Ο Φύλακας του Οκτώ: Η Αρχή, της Σάντρα Ελευθερίου

Ο Φύλακας του 8κτώ: Η Αρχή είναι βιβλίο της Σάντρα Ελευθερίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις της Ελληνοεκδοτικής. Πρόκειται για μια ιστορία μυστηρίου με την οποία η συγγραφέας αποδίδει έναν μεταφυσικό κόσμο στο χαρτί με ρεαλιστική γραφή. Δίχως περιττές λέξεις ή υπερβολή στα εκφραστικά μέσα, στις σελίδες του βιβλίου ξεδιπλώνεται η αέναη μάχη του καλού και του κακού, ο αγώνας των ανίσχυρων ή των απροστάτευων έναντι των ισχυρών και παντοδύναμων.  Ο Φύλακας του Οκτώ απευθύνεται σε εφήβους, αλλά όπως η ίδια η συγγραφέας έχει τονίσει «είναι ένα βιβλίο που έγραψα για μένα κι εγώ κοντεύω τα πενήντα. Δε νομίζω να είναι θέμα ηλικίας, περισσότερο θέμα αναγνωστικών προτιμήσεων. Αν σ’ αρέσουν τα μυθιστορήματα φαντασίας με μια δόση χιούμορ και σασπένς, τότε, ανεξάρτητα από την ηλικία σου, θα σ’ αρέσει και το 8κτώ.  Αν όμως πρέπει να βάλω ταμπελίτσα, τότε θα έλεγα πως ανήκει στην εφηβική λογοτεχνία και είναι ιδανικό για εφήβους κάθε ηλικίας».

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει το βιβλίο είναι η αίσθηση που προκαλεί στον αναγνώστη. Από τη δομή του βιβλίου ως και το περιεχόμενο του, η συγγραφέας καταφέρνει να δημιουργήσει ένα μυστήριο μέσω του συμβολισμού και του έντονου μυστικισμού. Από την απουσία οποιασδήποτε πληροφορίας για τη συγγραφέα πέρα από την προσωπική αφιέρωση στην αρχή του βιβλίου, τα μυστήρια σύμβολα στο εξώφυλλο, καθώς κι εκείνα που συνοδεύουν τους τίτλους των κεφαλαίων ως την παρουσίαση των χαρακτήρων της ιστορίας, χωρίς να δίδονται εξαρχής πληροφορίες για το ποιοι είναι, ποιο είναι το κρυφό παρελθόν τους και ποιες είναι οι εσωτερικές διεργασίες που αιτιολογούν τις αντιδράσεις και το χαρακτήρα τους.

Διαβάστε επίσης  Η πνευματική αναζήτηση του Χριστιανού μέσα από τέσσερα βιβλία

Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο επιτυγχάνει να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον ως το τέλος του βιβλίου, αλλά δίνει μια πρώτη μόνο επαφή, μια απλή γνωριμία με τους χαρακτήρες. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αφήνει τον αναγνώστη με απορίες, αποκαλύπτει την κατάλληλη στιγμή -προκαθορισμένη από την ίδια τη συγγραφέα- τις λεπτομέρειες που συμπληρώνουν το «παζλ» της πλοκής. Αυτά τα στοιχεία ολοκληρώνουν την εικόνα που θέλει να αποδώσει η συγγραφέας: την Αρχή. Να προϊδεάσει τον αναγνώστη πως είναι μόνο η αρχή της ιστορίας, να τον κάνει να περιμένει και τη συνέχεια.

Η γλώσσα είναι απλή, το διάβασμα ολοκληρώνεται αβίαστα. Η πλοκή εξελίσσεται ομαλά και τα μηνύματα που θέλει η συγγραφέας να μεταδώσει είναι ξεκάθαρα και διατρέχουν όλο το βιβλίο. Γι’ αυτό το λόγο, είναι ιδανικό βιβλίο για έφηβους αναγνώστες, ακόμα και παιδιά, ενώ συγχρόνως, η ανάλαφρη ανάγνωση μπορεί να αιχμαλωτίσει εξίσου το ενδιαφέρον των ενήλικων αναγνωστών για το μυστήριο κόσμο της Σάντρα Ελευθερίου.

