Θοδωρής Νικολάου: ” Προσπαθούμε να παίζουμε καλή μουσική και να παρουσιάζουμε καλά τραγούδια. Και υπάρχουν εκείνοι, που μας ακολουθούν”

Θοδωρής Νικολάου

Ο Θοδωρής Νικολάου, ένας νέος και ταλαντούχος τραγουδιστής, μας παρουσιάζει  την πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Ομπρέλα”, που κυκλοφορεί από την MLK.  Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη της Πάτρας, εκεί όπου έκανε και τα πρώτα του μουσικά βήματα, στήνοντας σε μικρές σκηνές της πόλης μουσικά προγράμματα που σέβονται τον θεατή. Από το 2009 μέχρι και σήμερα παρακολουθεί μαθήματα κλασικού τραγουδιού με καθηγητή τον Γιώργο Μισαηλίδη. Τα τελευταία χρόνια, ξεχωρίζουν οι συνεργασίες του με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων “Θανάσης Τσιπινάκης” του Δήμου της Πάτρας και το μουσικό σχήμα Ηχότροπον που αποτέλεσε και το όχημα για τις πρώτες του παραστάσεις. Στο πρώτο του βήμα τον στηρίζουν σπουδαίοι δημιουργοί, όπως οι Νίκος Αντύπας, Αντώνης Μιτζέλος, Μιχάλης Γκανάς, Θοδωρής Λαχανάς, Νεκτάριος Μπήτρος και Πένυ Παπαδάκη.

Ο δίσκος  περιέχει δέκα τραγούδια ενώ  πήρε το όνομά του από το τραγούδι “Ομπρέλα” των Θοδωρή Λαχανά και Νεκτάριου Μπήτρου, που έχει ήδη ξεχωρίσει στα έντεχνα ραδιόφωνα της χώρας. Ο Παντελής Θαλασσινός συμμετέχει φιλικά στον δίσκο, τραγουδώντας μαζί με τον νεαρό ερμηνευτή το “Μαύρο τρυγόνι“, σε ανέκδοτους στίχους του Ηλία Κατσούλη. Τις ενορχηστρώσεις έχουν αναλάβει οι Νίκος Αντύπας, Δημήτρης Μπέλλος, Αντώνης Μιτζέλος και Θοδωρής Λαχανάς.

 1.            Η “Ομπρέλα”,  που κυκλοφορεί σε έκδοση βιβλίο-cd, κλείνει με το βασικό θέμα της ταινίας μικρού μήκους του Αντώνη Κωνσταντουδάκη με τίτλο “Έψιλον”, σε μουσική του Θοδωρή Νικολάου. 

Επιμέλεια Συνέντευξης: Δέσποινα Χατζηεμμανουήλ

 

 • Παρουσίασες την πρώτη σου δισκογραφική δουλειά. Πώς νιώθεις που κυκλοφόρησες κάτι δικό σου;

Σίγουρα υπήρξε μία μικρή ικανοποίηση με την κυκλοφορία του δίσκου. Όμως ήδη από την επόμενη μέρα, το μυαλό μας ήταν και είναι στην επόμενη κίνηση, στο επόμενο βήμα. Η “Ομπρέλα” με έφερε κοντά σε ταλαντούχους δημιουργούς. Με ένας από αυτούς, τον Θοδωρή Λαχανά, ετοιμάζουμε, έναν κύκλο τραγουδιών πάνω σε στίχους σημαντικών στιχουργών – ποιητών του τραγουδιού μας, με θέμα τα σύγχρονα έργα των ανθρώπων.

Διαβάστε επίσης  Social Distortion: το Αμερικάνικο punk-rock συγκρότημα που πρέπει να ακούς όταν θέλεις να ξεδώσεις

 

 • Υπάρχει κάποιο από τα τραγούδια σου που ξεχωρίζεις; Κι αν ναι, ποιό και γιατί;

Το πρώτο τραγούδι που άκουσα, κατά τη διαδικασία ευρέσεως τραγουδιών για το δίσκο, ήταν το ομώνυμο, η “Ομπρέλα”. Ο Θοδωρής (Βλ. Θοδωρής Λαχανάς) είχε έρθει να με ακούσει σε μία ζωντανή μου εμφάνιση, και εμπνεύστηκε το τραγούδι αυτό. Συνάμα, είναι εκείνο το τραγούδι που με σύστησε, μέσω των ραδιοφώνων, σε μία μεγάλη μερίδα κόσμου.

