” Ο κόσμος κάτω από το κρεβάτι” ένα παραμύθι για όνειρα γλυκά!

“Ο κόσμος κάτω από το κρεβάτι “, από τις εκδόσεις Οσελότος,  είναι η πρώτη εκδοτική δουλειά της Μαριάννας Μακαριάν που  υπογράφει και την εικονογράφηση του. Ένα παραμύθι που υπόσχεται στα μικρά παιδιά έναν ήρεμο  και ξεκούραστο ύπνο αλλά και απίστευτες περιπέτειες σε μαγικά ταξίδια. 

Συζήτηση με τη συγγραφέα

“Ο Κόσμος κάτω από το κρεβάτι”, από τις εκδόσεις Οσελότος είναι η πρώτη εκδοτική σου δουλειά. Πως προέκυψε η ενασχόληση σου με τη γραφή και την εικονογράφηση; 

Όταν ήμουν μικρή, η μητέρα μου με ενθάρρυνε να γράφω σε  ημερολόγιο τις σκέψεις μου. Παράλληλα ζωγράφιζα ότι είχα στο μυαλό μου χωρίς να με ενδιαφέρει αν οι δάσκαλοί μου δεν εκτιμούσαν τις ικανότητές μου. Στην εφηβεία εξέλιξα τη ζωγραφική ακόμα περισσότερο και άρχισα να γράφω ποιήματα και κείμενα. Παράλληλα έγραψα και ένα διήγημα που αργότερα κέρδισε την πρώτη θέση σε λογοτεχνικό διαγωνισμό. Στην σχολή Παιδαγωγικών που σπούδαζα, έγραψα και εικονογράφησα το πρώτο μου παραμύθι για μία εργασία και τότε συνειδητοποίησα ότι αυτό είναι που αγαπώ να κάνω και θέλω να το συνεχίσω. Τα τελευταία δύο χρόνια ασχολούμαι εντατικά με αυτό που αγαπά η ψυχή μου. Βέβαια δεν θα μπορούσα να τα καταφέρω αν δεν είχα δίπλα μου ανθρώπους που επέμειναν και πίστεψαν σε μένα.

Μίλησέ μας για τους ήρωες του παραμυθιού, τη βασίλισσα Μπιμπονέλα και τον σκανταλιάρη Μπάμπολιν. Ποια ήταν η αφορμή για να γράψεις για αυτούς; 

Το παραμύθι μου “Ο κόσμος κάτω από το κρεβάτι” δημιουργήθηκε πριν πολλά πολλά χρόνια με αφορμή το αγαπημένο μου τραγούδι των Owl City ,”Fireflies” . Οι ήρωες Μπιμπονέλα και Μπάμπολιν δεν υπήρχαν από την αρχή αλλά προστέθηκαν στην ιστορία αρκετά αργότερα. Θυμάμαι όταν ήμασταν παιδιά, η απορία για το τι υπάρχει κάτω από το κρεβάτι και ο φόβος της άγνοιας μας απασχολούσε έντονα. Έτσι σκέφτηκα να απαντήσω ως ενήλικη πλέον, σε όλα τα παιδιά που έχουν τα ίδια με μένα ερωτηματικά. Με τον τρόπο αυτό γεννήθηκαν η βασίλισσα Μπιμπονέλα, ο καλικάντζαρος Μπάμπολιν, το φως και ο φόβος.

Διαβάστε επίσης  Φιόνα Τζαβάρα : "Αν δεν υπάρχει ενωτικό πνεύμα, δεν υπάρχει ποτέ νίκη"

Ποιοι είναι οι συγγραφείς που σε ενέπνευσαν και από που αντλείς θέματα για τις ιστορίες σου;

Εμπνέομαι από κάθε συγγραφέα που διαβάζω. Ο κάθε ένας με δίδαξε και με διδάσκει και κάτι διαφορετικό. Ποτέ δεν είμαστε ίδιοι μετά την ανάγνωση ενός βιβλίου και κρατάμε μέσα μας ένα κομμάτι του συγγραφέα. Με κέρδισε περισσότερο η λογοτεχνία του φανταστικού. Πολιτισμοί, πλανήτες, μέρη που ενώ φαινομενικά δεν υπάρχουν εγώ ξέρω πως είναι πραγματικά, υπάρχουν κάπου στο σύμπαν του συγγραφέα και ζητούν από τον κόσμο να τους μάθει. Εμπνέομαι από τα πάντα, ειδικά από τη μουσική τόσο για τις ιστορίες που γράφω όσο και και για τις εικόνες που ζωγραφίζω.

