κατ’ επέκταση γυναίκα) εγώ και ελπίζω και εσείς μαζί θα ταχθούμε στο πλάι των ανθρώπων που δέχονται την γυναίκα όπως ακριβώς είναι.
Κάθε γυναίκα είναι όμορφη, κάθε γυναίκα είναι θελκτική και εφόσον οι οίκοι μόδας απευθύνονται σε κάθε γυναίκα, τότε θα έπρεπε όλοι τους να απαιτούν τα ρούχα τους να φοριούνται από αληθινές γυναίκες, και όχι φοβισμένα κορίτσια με σπασμένα όνειρα, θύματα εκμετάλλευσης μιας σκοτεινής μεριάς της μόδας.
Βάζοντας, λοιπόν, μια τελεία στον μακρύ μου μονόλογο θα ήθελα να δώσω μια συμβουλή σε όλα τα υποψήφια μοντέλα εκεί έξω και να τους πω, ότι οι μέρες που σας ζητούνταν να στερηθείτε ότι αγαπάτε για να γίνεται κάτι σημαντικό στον χώρο της μόδας είναι παρελθόν. Σωστή άσκηση και σωστή διατροφή – αυτό είναι το μυστικό κάθε super model.
Και κάπου εδώ κλείνει το editorial, αλλά όχι πριν σαν παραθέσω μια ανάλογη αγαπημένη φράση από την Laurie Halse Anderson….
“I am beginning to measure myself in strength, not pounds. Sometimes in smiles.”
– Laurie Halse Anderson