Σταυρούλα Παγώνα: “Το να υποτιμήσεις ή να κοροϊδέψεις το φόβο ενός παιδιού αποδεικνύεται καταστροφικό”

Πρόσφατα κυκλοφόρησε από την Ελληνοεκδοτική το πρώτο βιβλίο της κυρίας Σταυρούλας Παγώνα με τίτλο “Αποστολή… ΤΕΡΑΤΕΞ”. Την εικονογράφησή του ανέλαβε η κυρία Γιάννα Λουλούδη. Το βιβλίο αναφέρεται στον φόβο του σκοταδιού και την δυσκολία πολλών παιδιών να κοιμηθούν μόνα τους. Ο Φώτης, ο ήρωας του βιβλίου φοβάται το σκοτάδι γιατί εκεί υπάρχουν τέρατα αλλά ο καλός παππούς του βρίσκει την μαγική συνταγή και … τα τέρατα εξαφανίζονται…Το σκοτάδι πλέον δεν είναι τρομακτικό. Το βιβλίο απευθύνεται ως επι το πλείστον σε ηλικίες 4-7 ετών. Η κυρία Σταυρούλα Παγώνα μίλησε στο MAXMAG για το νέο της βιβλίο, για τις φοβίες της παιδικής ηλικίας, για το cd που ετοιμάζει αλλά μας έλυσε και την απορία τι είναι το You in Europe που έχει ιδρύσει.

Επιμέλεια συνέντευξης: Στέλλα Γιαννοπούλου

Αρχικά να σας ευχαριστούμε για την συνέντευξη που μας παραχωρείτε με αφορμή το νέο σας βιβλίο με τίτλο «Αποστολή… ΤΕΡΑΤΕΞ», ένας πρωτότυπος τίτλος που μας γεμίζει απορίες. Ποια είναι η αποστολή του βιβλίου;

Advertisements
Ad 14

Εγώ σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία στο περιοδικό σας!

Η αποστολή του βιβλίου δεν είναι άλλη από αυτή που έχει κάθε βιβλίο που γράφεται για παιδιά – ελπίζω: να τα ταξιδέψει, να τα ψυχαγωγήσει, να τα “παρηγορήσει” και να τα διασκεδάσει. Και μιας και το συγκεκριμένο βιβλίο μιλάει για το φόβο του σκοταδιού που συχνά αντιμετωπίζουν τα παιδιά, έχει και μια επιπλέον αποστολή: να τα βοηθήσει να εξοικειωθούν με το φόβο του σκοταδιού, να τον “καταλάβουν”, να τον δουν σαν κάτι φυσιολογικό που με τη βοήθεια των αγαπημένων τους προσώπων και καθώς μεγαλώνουν σιγά σιγά, μπορούν να τον αφήσουν πίσω…

Στο συγκεκριμένο ο βιβλίο, ο ήρωάς μας, ο Φώτης, είναι ένα πεντάχρονο αγόρι που αντιμετωπίζει τον ίδιο φόβο. Και μάλιστα πιστεύει πως όταν σβήνει το φως, στο δωμάτιό του εισβάλουν κάθε είδους τέρατα! Γι’ αυτό θέλει πάντα να κοιμάται μαζί με τους γονείς του. Όμως ο αγαπημένος του παππούς του λέει πως έχει τη λύση: το μαγικό υγρό ΤΕΡΑΤΕΞ, που διώχνει όλα τα τέρατα, μόνο με ένα “φσσστ”. Για να μπορέσουν να φτιάξουν το ΤΕΡΑΤΕΞ, θα χρειαστεί να συγκεντρώσουν ένα ένα τα υλικά της συνταγής… Παππούς και εγγονός ξεκινούν για μια ξεχωριστή αποστολή, μέσα από την οποία ο Φώτης θα εξοικειωθεί με το σκοτάδι, και θα ανακαλύψει πως το θάρρος που κρύβει μέσα του, είναι η μόνη απάντηση σε κάθε του φόβο.

Διαβάστε επίσης  Όπου φτωχός και ... Ντίκενς

Σταυρούλα Παγώνα

Πώς πρέπει, κατά την γνώμη σας, να αντιμετωπίζουμε ένα παιδί που φοβάται το σκοτάδι;

Με αγάπη, κατανόηση, και υπομονή, δίνοντάς του το χώρο και το χρόνο να αφήσει πίσω του τους φόβους του όταν είναι έτοιμο. Από την προσωπική μου εμπειρία, και χωρίς να κατέχω τη γνώση κάποιου ειδικού, πιστεύω πως το να υποτιμήσεις ή να κοροϊδέψεις το φόβο ενός παιδιού αποδεικνύεται καταστροφικό. Ποιος από μας δεν έχει τους δικούς του φόβους άλλωστε; Γι’ αυτό πιστεύω πολύ στη δύναμη των βιβλίων και των ιστοριών. Γιατί ο καθένας στο πλαίσιο της αφήγησης αφήνεται ελεύθερος να συνταξιδέψει με τον ήρωα, και να πάρει από την ιστορία ότι χρειάζεται, στο βαθμό που χρειάζεται.