Ποιο είναι το μήνυμα που επιθυμείς να μεταδώσεις στα μικρά παιδιά με το παραμύθι σου “Ο κόσμος κάτω από το κρεβάτι” ;

Το μήνυμα που θέλω να μεταδώσω στα παιδιά είναι ότι ακόμα και αν νομίζουν ένα μέρος σαν πιο τρομακτικό του κόσμου, μπορεί να έχει χιλιάδες ιστορίες μέσα του. Αρκεί να αφήσουμε μία να ξυπνήσει μέσα μας και αμέσως το σκοτάδι θα πάψει να είναι τρομερό. Όπως και με το παραμύθι μου “Ο κόσμος κάτω από το κρεβάτι” αρκούσε ή πίστη, η φαντασία και η θετική σκέψη ενός μόνο παιδιού για να τον μετατρέψει σε κάτι μαγικό και παραμυθένιο αντί για εκείνο το σκοτεινό μέρος που ήταν ικανό να διαλύσει ένα ολόκληρο παιδικό δωμάτιο. Σε ότι δίνουμε δύναμη αυτό μας εξουσιάζει, δίνοντας λοιπόν όλη τη θετική σκέψη στο φως αυτόματα σβήνει το σκοτάδι όπως έγινε με την Μπιμπονέλα και τον Μπάμπολιν.

Ο γνωστός συγγραφέας παραμυθιών Ευγένιος Τριβιζάς έχει αναφέρει ότι “αν θέλετε τα παιδιά σας να γίνουν ευφυή, διαβάστε τους παραμύθια”. Τι ρόλο διαδραματίζει το παραμύθι στη διαπαιδαγώγηση ενός παιδιού;

Διαβάστε επίσης  Sissy & ValidStyle: «Θέλω η κάθε κοπέλα να αγαπά και να σέβεται τον εαυτό της!»

Η ιστορία, οι εικόνες, τα χρώματα, ακόμα και ο τόνος της φωνής εκείνου που διαβάζει το παραμύθι, δημιουργούν στην ψυχή του παιδιού έναν νέο κόσμο που κάθε βιβλίο ζωντανεύει. Η ιστορία δε σταματά μόλις λήξει η αφήγηση. Αντίθετα συνεχίζεται,  εξελίσσεται, παίρνει διαφορετικές μορφές στο μυαλό ενός παιδιού, ακόμα και διαφορετικό τέλος. Ένα παραμύθι,  όπως και”Ο κόσμος κάτω από το κρεβάτι “είναι ουσιαστικά χιλιάδες παραμύθια. Κάθε παιδί θα δημιουργήσει ερωτήσεις, την ανάγκη να μάθει, να γελάσει, να αποκτήσει και να ανακαλύψει χαρίσματα όπως το χιούμορ. Και καθώς όλοι είμαστε διαφορετικοί και αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά τα μηνύματα από κάθε κείμενο, θα διαμορφώσει ένα κομμάτι του χαρακτήρα και της αντίληψής του για τον κόσμο και τον εαυτό του μέσα από αυτά.