Η συγγραφέας παίζει, επίσης, με την αριθμολογία, ένα ακόμα χαρακτηριστικό του βιβλίου που φαίνεται κιόλας από την πρώτη ματιά στον τίτλο. Κανείς δε μπορεί να παραβλέψει την έντονη παρουσία των αριθμών και τη σημασία της πίστης, είτε στον Θεό, είτε στη μοίρα, για την εξέλιξη της ιστορίας. Η πίστη είναι το ιδεολογικό υπόβαθρο που υποκινεί τους χαρακτήρες του βιβλίου, το ισχυρό κίνητρο που δικαιολογεί τις αντιδράσεις τους και τις αυθόρμητες αποφάσεις τους. Κυρίως, όμως, το υπόγειο μήνυμα της συγγραφέως, εκείνο που την εμπνέει και χαρακτηρίζει το συγγραφικό οίστρο της είναι η πίστη στην ανθρωπότητα. Η πίστη ότι η ανθρωπότητα δεν οδηγήθηκε από μόνη της στη δυστυχία και τους πολέμους, στην πείνα και στην εξαθλίωση, στην αδικία και στο σκοτάδι. Αυτή η μάχιμη ελπίδα ότι τίποτα δε γίνεται τυχαία, ότι κανένας θάνατος δεν παραγράφεται και καμία αδικία δεν ξεχνιέται στην ιστορία.

Διαβάστε επίσης  5 διάσημοι συλλέκτες βιβλίων για να ζηλέψετε

 

Ποια είναι η συγγραφέας;

Η Σάντρα Ελευθερίου ζει και εργάζεται στη Λάρνακα. Είναι παντρεμένη και έχει δύο κόρες. Σπούδασε γραφικές τέχνες και από το 2004 εργάζεται ως ελεύθερη επαγγελματίας εικονογράφος παιδικών βιβλίων. Έχει εικονογραφήσει και επιμεληθεί περισσότερα από πενήντα βιβλία. Το 2008 και το 2009 κέρδισε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό εικονογράφησης που προκήρυξε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Παιδικού-Νεανικού Βιβλίου, ενώ το 2009 και το 2010 έλαβε το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Είναι η εικονογράφος που αντιπροσωπεύει την Κύπρο στην Τιμητική Λίστα του ΙΒΒΥ 2012.

 

Κρατικό βραβείο Λογοτεχνίας 2016

Όπως δημοσιεύτηκε στην επίσημη σελίδα: «Το μυθιστόρημα παρακολουθεί τη ζωή του μικρού Αιμίλιου Τράι από τη γέννησή του ως τα νεανικά του χρόνια και με μια έννοια θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε και εξελικτικό. Οι συγκρούσεις με το άμεσο και ευρύτερο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον άλλοτε εσωτερικεύονται και σχετίζονται με την πορεία αυτογνωσίας του ήρωα και άλλοτε αποκαλύπτουν στον αναγνώστη τη δύναμη αντίστασης και σύγκρουσής του με κάθε αντιξοότητα. Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ένα παιδί με ιδιαίτερα και παράδοξα χαρίσματα. Η διαφορετικότητά του τον οδηγεί και σε μια ξεχωριστή πρόσληψη της πραγματικότητας που τον καθιστά ήρωα, ενώ στην ουσία ο ίδιος αγωνίζεται να είναι σαν τους άλλους, ένας καθημερινός
άνθρωπος, ένας αντιήρωας. Η Σάντρα Ελευθερίου, κάτω από τον μανδύα της περιπέτειας και του μυστηρίου, με κυρίαρχη την αισθητηριακή αντίληψη στην αφήγηση, θίγει καίρια κοινωνικά
ζητήματα, όπως είναι η δυσκολία αποδοχής του Άλλου, η κοινωνική και οικονομική ανισότητα και οι επιπτώσεις της στους αδύνατους».

 

Περίληψη από οπισθόφυλλο

Διαβάστε επίσης  Και η αγάπη... σε ποιο σπίτι μένει; από τις εκδόσεις Διόπτρα

Κάθε μικρό και κάθε μεγάλο συμβάν στη ζωή σου, κάθε άνθρωπος που θα συναντήσεις, είναι ένα βήμα προς το πεπρωμένο σου. Τότε δεν το γνώριζα.
Πολλές είναι οι φορές που κοιτάζοντας πίσω, στον δρόμο της ζωής μου, βλέπω το δάκτυλο της αμφιβολίας να σβήνει τα όσα γνώρισα. Φοβάμαι μήπως ξεχάσω όσα έχω αφήσει πίσω. 
Μην ξεχάσω ποιος είμαι.
Ψηλαφώ το σημάδι· τότε θυμάμαι.

Είμαι ο Αιμίλιος Τράι. Είμαι ο Φύλακας του 8. 

 

 

 

 

Πηγή: Taλκ

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Το άλλο κορίτσι

Το άλλο κορίτσι: Ένα μυθιστόρημα γροθιά για τη γυναικεία κακοποίηση

Το άλλο κορίτσι της Ελένης Βαρδάκη κυκλοφορεί από τον Μάϊο
The Red Queen Kills Seven Times

«The Red Queen Kills Seven Times»: Όταν ο γοτθικός τρόμος συνάντησε το giallo

Το «Red Queen Kills Seven Times» εισάγει ένα σκηνικό από