Λευτέρης Πλιάτσικας- Mε νέα μουσική “Πυξίδα”

Ο Λευτέρης Πλιάτσικας είναι εκείνος ο καλλιτέχνης που δε θα μείνει καβοδεμένος σε λιμάνι. Μετά τους Όναρ, επιστρέφει με το συγκρότημα “Πυξίδα” για νέα μουσικά ταξίδια, τα οποία υπόσχονται εικόνες, μελωδίες και λόγια δοσμένα από καρδιάς. Δεν κουβαλάει, βαλίτσα ούτε εισιτήριο. Μόνο μια κιθάρα. Άλλωστε έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως “δε χρωστάει σε κανένα” και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ανυπομονούμε να βάλουμε πλώρη μαζί του για μέρη τόσο οικεία και τόσο καινούρια ταυτόχρονα. Μαζί με τη Λία Μιχαηλίδου και την Αλίκη Μαϊδώνη, συνθέτουν το μαγικό αριθμό 3, που συμβολικά μεταφράζεται ως το πρώτο σχήμα στον κόσμο. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι “Πυξίδα”, θα καταλάβουν  μια πρώτη θέση στην καρδιά μας.

Επιμέλεια συνέντευξης: Ντέμη Ρούσσα

Αγαπημένε μας Λευτέρη καλώς ήρθες στο maxmag. Είσαι ο άνθρωπος που μέσα από τους Όναρ μας έχεις ξενυχτήσει πολλά βράδια. Το ταξίδι των Όναρ βρήκε στεριά και η «Πυξίδα», το νέο σου συγκρότημα, ξεκινά με ούριο μουσικό άνεμο. Μίλησε μας για αυτή τη νέα πρόταση.

Καλώς σας βρήκα , ευχαριστώ κατά αρχάς για την κουβέντα μας , είναι πάρα πολύ ωραίο αυτό που είπες «το ταξίδι των ‘Οναρ βρήκε στεριά» αισθανθήκαμε ότι ο κύκλος των Όναρ έκλεισε είμαι ευτυχής που δημιουργήσαμε αυτό το συγκρότημα και ταξιδέψαμε τα όνειρα μας για πάνω από 20 χρόνια και περάσαμε τόσες όμορφες στιγμές , αλλά όπως όλα στη ζωή, κάτι τελειώνει για να αρχίσει κάτι άλλο ανανεωμένο ,πάμε για καινούργια πράγματα με το νέο μας συγκρότημα που το ονομάσαμε «Πυξίδα». Δώσαμε αυτό το όνομα στο γκρουπ γιατί η αιτία της γνωριμίας μου με την Λία Μιχαηλίδου (πιάνο) και την Αλίκη Μαϊδώνη (τσέλο) ήταν το ωδείο στο οποίο δουλεύουμε και οι τρεις και λέγεται ωδείο πυξίδα. Εκεί βρεθήκαμε πρώτη φορά και εκεί βρισκόμαστε, προβάρουμε και ηχογραφούμε όλες τις ιδέες μας και μια απ’ αυτές είναι το νέο μας τραγούδι με τίτλο «Σαν να μην υπάρχει αύριο» που κυκλοφόρησε πριν κάποιες μέρες και που ουσιαστικά μας σύστησε στα πρώτα βήματά μας . Αυτό που θα μπορούσαμε να πούμε σαν στοίχημα και πρόκληση σε αυτόν το νέο άκουσμα είναι το πάντρεμα ενός ηλεκτρονικού ήχου με ένα κλασικό όργανο όπως σ’ αυτό το τραγούδι είναι το τσέλο. Είναι μαγεία αυτό το παιχνίδι , αισθάνεσαι ότι ενώνεις δυο κόσμους και δυο εποχές . Πολύ καιρό δούλευε στο μυαλό μου αυτό το πάντρεμα και ήρθε τελικά να πραγματοποιηθεί με αυτές της εξαίρετες μουσικούς την Λία και την Αλίκη.

