Τα Κίτρινα Φώτα… βγαίνουν στο Δρόμο!

Μετά από ένα μικρό διάστημα απουσίας, τα Κίτρινα Φώτα έχουν επιτρέψει με έναν καινούργιο δίσκο. Πρόκειται για έναν δίσκο που μας ταξιδεύει στο παρελθόν αλλά ταυτόχρονα αγκαλιάζει γλυκά το μέλλον. Έναν δίσκο, όπου σύμφωνα με τον τραγουδιστή του, Θωμά Πάνου, ο κάθε ακροατής μπορεί να βρει μια αχτίδα ελπίδας.

Επιμέλεια: Διονυσία Τσαπάρα

Φωτογραφία του Κώστα Βουλγαράκη


Πάει καιρός από την τελευταία φορά που μας μιλήσατε.. Καιρός που σίγουρα ήταν παραγωγικός, αφού βγάλατε καινούργιο δίσκο. Μπορείτε να μας πείτε με δυο λέξεις, τι να περιμένει κανείς από την μουσική που πρόκειται να ακούσει;

Advertisements
Ad 14

Ναι, πάει λίγος καιρός είναι η αλήθεια. Δε ξέρω ακριβώς και δε μπορώ να πω με σιγουριά, γιατί εμείς δεν είμαστε οι άλλοι, και ανάποδα. Εμένα μου ξυπνάει τη πρώτη ζεστασιά της άνοιξης. Μια ανοιξιάτικη απογευματινή βόλτα στις αρχές ενός Απρίλη.


Ποιά είναι η ιστορία και η πηγή έμπνευσης πίσω από αυτό τον δίσκο («Βγαίνω στον Δρόμο»);

Ο δίσκος πήρε το όνομα του από το ομώνυμο τραγούδι. Η πηγή έμπνευσης του τραγουδιού είναι η λεωφόρος που περπατούσα για να γυρίσω σπίτι την εποχή που σπούδαζα. Ήταν λουσμένη με κίτρινα φώτα και από την εικόνα πήρε και το όνομα του το συγκρότημα.


Μπορείτε να μας δώσετε μια εικόνα του δημιουργικού διαλόγου πίσω από την σύνθεση του τραγουδιού «Βγαίνω στον Δρόμο»;

Είναι πολύ σημαντικό τραγούδι για εμάς, μιας και ήταν ένα από τα πρώτα τρία που γράφτηκαν, και το πρώτο τραγούδι στο οποίο συμπράξαμε στιχουργικά με τον Λάμπρο πίσω στο μακρινό 2003. Και μάλιστα με φοβερό ενσταντανέ την μικρή αδερφή του, η οποία μπαινοέβγαινε στο σαλόνι κάθε τρία λεπτά γκρινιάζοντας γιατί δεν πάμε βόλτα. Ακόμα θυμάται και εκείνη και εμείς τον όχι και τόσο ευγενικό τρόπο αντιμετώπισης μας (γέλια). Είκοσι χρόνια μετά, ελπίζω πως μας έχει συγχωρέσει και πως άξιζε η στέρηση εκείνης της εξόδου.

Διαβάστε επίσης  "Το ελιξήριο " από την ομάδα της Μαρίας Λεκάκη

Στα των στίχων, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει ο ακροατής. Η περίοδος του μετά και η κρυφή προσμονή μιας ανασυγκρότησης, που ίσως φαίνεται αδύνατη εκείνη τη στιγμή αλλά πάντα έρχεται.

Εσκεμμένα δεν βάλαμε αυτό το τραγούδι στον πρώτο δίσκο μιας και θεώρησα πως θα ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσει να γράφεται ο δεύτερος.

Κάτι που αποδείχτηκε «σοφή» κίνηση, μιας και με αφορμή το ότι έμεινε εκτός ένα από τα πρώτα μας τραγούδια, μας έδωσε το κίνητρο να συνεχίσουμε. Μας αρέσει έτσι κι’ αλλιώς, παρόλο που το βλέμμα κοιτάει το μέλλον, τα πόδια το παρόν, η πλάτη να νιώθει τη ζεστασιά του παρελθόντος. Μας οριοθετεί και μας θυμίζει από που ξεκινήσαμε και δε ξεχνάμε το που προσδοκούμε να φτάσουμε.


 

Υπάρχει κάποιο τραγούδι που συνθέσατε αβίαστα σε σχέση με τα υπόλοιπα τραγούδια του δίσκου;

Ναι, το «Όμορφη Μέρα». Με θυμάμαι να το γράφω με μια ανάσα στην δουλειά. Είχαν πολύ καιρό να τρέξουν τόσο γρήγορα οι λέξεις από μέσα μου. Ήταν λίγες μέρες αφ’ ότου έφυγε ο πατέρας μου από τη ζωή. Οπότε το αβίαστα εδώ αναφέρεται στην ταχύτητα γραφής του και μόνο.


Ποιό κομμάτι που γράψατε όμως θα χαρακτηρίζατε ως το πιο δύσκολο;

Με διαφορά «Ο Μικρός Παντελής». Είναι η θεματολογία του τραγουδιού τέτοια που δεν χώραγαν βιασύνες. Δεν έχουμε «σκύψει» πιο πολύ πάνω σε ένα τραγούδι και εγώ και Λάμπρος. Δε θέλαμε να προκύψει ούτε μια αμφιβολία, ούτε μια λέξη που θα μπορούσε να διαστρεβλωθεί και να προσβάλει το γυναικείο φύλλο. Ήταν πολύ εύκολο με μια μικρή αμέλεια να μας γυρίσει μπούμερανγκ. Ειδικά σε μια εποχή που όλοι λίγο πολύ είμαστε με το χέρι στη σκανδάλη, ή μάλλον με το δάχτυλο στο πληκτρολόγιο έτοιμο για επίθεση. Θα ήταν πολύ κρίμα για το ίδιο το τραγούδι και για όλα αυτά που θέλει να πει.