Ποια στοιχεία πιστεύετε πως πρέπει να έχει ένα παιδικό βιβλίο για να είναι αντικειμενικά καλό;

Δεν ξέρω αν υπάρχει αυτό που λέμε “αντικειμενικά καλό παιδικό βιβλίο”. Κάποια ιστορία μπορεί να συγκινήσει ένα παιδί γιατί αντιμετωπίζει το ίδιο “πρόβλημα” με τον ήρωα, κάποιο άλλο παιδί μπορεί η ίδια ιστορία να το αφήσει ασυγκίνητο. Ξέρω όμως τι ΔΕΝ πρέπει να έχει ένα βιβλίο για να “λειτουργήσει” απέναντι στα παιδιά: διδακτισμό και στείρα γλώσσα. Τα παιδιά μαγεύονται με τη φαντασία, την έκπληξη, το ευτράπελο, το χιούμορ! Έχουν ακόμα πολύ καθαρά φίλτρα και όταν προσπαθήσεις να τους “επιβάλεις” το όποιο ηθικό μήνυμα, στερώντας τους την ελευθερία του αναγνώστη, το αντιλαμβάνονται αμέσως και αντιδρούν. Ο Τζιάνι Ροντάρι, η Άστριντ Λίντγκρεν, o Dr. Seuss, o Ρόαλντ Νταλ, όλοι οι μεγάλοι συγγραφείς που αγαπήθηκαν από τα παιδιά κατάφεραν κάτι πολύ όμορφο: να γράφουν για τα παιδιά, σαν να είναι οι ίδιοι παιδιά!

Από ποια ηλικία ότι είναι καλό να φέρνουμε τα παιδιά σε επαφή με τα βιβλία και με ποιον τρόπο;

Προσωπικά θεωρώ ότι κάθε ηλικία είναι κατάλληλη για να γνωρίσει κανείς τη μαγεία της ανάγνωσης, αρκεί να επιλέξει ένα βιβλίο κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού. Όμως σ’ αυτό είμαστε τυχεροί, γιατί τα τελευταία χρόνια υπάρχει πληθώρα βιβλίων για κάθε ηλικία, ακόμα και βιβλία ειδικά φτιαγμένα για βρεφάκια! Μα υπάρχει κάτι ομορφότερο από τη ζεστή αγκαλιά ενός αγαπημένου μας “μεγάλου”, ένα βιβλίο γεμάτες ωραίες εικόνες που ξεδιπλώνεται μπροστά μας και μια γλυκιά φωνή που αφηγείται την ιστορία μόνο για εμάς;

Διαβάστε επίσης  Η νεραϊδούλα και ο Αϊ Βασίλης, εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

Διαβάσαμε στο βιογραφικό σας ότι σύντομα αναμένεται να κυκλοφορήσει το cd «Το νησί της φαντασίας» με 12 παιδικά τραγούδια σε στίχους δικούς της». Θα θέλατε να μας δώσετε κάποιες περισσότερες πληροφορίες γι΄ αυτό; Πότε να το περιμένουμε;

Το “Νησί της Φαντασίας” είναι ένα cd με 12 παιδικά τραγούδια, σε μουσική του Παντελή Κυραμαργιού και στίχους δικούς μου, που θα κυκλοφορήσει από την Panik Records, στις αρχές του 2019. Αγαπούσα πάντα την παιδική ποίηση και με λυπεί το γεγονός ότι πλέον δεν εκδίδονται ποιητικές συλλογές για παιδιά. Έτσι, όταν βραβεύτηκα πέρυσι από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά για τη Συλλογή μου με 25 παιδικά ποιήματα, και νιώθοντας ότι ήταν δύσκολο να τα φέρω στο φως ως ποιήματα, μιας και οι εκδότες δεν στηρίζουν πια αυτό το είδος έκφρασης, αποφάσισα να επιλέξω κάποια από αυτά και να κυκλοφορήσουν ως τραγουδάκια. Στο cd έχουμε τη χαρά να συμμετέχουν αγαπημένοι μας καλλιτέχνες όπως ο Δημήτρης Ζερβουδάκης,  ο Γιάννης Κότσιρας, ο Μάρκος Κουμάρης (Locomondo), η Ναταλία Λαμπαδάκη, ο Χρήστος Μάστορας, ο Αργύρης Μπακιρτζής, ο Απόστολος Μπαρμπαγιάννης, η Μαρία Παπαγεωργίου, η Αγγελική Τουμπανάκη και η Ελένη Τσαλιγοπούλου.