 

Θα πρέπει να βρίσκουμε τρόπο να απελευθερωθεί ο άγγελός μας,

κόντρα στη μαυρίλα, να δημιουργούμε, και η μουσική έχει μεγάλη δύναμη και μπορεί να το πέτυχει

Θέλω να μας απαντήσεις με την καρδιά σου. Τι σου λείπει από τα χρόνια που η μουσική ζούσε εκτός διαδικτύου; Πιστεύεις πως η νέα πραγματικότητα της πλατφόρμας, του youtubeμπορεί να αγγίξει τα αυτιά του κοινού και ακόμα περισσότερο την ψυχή του;

Δεν αισθάνομαι ότι μου λείπει κάτι, κάθε εποχή κάθε εξέλιξη έχει τα θετικά και τα αρνητικά της , αλλάζουν τα πράγματα και βρίσκουν άλλους τρόπους και δρόμους , όλα είναι στο παιχνίδι, και τα πάντα μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για να εμπνευστείς και να δημιουργήσεις. Αυτό όμως που δυστυχώς έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο με την ψηφιοποίηση και την εύκολη πρόσβαση σε ό,τι νέο, είναι τα πνευματικά δικαιώματα καλλιτεχνών όπως και των εναπομείναντων εταιριών,με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται η ίδια η μουσική , πχ δύσκολα θα ακούσεις νέο ολόκληρο άλμπουμ με ό,τι αντίκτυπο έχει στους ανθρώπους που δουλεύουν για μια μουσική παραγωγή. Αν δεν υπάρχουν εισπράξεις πως να διατεθούν χρήματα για μια παραγωγή , οι περισσότεροι μουσικοί τις παραγωγές τις κάνουμε μόνοι μας .
Απ’ την άλλη όμως δίνει βήμα το διαδίκτυο σε όλους να υπάρχουν πέρα απ’ τον κύκλο τους, παγκόσμια, να υπάρχει κάπου η προσπάθεια τους και να είναι προσβάσιμη σε όλους ,να ακούς ό,τι ώρα θες ό,τι θες και να ενημερώνεσαι για νέα πράγματα . Σε αυτή την εποχή ζούμε και με αυτή θα πορευτούμε, άλλωστε από αυτή την εποχή δημιουργήσαμε αυτό το νέο ήχο του γκρουπ. Προσωπικά έχω ακούσει δουλειές μέσα απ’ το youtube και με έχουν συγκινήσει, που μπορεί και να μην τις άκουγα ποτέ να μην ήξερα ότι υπάρχουν .

Διαβάστε επίσης  Μάνος Καρατζογιάννης: "Να παλέψουμε και να υπερασπιστούμε το διαφορετικό"
προσωπικό αρχείο Λευτέρης Πλιάτσικας

Ποια συνεργασία θυμάσαι με αγάπη και νοσταλγία; Άραγε τα ελληνικά μουσικά συγκροτήματα πως περνούσαν το χρόνο τους τζαμάροντας και φτιάχνοντας μουσική; Θυμάσαι ιστορίες από τότε;

Όλες οι συνεργασίες μας έγιναν με αγάπη ,όλες είχαν μια γλυκιά συγκίνηση ,δεν μπορώ να ξεχωρίσω καμιά είμαι ευλογημένος για όλες , και θα τις κουβαλάω σε κάθε εμφάνιση μας όπως κάνω τόσα χρόνια.
Όσο για το τζαμάρισμα, ναι βέβαια, πολλές ώρες ειδικά όταν πας να φτιάξεις κάτι νέο . Όπως και με τους Όναρ τότε, με ενθουσιασμό απ’ όλους φτιάξαμε την μπάντα, έτσι και τώρα ξαναζώ τον ίδιο ενθουσιασμό. Όσο για ιστορίες αυτό που μου έρχεται τώρα στο μυαλό είναι τα παράδοξα που γίνονταν όταν είχαμε καθημερινές εμφανίσεις που δεν ξέραμε που ξυπνάγαμε αρκετές φορές έπρεπε να δούμε κάποιο έντυπο στο ξενοδοχείο για να θυμηθούμε , όπως επίσης και οι λάθος πληροφορίες στο που παίζουμε σήμερα ξεκινάγαμε για Καρδίτσα και παίζαμε Καβάλα και τρέχαμε να προλάβουμε, όλα είχαν την πλάκα τους όμως δεν τ’ αλλάζω με τίποτα .