Διαβάστε επίσης  Μαρία Βασιλέλλη: "Το έργο είναι μια 'Κραυγή' για τον απεγκλωβισμό από τον ακραίο φόβο και πόνο"

Το βλέπαμε, το αφήναμε, το ξαναπιάναμε σε ανύποπτη στιγμή… Μας πήρε οχτώ μήνες για να πούμε πως είναι έτοιμο. Το άλλο που μας «ταλαιπώρησε» για αρκετές εβδομάδες ήταν το «Δαίμονες».


Αν αυτός ο δίσκος ήταν ένα ποτό, ποιό θα ήταν και γιατί;

Ρακί. Χωρίς γιατί! (γέλια)


Ποιά θα ήταν η πιο απίθανη καλλιτεχνική συνεργασία, που θα θέλατε να υπάρξει σε κάποιο μελλοντικό τραγούδι σας;

Όποια συνεργασία και να προκύψει και είναι όπως την προσδοκείς, είναι καλοδεχούμενη. Τι είναι άραγε το απίθανο και πώς ορίζεται…


Υπάρχει κάποιο event στο κοντινό μέλλον, για την παρουσίαση του νέου δίσκου;

Κάποιες live εμφανίσεις στο άμεσο μέλλον όχι, εάν εννοείς κάτι τέτοιο.


Στο μεταξύ όμως, που μπορεί κανείς να προμηθευτεί τον δίσκο «Βγαίνω στο Δρόμο»;

Προς το παρόν, ο δίσκος κυκλοφορεί μόνο σε ψηφιακή μορφή, και υπολογίζουμε πως μέσα στο καλοκαίρι θα είναι έτοιμα 300 αριθμημένα βινύλια. Όπως έγινε και με τον πρώτο μας δίσκο.

Οι ακροατές μπορούν να τον ακούσουν στα κανάλια μας σε YouTube (kitrinafotaofficial), Spotify (Kitrina Fota), Bandcamp (kitrinafota.bandcamp.com) και σε όλες τις ψηφιακές μουσικές πλατφόρμες. Ενώ για να ενημερώνονται άμεσα για τα νέα μας, μπορούν να μας ακολουθήσουν σε Facebook, Instagram και την ιστοσελίδα μας.

Επίσης, για όσους ενδιαφέρονται, το πρώτο μας βινύλιο μπορούν να το προμηθευτούν από επιλεγμένα σημεία πώλησης στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην Σαντορίνη. Ενώ για όσους δεν βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές, υπάρχει η επιλογή της παραγγελίας του βινυλίου, επικοινωνώντας μαζί μας είτε με μήνυμα στην επίσημη σελίδα του συγκροτήματος. Είτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή μέσω email στο kitrinafotaofficial@gmail.com

Διαβάστε επίσης  Αθηνά Ζέρβα: "Γίνεται να κυνηγάς το όνειρο και κάποια στιγμή το ακουμπάς"

Κλείνοντας, υπάρχει κάτι άλλο που θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας;

Να σας ευχαριστήσουμε πολύ για την ζεστή φιλοξενία. Και να ευχηθούμε πως η μουσική και οι στίχοι μας, θα καταφέρουν να φέρουν μια αχτίδα φωτός. Έστω και μικρή, που θα βοηθήσει να γίνουμε λίγο καλύτεροι μέσα μας και να μας δείξει το δρόμο μακριά από την ασχήμια που επικρατεί γύρω μας. Έτσι κι’ αλλιώς, η ασχήμια ανήκει στην σκοτεινή πλευρά, οπότε ας προσπαθήσουμε να την αφήσουμε εκεί.

Τα «Κίτρινα Φώτα» αποτελούνται από τους:

Θωμάς Πάνου – Μουσική, Στίχοι, Φωνή, Φωνητικά, Ηλεκτρικές Κιθάρες, Παραγωγή
Γιάννης Μπλάθρας – Ενορχήστρωση, Προγραμματισμός, Φωνητικά, Παραγωγή
Χάρης Καραμολέγκος – Ηχοληψία, Μίξη, Φωνητικά, Ηλεκτρικές και Ακουστικές Κιθάρες
Λάμπρος Σιγάλας – Στίχοι
Ευρυδίκη Γεωργοπούλου – Απαγγελίες, Ελεύθερη διασκευή στίχων στο Κίτρινα Φώτα pt. II
Γιάννης Σιγάλας (ΑΝ 205) – Επιμέλεια έκδοσης βινυλίου.

Eξερευνήστε το συγκρότημα Κίτρινα Φώτα: Spotify | YouTube

Στα 24, η ζωή είναι σαν ένα βιβλίο με πολλές σελίδες ακόμα να γραφτούν. Ανακαλύπτοντας τον κόσμο μέσω της δημιουργικότητας και μιας δόσης περιέργειας, η αρθρογραφία αποτελεί έναν τρόπο να εξερευνώ νέα ενδιαφέροντα και να μοιράζομαι σκέψεις και ιδέες. Μέσω των άρθρων μου ελπίζω να βρεις και εσύ την έμπνευση που ίσως ψάχνεις.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

20 παράξενα γεγονότα από την ιστορία

Υπάρχουν κάποια ιστορικά γεγονότα που δεν είναι γνωστά σε όλους

Indie Films: Είναι overrated ο ανεξάρτητος κινηματογράφος;

Οι indie ταινίες, aka ο ανεξάρτητος κινηματογράφος, έχουν πολλά χαρακτηριστικά