Ευαγγελία Ευσταθίου: «Πηγές έμπνευσης είναι κυριολεκτικά…τα πάντα!»

Η Ευαγγελία Ευσταθίου είναι συγγραφέας. Η συγγραφική της επιθυμία έγινε φανερή από µικρή ηλικία. Σήμερα εργάζεται ως δασκάλα ενώ της αρέσει να ασχολείται, επίσης, µε τη ζωγραφική και τις κατασκευές. Πάμε να τη γνωρίσουμε!

Ευαγγελία Ευσταθίου

Κατ’ αρχήν, κυρία Ευσταθίου, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε που μας κάνετε την τιμή να μιλήσετε στο MAXMAG. 

 • Πείτε μας για την πρώτη σας συγγραφική εμπειρία. Πώς πήρατε την απόφαση, ποια ήταν η πρώτη σας ιδέα, η έμπνευσή σας, πώς την αποτυπώσετε στο χαρτί; Πώς αισθανθήκατε όταν πιάσατε στα χέρια σας το πρώτο σας βιβλίο τυπωμένο;

Η πρώτη μου συγγραφική εμπειρία βρίσκεται πολύ πίσω στον χρόνο, περίπου 35 χρόνια πριν, όταν διάβασα το πρώτο μου βιβλίο στο δημοτικό και ένιωσα την ανάγκη αυτομάτως να γράψω κι εγώ ένα παραμύθι ή έστω μια μικρή ιστοριούλα με τους δικούς μου ήρωες και τη δική μου πλοκή. Ήταν πραγματικά συγκινητικό όταν την ολοκλήρωσα μετά από… μία μέρα και άρχισα να κάνω την εικονογράφηση. Το συναίσθημα ήταν τόσο μοναδικό, που πολύ σύντομα θέλησα να το επαναλάβω. Βέβαια, εκείνη η ιστορία δεν τυπώθηκε ποτέ. Το πρώτο τυπωμένο μου βιβλίο, το έγραψα το 1998 και κυκλοφόρησε το 2001. Όταν το πήρα στα χέρια μου, ένιωσα σαν να γέννησα παιδί. Συγκίνηση, χαρά, περηφάνια, αγάπη, όλα τα συναισθήματα πραγματικά μαζί.

 • Υπάρχει κάποιος συγγραφέας που έχετε ως πρότυπο;

Όλοι οι συγγραφείς που αγαπώ αλλά και εκείνοι που έστω και με ένα μόνο από τα έργα τους με έκαναν να ταξιδέψω μέσα από τις σελίδες τους, έχουν αφήσει τα ίχνη τους στη δουλειά μου. Υποθέτω πως αυτό γίνεται ασυνείδητα, μα αν κοιτάξω τα βιβλία μου με προσοχή, θα αναγνωρίσω τα ίχνη αυτά και ίσως το κάνουν και οι αναγνώστες.

 • Τι είναι αυτό που σας συνδέει με τους χαρακτήρες σας; Είναι σχέσεις οικειότητας, αγάπης ή απεικονίζουν συγκεκριμένα πρότυπα ανθρώπων στη ζωή σας;
Διαβάστε επίσης  Εφιάλτες και Παραμύθια, ένα βιβλίο για μεγάλα παιδιά

Αυτό που με συνδέει με τους ήρωές μου είναι η δημιουργία. Είναι πνευματικά μου παιδιά και ως παιδιά μου, τα αγαπώ, τα καθοδηγώ, τα μαλώνω πολλές φορές αλλά και αγανακτώ όταν σε κάποια σημεία δείχνουν να ακολουθούν αυτόνομη πορεία. Κάποιοι από αυτούς, ναι, απεικονίζουν συγκεκριμένα πρότυπα, όπως για παράδειγμα οι άντρες κεντρικοί ήρωες που ως επί το πλείστον είναι δυναμικοί και απόλυτα ικανοί να λάβουν δύσκολες αποφάσεις σε κομβικές στιγμές της ζωής τους.