Εκτός από ένας μαγικός συνθέτης είσαι και ένας εκπληκτικός δάσκαλος μουσικής. Τι αγαπάς περισσότερο σε αυτή σου την πτυχή; Τα μικρά διαμαντάκια της μουσικής, οι δικοί σου μαθητές, τι μουσικές προτιμούν;

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια ,για ακόμα ένα πράγμα που αισθάνομαι ευλογημένος είναι η αγάπη που μας δείχνει ο κόσμος που θέλει να μάθει μουσική. Πριν 10 χρόνια πήρα την απόφαση να δημιουργήσω έναν χώρο εκπαίδευσης μουσικής με κάπως διαφορετική φιλοσοφία από αυτή που υπήρχε μέχρι τότε. Δηλαδή εκτός από την κλασική σπουδή που σαφώς είναι ό,τι πιο ωραίο και πραγματικά μαγικό, να υπάρχει και δομημένη ύλη για όλα τα μοντέρνα όργανα , ηλεκτρική κιθάρα , ντραμς, μπάσο , φωνητική κλπ ένας διαφορετικός τρόπος προσέγγισης στην εκπαίδευση της μουσικής με διαφορετικά ακούσματα και ερεθίσματα πιο σύγχρονα και στις μέρες μας. Σε αυτό βέβαια συμβάλουν όλοι οι καθηγητές του ωδείου που είναι από τους καλυτέρους στο είδος τους ο καθένας ξεχωριστά και είμαστε αρκετοί, περίπου 20. Χωρίς αυτή την παρέα τίποτα δεν θα γινόταν, και δίνουν την ψυχή τους για την μεταλαμπάδευση της γνώσης και είμαστε πια σαν οικογένεια.
Αυτό που αγαπώ είναι να κλέβω χρόνο από όλα τα προβλήματα που έρχονται και πρέπει να λυθούν, που δυστυχώς στο κόσμο που ζούμε είναι απρόβλεπτα και παράλογα και πολλά , και να μελετάω κάθε μέρα μουσική μαζί με τους σπουδαστές. Η μουσική δεν τελειώνει ποτέ και αυτή είναι η ομορφιά της. Τώρα για τις προτιμήσεις , όσοι είναι οι μαθητές τόσες και οι προτιμήσεις ,ο κάθε άνθρωπος ψάχνει να βρει την αλήθεια του ανάλογα τον χαρακτήρα του τα ερεθίσματα της εποχής, το οικογενειακό περιβάλλον. Εμείς απλά του δείχνουμε έναν τρόπο να τα εκφράσει , η μουσική και γενικά ο πολιτισμός πρέπει να πάρει σοβαρό ρόλο στις ζωές μας και στις ζωές των παιδιών μας, είναι το Α και το Ω στην ισορροπία του κοινωνικού συνόλου απέναντι στην καταστροφή της ανθρώπινης αξίας .

Διαβάστε επίσης  Άννα Μπουρμά: «Τίποτα δεν μπορείς να κερδίσεις αν δε χάσεις κάτι!»

Λένε πως η μουσική έλκει τους αγγέλους. Άραγε η μουσική έχει στεγανά; Υπάρχει καλή και κακή μουσική ή όλα είναι υποκειμενικά;

Οι άγγελοι υπάρχουν μέσα μας, μέσα στον καθένα μας, ρέπει να μάθουμε να τους ακούμε, να μας ακούμε , όσες δυσκολίες και αν συναντάμε όσα κακά και αν έρχονται να μας δυσκολέψουν τη ζωή και να μας κουράσουν από οικονομική κρίση, πανδημίες , μέχρι πόλεμοι. Θα πρέπει να βρίσκουμε τρόπο να απελευθερωθεί ο άγγελός μας ,κόντρα στη μαυρίλα, να δημιουργούμε, και η μουσική έχει μεγάλη δύναμη και μπορεί να το πέτυχει . Με αυτό σαν πυξίδα, ο καθένας μπορεί να διαλέξει τι τραγούδια τον εκφράζουν και τον απελευθερώνουν, δεν υπάρχει καλό η κακό, είναι ανάλογα το πόσο σοβαρά έχει πάρει ο καθένας μας την ύπαρξη του .

Xαίρομαι όταν ένα τραγούδι μου γίνεται

και η ιστορία κάποιου άλλου που το ακούει

και χαίρομαι όταν μου το λένε.

 

Τελικά πόσο εύκολο είναι να κάνεις αυτό το επάγγελμα στην Ελλάδα; Πόσες εκπτώσεις πρέπει να κάνει ένας μουσικός για να βιοποριστεί;