προσωπικό αρχείο

Πιστεύεις ότι ο συγγραφέας γεννιέται ή γίνεται; Ποια θα ήταν η συμβουλή σου στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τη γραφή και την εικονογράφηση;

Πραγματικά πιστεύω πως είμαστε μικροί γαλαξίες και μέσα μας υπάρχουν χιλιάδες πλανήτες, κόσμοι που περιμένουν να γίνουν αληθινοί με οποιονδήποτε τρόπο. Πολλές φορές δε χρειάζεται μολύβι και χαρτί για να είναι κάποιος/α συγγραφέας, αλλά ένα μουσικό όργανο, λίγα βήματα χορού, μία μαθηματική πράξη, ένα φαγητό. Ο κάθε άνθρωπος διαλέγει με ποιόν τρόπο θα γράψει τη δική του ιστορία και πως θα πει όλες εκείνες που υπάρχουν μέσα του. Κατά βάθος είμαστε όλοι συγγραφείς με τον δικό μας μοναδικό τρόπο. Το θέμα είναι να βρούμε στην πορεία τι είναι αυτό που μας παρακινεί. Να θέλουμε να κάνουμε τον κόσμο λίγο πιο φωτεινό και να το ακολουθήσουμε. Αν λοιπόν ο τρόπος για να γίνουν οι κόσμοι κάποιου/ας πραγματικότητα είναι η γραφή και η εικονογράφηση δεν πρέπει να περιμένει, αλλά να προσπαθήσει έχοντας υπομονή και πίστη στον εαυτό του.

Διαβάστε επίσης  Silot: «Τόσα χρόνια με επηρεάζει η Άννα Βίσση, τώρα, λες να την επηρέασα κι εγώ;»

Η ιστορία ή η εικονογράφηση κερδίζει το ενδιαφέρον ενός παιδιού σε ένα παραμύθι; Σε ποιο από τα δύο δίνεις προτεραιότητα σαν δημιουργός;

θαρρώ πως και τα δύο μπορούν να ενθουσιάσουν το ίδιο ένα παιδί σε οποιαδήποτε ηλικία. Πιστεύω ότι πολύ μεγάλο ρόλο παίζει και η αφήγηση. Είναι σημαντικό πρώτα το παιδί να πλάσει στο μυαλό του τον ήρωα και τον τόπο καθώς ακούει το παραμύθι και στη συνέχεια να παρατηρήσει τις εικόνες, τα χρώματα και πως το κείμενο συνδέεται με τη ζωγραφιά.

Δεν τα ξεχωρίζω. Έχουν την ίδια δύναμη και αξίζουν την ίδια προσοχή και τα δύο, είναι αλληλένδετα. Όπως μία ιστορία χωρίς εικόνα μπορεί να ταξιδέψει το νου του παιδιού απλά με τη δύναμη της φαντασίας, έτσι και οι εικόνες μπορούν να το κάνουν να δημιουργήσει μια δική του ιστορία όταν τις κοιτάζει.

Ποια είναι τα επόμενα λογοτεχνικά σου σχέδια;

Τα επόμενα λογοτεχνικά μου σχέδια περιλαμβάνουν την εικονογράφηση του επόμενου παραμυθιού που έχω ήδη ολοκληρώσει. Στο άμεσο μέλλον θα κάνω πραγματικότητα τους ήρωες μιας ιστορίας που ετοιμάζω τα τελευταία δύο χρόνια. Η ιστορία ανήκει στη λογοτεχνία του φανταστικού, σε έναν από τους δικούς μου κόσμους που περιμένει να γίνει πραγματικότητα στα χέρια και τη φαντασία μικρών και μεγάλων.

 

προσωπικό αρχείο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Έχω πτυχίο και μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Αγαπώ τη λογοτεχνία ,τη γραφή και τα ταξίδια. Ασχολούμαι με τη συγγραφή διηγημάτων και έχω συμμετάσχει με κείμενά μου σε συλλογικά βιβλία.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Σκέψεις αφιερωμένες στον εαυτό μας...

Σκέψεις αφιερωμένες στον εαυτό μας…

Ας πάρουμε μια ανάσα. Ας αφιερώσουμε και λίγο χρόνο σε
Πήλιο

Πήλιο: Ένα Σαββατοκύριακο στα παραμυθένια χωριά του

Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων, το θέρετρο των θεών του