Ευαγγελία Ευσταθίου

 • Έχετε ξεχωρίσει κάποιον από τους ήρωες σας; Κάποιον που να έχετε έστω και λίγο παραπάνω αδυναμία;

Δεν θα μπορούσα να δείξω αδυναμία σε κανέναν συγκεκριμένο ήρωα. Με όλους έχω δεθεί το ίδιο, γιατί κατά τη στιγμή της δημιουργίας τους και μέχρι την ολοκλήρωσή τους, ήμουν εγώ κι εκείνοι, εγώ και οι περιπέτειές τους, εγώ και οι λύσεις που έπρεπε να βρω για τα προβλήματά τους. Όπως προείπα, όλοι είναι πνευματικά μου παιδιά και πραγματικά δεν μπορώ να ξεχωρίσω κανέναν.

 • Από πού παίρνετε ιδέες για τα βιβλία σας; Τι είναι αυτό που σας εμπνέει;

Πηγές έμπνευσης είναι κυριολεκτικά…τα πάντα! Από μια ωραία φωτογραφία ή ένα καλό τραγούδι, μέχρι μια λέξη, ένα άκουσμα, ένα τοπίο, μια μυρωδιά ή μια γνωριμία με ανθρώπους. Ασυνείδητα αυτές οι εμπειρίες καταγράφονται στο μυαλό μου και γίνονται εικόνες σε ανύποπτο χρόνο. Οι εικόνες γεννούν τις ιδέες και οι ιδέες κάποια στιγμή καταγράφονται και δημιουργούν τον σκελετό του βιβλίου.

 • Στηρίζεστε περισσότερο σε πραγματικές ιστορίες ή προτιμάτε την ολική μυθοπλασία;

Προτιμώ τη μυθοπλασία, αλλά δεν αποκλείω μια μέρα να γράψω ένα βιβλίο που θα στηρίζεται σε αληθινά γεγονότα.

 • Συνήθως στα βιβλία σας αγαπάτε να βάζετε πολύ μυστήριο και φυσικά πολλή περιπέτεια.. Τι είναι αυτό που σας εξιτάρει στην λογοτεχνία μυστηρίου; Το κάνετε συνειδητά ή απλώς θεωρείτε ότι η φαντασία σας «δουλεύει» καλύτερα εκεί;
Διαβάστε επίσης  Οι Ψαράδες του Chigozie Obioma

Δεν γίνεται συνειδητά, όχι, ούτε και ακολουθείται αυτό που λένε «συνταγή». Τα στοιχεία που αναφέρατε απλά χαρακτηρίζουν τη γραφή μου και ταιριάζουν περισσότερο με τη συγγραφική μου ιδιοσυγκρασία. Πολύ φοβάμαι πως ακόμη και κωμωδία να έγραφα, δεν θα έλειπαν ούτε το μυστήριο ούτε η περιπέτεια.

 • Έχετε ιδιαίτερη αδυναμία σε κάποιο από τα βιβλία σας;

Τα αγαπώ όλα εξίσου. Για τους λόγους που ανέφερα στην ερώτησή σας με τον αγαπημένο μου ήρωα, δεν μπορώ να ξεχωρίσω πραγματικά κανένα.

 • Αφήνετε μέρη του εαυτού σας στις ιστορίες σας; Τι θα μπορούσαμε να ανακαλύψουμε για εσάς και την προσωπικότητα σας, διαβάζοντας ένα βιβλίο σας;

Στις ιστορίες μου όχι, αλλά στους ήρωές μου, πρωταγωνιστές και δευτεραγωνιστές, οπωσδήποτε ναι. Υπάρχουν μεγάλα κομμάτια της προσωπικότητάς μου εκεί καθώς και η ψυχή μου αυτούσια, έτοιμη να τη δει και να τη γνωρίσει ο αναγνώστης. Και δεν μιλάω μόνο για τις φωτεινές πλευρές των ηρώων μου. Αναφέρομαι και σε εκείνες τις άλλες, τις σκοτεινές, που και αυτές σε κάποιο βαθμό κρύβουν κομμάτια από την ψυχοσύνθεσή μου.