Τίποτα δεν είναι εύκολο στην Ελλάδα και ο βασικός εχθρός στην ανάπτυξη της κοινωνίας της μουσικής και του πολιτισμού γενικά στην Ελλάδα είναι το δημόσιο σύστημα που έχει φτιαχτεί για να μας ταλαιπωρεί και όλοι οι κυβερνόντες που πέρασαν ανεξαιρέτως. Λυπάμαι που το λέω αλλά όλοι αυτοί που πέρασαν για να δουλέψουν με γνώμονα την καλή λειτουργία αυτής της χώρας φάνηκαν πάρα πολύ λίγοι , με λίγα λόγια δεν την ξέρουν την δουλειά , ή κι αν την ξέρουν δεν τα κατάφεραν τελικά για δικούς τους λόγους ,αυτό εκ του αποτελέσματος .Δημιούργησαν ένα χάος δημοσιονομικό και υποθήκευσαν γενιές που δεν έχουν τις ευκαιρίες ανάπτυξης όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο. Αυτό συμβαίνει και με την μουσική μέσα σ αυτό το χαώδες τοπίο δεν βγάζεις νόημα, δεν υπάρχει προστασία πνευματικών δικαιωμάτων και βλέπουμε ότι σε όλες τις δύσκολες καταστάσεις που περνάμε δεν υπάρχει στοιχειώδης προστασία του πολιτισμού και των ανθρώπων της. Αντιθέτως πλήττεται καθημερινά, και έχουμε ο καθένας μας την ευθύνη του για αυτό ας μας απασχολήσει πιο πολύ στο μέλλον. Παρ όλα αυτά ξεπηδάνε νέα θαυμάσια πράγματα, δεν σταματάει η ζωή και θα είμαστε παρόντες να τα υποστηρίξουμε. Και ας μην ξεχνάμε τι θα ήταν ο κόσμος χωρίς μουσική ,για φαντάσου .

Διαβάστε επίσης  "Η ζωή μου με τον Γιάννη" : Μόνο με την αποδοχή και την αγάπη τα πράγματα πάνε προς το καλύτερο!

Ποιο δικό σου τραγούδι είναι το αγαπημένο σου; Υπάρχει κάποια ιστορία από πίσω; Κάτι δικό σου, κάτι προσωπικό που αποτύπωσες σε νότες;

Όλα τα τραγούδια μου είναι αγαπημένα, όλα έχουν την ιστορία τους δεν ξεχωρίζω κάποιο, χαίρομαι όταν ένα τραγούδι μου γίνεται και η ιστορία κάποιου άλλου που το ακούει και χαίρομαι όταν μου το λένε.

Εσύ Λευτέρη πως αποσυμπιέζεσαι; Έχεις χόμπι; Προτιμάς να παίζεις μουσική και στον ελεύθερο χρόνο σου;

Αυτό που με ευχαριστεί είναι η ηρεμία τις βραδινές ώρες όταν όλα ησυχάζουν που θα έχω χρόνο να διαβάσω κάτι να δω μια ταινία , βλέπω πολλές, μου αρέσει, και ταξιδεύω σε άλλες σκέψεις μακριά από την καθημερινότητα.

 Αν γυρνούσες το χρόνο πίσω τι θα ξαναέκανες και τι θα φρόντιζες να μην ξανακάνεις;

Είμαι ευχαριστημένος από όλες τις επιλογές μου, δεν μετανιώνω για τίποτα , όμως δεν θα είχα πρόβλημα και να τα άλλαζα όλα να δοκιμάσω νέους δρόμους. Η ζωή είναι μικρή, δεν μας φτάνει για να την ανακαλύψουμε και να βρούμε την αλήθεια της. Αυτό όμως που ήταν και είναι πραγματικά δυνατό και έντονο είναι όταν απόκτησα παιδί, τον Κωστή μου ,με ό,τι αυτό σημαίνει, αγάπη, χαρά , αίσθημα ευθύνης , ελπίδα , αυτό δεν το αλλάζω με τίποτα .

Τι ετοιμάζεις από εμφανίσεις; Θα έχουμε τη χαρά να σε απολαύσουμε κάπου;

Θα είμαστε κάθε Παρασκευή σε έναν πολύ όμορφο χώρο στην Κηφισιά. Λέγεται «Μέντα».

Αγ. Θεοδώρων 10, Κηφισιά
Από 11 Μαρτίου 2022 και κάθε Παρασκευή στις 21:00
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2108080193, 6973388620

Ο Λευτέρης Πλιάτσικας εδώ στο fb

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Mostbet Türkiye Çevrimiçi Kumarhane Mostbet Casin Reyhan Online Sipari

Mostbet Türkiye Çevrimiçi Kumarhane Mostbet Casin Reyhan Online Sipariş Sayfa

Η ιστορία του αγάλματος του Χριστού Λυτρωτή του Ρίο

Το άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή (Cristo Redentor στα πορτογαλικά),