Συνιδρύσατε και συμμετέχετε στoν οργανισμό You in Europe. Τι ακριβώς είναι αυτός ο οργανισμός και ποιοι είναι οι στόχοι του;

To You in Europe, είναι η δεύτερη μεγάλη μου αγάπη, παράλληλα με τη συγγραφή. Συστήσαμε τον οργανισμό με τρεις στενούς μου συνεργάτες, με τους οποίους μας συνδέει η ίδια φιλοσοφία: πως παίζοντας, ταξιδεύοντας και έχοντας ενεργή συμμετοχή, μαθαίνεις πάντοτε καλύτερα. Έτσι δημιουργούμε προγράμματα τα οποία μέσα από τη μη τυπική εκπαίδευση και τη βιωματική μάθηση, δίνουν στον καθένα την ευκαιρία να αναπτύξει τις δεξιότητές του, να επιμορφωθεί, να ταξιδέψει στο εξωτερικό, να ανοίξει τους ορίζοντές του και να αναπτυχθεί σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο. Και όλα τα παραπάνω δωρεάν ή με ελάχιστο κόστος, αφού οι δράσεις μας είναι επιδοτούμενες από την Ε.Ε και το πρόγραμμα Erasmus+.

Διαβάστε επίσης  Οι τελευταίες προσθήκες των εκδόσεων ΚΕΔΡΟΣ

 

Σταυρούλα Παγώνα

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Αποστολή… ΤΕΡΑΤΕΞ

Ο Φώτης φοβάται το σκοτάδι…,
γιατί κρύβει τα πιο τρομακτικά τέρατα
που μπορείτε να φανταστείτε!
Όμως ο αγαπημένος του παππούς έχει τη λύση.
Το μαγικό υγρό ΤΕΡΑΤΕΞ που διώχνει όλα τα τέρατα μακριά.
Ένα φσσσστ και τέρατα τέλος!
Ή μήπως δεν είναι τόσο απλό;

Μια ιστορία για το θάρρος που έχουμε όλοι μέσα μας
–το πιο αξιόπιστο «όπλο» μας– απέναντι σε κάθε φόβο.

Σταυρούλα Παγώνα

Η συγγραφέας: Σταυρούλα Παγώνα

Γράφει, σβήνει, σβήνει, γράφει… κόσμους από λέξεις φτιάχνει.
Γεννήθηκε στην Κατερίνη. Σπούδασε Διαφήμιση και Δημόσιες Σχέσεις στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και εργάστηκε ως κειμενογράφος σε διαφημιστικές εταιρίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Από μικρή μιλούσε με ρίμες και ομοιοκαταληξίες… Ως στιχουργός συνεργάστηκε με σημαντικούς συνθέτες και ερμηνευτές ενώ διηγήματα και θεατρικά της έργα έχουν βραβευτεί σε διαγωνισμούς. Τα τελευταία χρόνια αφοσιώθηκε αποκλειστικά στην παιδική λογοτεχνία και ποίηση, έχοντας βρει τον συγγραφικό της προορισμό. Το 2017 βραβεύτηκε από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά για τη συλλογή της με 25 παιδικά ποιήματα για παιδιά Δημοτικού. Σύντομα αναμένεται να κυκλοφορήσει το cd «Το νησί της φαντασίας» με 12 παιδικά τραγούδια σε στίχους δικούς της.
Η αγάπη της για του νέους, τα ταξίδια, τους ανοιχτούς ορίζοντες και η πίστη της ότι παίζοντας μαθαίνεις πάντοτε καλύτερα την ενέπνευσαν να συνιδρύσει την ΑΜΚΕ You in Europe, όπου ως σύμβουλος νέων σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα κινητικότητας και διά βίου μάθησης για νέους σε όλη την Ευρώπη.
Ζει στη Χαλκιδική με την οικογένειά της και πιστεύει ότι η ζωή είναι ωραία επειδή της χάρισε όλα τα παραπάνω, συν τα βιβλία του Τζιάνι Ροντάρι, τα βράδια με ξαστεριά και το παγωτό κεράσι!
stavroula_pagona@hotmail.com – www.stavroulapagona.com

H εικονογράφος: Γιάννα Λουλούδη

Γεννήθηκε στη Λάρισα. Είναι εικαστικός και δασκάλα σχεδίου ζωγραφικής.
Είναι Αριστούχος απόφοιτη του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Μέσω του προγράμματος Erasmus φοίτησε στο τμήμα Καλών Τεχνών στο Universitat Politècnica de València. Είναι μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου και του Σωματείου Εικαστικών Λάρισας «Οκτώ».
Έχει πάρει μέρος σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα της υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές και στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Φρύδια

Φρύδια: 5 tips για ένα άψογο αποτέλεσμα

Φρύδια, ή αλλιώς ο καμβάς του προσώπου μας και αυτό διότι

Космобет – Нове ліцензійне онлайн казино Cosmobet.ua

Рік заснування 2024 Мінімальний депозит 100 грн Advertisements Мінімальний вивод