 • Ποιο είναι το πιο δύσκολο μέρος στην ζωή και το έργο ενός συγγραφέα;

Το πιο δύσκολο μέρος για μένα προσωπικά – γιατί δεν μπορώ να μιλήσω για τους ομότεχνους – είναι ο συνδυασμός της σκληρής και απαιτητικής καθημερινότητας με τον κόσμο της φαντασίας. Πολλές φορές η προσγείωση είναι πραγματικά απότομη και χρειάζομαι χρόνο για να ισορροπήσω πλήρως. Εξαιρετικά δύσκολο κομμάτι επίσης είναι και η διαχείριση του χρόνου. Για να μπορέσω να γράψω τα βιβλία μου, εξοικονομώ χρόνο από τον ύπνο και καταβάλλω έτσι τεράστια σωματική και ψυχική προσπάθεια ως το τέλος της μέρας προκειμένου να διαχειριστώ όλες τις υποχρεώσεις μου με επάρκεια.

 • Το κανονικό επάγγελμα σας είναι δασκάλα, σωστά; Πώς σας αντιμετωπίζουν τα παιδιά εφόσον είστε γνωστή συγγραφέας; Ή μάλλον πώς σας αντιμετωπίζουν οι μητέρες των παιδιών; Έχουν διαβάσει βιβλία σας;
Διαβάστε επίσης  Stieg Larsson, το φαινόμενο της σουηδικής λογοτεχνίας

Τα παιδιά με αντιμετωπίζουν με θαυμασμό και περιέργεια. Νιώθουν την ανάγκη πολλές φορές επίσης να γίνουν κι εκείνοι μικροί συγγραφείς προκειμένου να ανακαλύψουν τι είναι αυτό που συναρπάζει τόσο την κυρία τους. Όσο για τις μητέρες των παιδιών, η αντιμετώπιση είναι πολύ κολακευτική για μένα, αφού μου λένε όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα που μου δίνουν δύναμη για να φέρω σε πέρας το απαιτητικό έργο μου. Ναι, πολλές από τις μητέρες έχουν διαβάσει βιβλία μου, τα οποία μάλιστα στέλνουν με τα παιδιά στο σχολείο για να τα υπογράψω. Εννοείται πως το κάνω με πολύ μεγάλη χαρά.

 • Έχετε κάποιο συγγραφικό στόχο ή αλλιώς ένα όνειρο που θέλετε να πετύχετε στα επόμενα χρόνια;

Θα ήθελα πολύ να γράψω ένα ιστορικό μυθιστόρημα, ένα θρίλερ και μια κομεντί. Εύχομαι ο Θεός να δίνει Υγεία στην οικογένειά μου και σε μένα για να μπορέσω να πραγματοποιήσω κι αυτό μου το όνειρο.

 • Κλείνοντας και αφού σας ευχαριστήσουμε θερμά για τη συνέντευξη, τι να περιμένουμε από τη νέα χρονιά από την Ευαγγελία Ευσταθίου; Θα μας αποκαλύψετε κάποιο άμεσο σχέδιο σας;

Ευχαριστώ κι εγώ θερμά με τη σειρά μου για τη φιλοξενία και για το βήμα που μου δώσατε. Αυτό που μπορώ να σας αποκαλύψω για το επόμενο βιβλίο μου προς το παρόν, είναι πως δρομολογήθηκε και πως ένας νέος φανταστικός κόσμος γεμάτος περιπέτεια, χιούμορ, αγωνία και συναίσθημα φιλοδοξεί να σας ανοίξει, πρώτα ο Θεός, τις πύλες του.


Κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Λιβάνη τα βιβλία της:

Προσωπικές Στιγµές

Πέτρινοι Κύκνοι

Μ’ Άλλα Λόγια Σ’ Αγαπώ

Αν τον Άνεµο Ρωτήσεις

Μετά την Καταιγίδα

Το Γυάλινο Ρόδο

Βαθύ

Βελούδινο Σκοτάδι,

Ψίθυροι στις Φλόγες

Οι Δεσμώτες των Σκιών


Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

http://evaggeliaefstathiou.blogspot.gr/

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Λακωνία, αποφοιτώντας απο το Μουσικό Σχολείο. Είμαι φοιτήτρια Διατροφής ενώ παράλληλα ασχολούμαι με την οργάνωση γάμων. Μου αρέσει η συγγραφή απο μικρή ηλικία και ονειρεύομαι να γράψω το δικό μου βιβλίο. Προς το παρόν απολαμβάνω την ενασχόληση με την υγιεινή διατροφή και το χορό. Αγάπη μου μεγάλη η υποκριτική και ο κινηματογράφος τα οποία απολαμβάνω ως χόμπυ.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.