 

 • Πώς προέκυψε η συνεργασία με τον Παντελή Θαλασσινό;

Όταν πήραμε στα χέρια μας από τη Νάγια Κατσούλη, τους στίχους από το “Μαύρο τρυγόνι” του πατέρα της, Ηλία Κατσούλη, νομίζω ότι η επιλογή ήταν μονόδρομος για μας. Θέλοντας να τιμήσουμε τη μνήμη του Ηλία Κατσούλη, απευθυνθήκαμε στον αδελφικό του φίλο και συνεργάτη, τον Παντελή Θαλασσινό, ο οποίος δέχτηκε να συντραγουδήσουμε τη σύνθεση του Νεκτάριου Μπήτρου. Είναι μία ιδιαίτερη στιγμή για μας, η συνεργασία δηλαδή με έναν καλλιτέχνη που, εδώ και πολλά χρόνια, έχουμε ξεχωρίσει και παρακολουθούμε από κοντά.

 

 • Ο δίσκος σου λέγεται “Ομπρέλα”. Ποιά είναι η δικιά σου ομπρέλα, το καταφύγιό σου;

Η οικογένειά μου, το σπίτι μου δηλαδή, και οι δικοί μου άνθρωποι, οι φίλοι μου.

Θοδωρής Νικολάου

 • Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με τη μουσική;

Η ενασχόλησή μου με τη μουσική ξεκίνησε από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Στα ταξίδια μου με τους γονείς μου και τις μαγικές κασέτες με τα υπέροχα τραγούδια, στις παρέες των γονιών μου με τις κιθάρες και τα μαντολίνα, στους χιλιάδες δίσκους του θείου μου στο χωριό, στο πιάνο μου, που μόνος μου εξέλιξα και ήθελα να παίζω ό,τι άκουγα.

Διαβάστε επίσης  5+1 μουσικά κανάλια στο YouTube για τις συνδρομές σου

Το τραγούδι όμως, ήρθε κάπως τυχαία. Ήταν το 2005, όταν μία καλή μου φίλη από την Πάτρα, πολύ καλή τραγουδίστρια, έψαχνε ένα στέκι για να τραγουδάει. Εγώ σύχναζα στο “Σολ”,έτσι λεγόταν.Ένα όμορφο μαγαζί, μικρό και θαυματουργό.Της το πρότεινα και πήγα μαζί της, παίζοντάς της πιάνο, για να την ακούσει ο ιδιοκτήτης.Του αρέσαμε και οι δύο, και έτσι, ξεκίνησα να παίζω πιάνο, κάνοντας δεύτερες και λέγοντας δύο – τρία τραγούδια για να ξεκουράζω τη φίλη μου.Το τραγούδι δεν άργησε να γίνει ο τρόπος έκφρασης που με γέμιζε.
Έτσι, το σπουδάζω μέχρι σήμερα με σκοπό να μπορώ να αποδίδω τα αγαπημένα μου τραγούδια όσο πιο άρτια μπορώ.

 

 • Το βιντεοκλιπ της Ομπρέλας είναι αρκετά χορευτικό. Έχεις ασχοληθει και με τον χορό;

Αυτά είναι τα “μαγικά” του μοντάζ, αλλά και η σκηνοθετική δεινότητα του σπουδαίου Νίκου Σούλη. Ο Νίκος είχε την ιδέα αυτή, παρότι ο χορός είναι μια άγνωστη λέξη για μένα. Παρόλα αυτά με την πολύτιμή βοήθεια της καλής μου φίλης και σπουδαίας χορογράφου, της Τατιάνας Λοβέρδου, νομίζω ότι το τελικό αποτέλεσμα τον δικαίωσε.

 

 • Πριν τον δίσκο είχες κάνει αρκετές εμφανίσεις σε σκηνή με το μουσικό σχημα “ηχότροπον”. Πόσο διαφορετική είναι η αίσθηση να βρίσκεσαι σε ένα studio ηχογράφησης;

Η στουντιακή φωνή είναι μια ολόκληρη φιλοσοφία, τελείως διαφορετική από τον ήχο που πρέπει να παραχθεί στις ζωντανές μας εμφανίσεις. Είχα την ευκαιρία, με την ηχογράφηση του δίσκου, να μάθω πολλά πράγματα για αυτή τη διαδικασία και νομίζω ότι στο μέλλον, αυτή η εμπειρία, θα αποδειχθεί χρήσιμη.

Θοδωρής Νικολάου

 • Το είδος της μουσικής που αντιπροσωπεύεις θεωρείς πως έχει απήχηση στις νεαρές ηλικίες;

Δεν μου αρέσει ο διαχωρισμός αυτός. Προσπαθούμε να παίζουμε καλή μουσική και να παρουσιάζουμε καλά τραγούδια. Και υπάρχουν εκείνοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, που μας ακολουθούν και που θέλουν να ακούσουν αυτό το είδος μουσικής και τραγουδιού.

Διαβάστε επίσης  Οι Warhaus στο Gagarin 205 Music Space

 

 • Στις 18/5 έχεις live στην Σφίγγα. Τι να περιμένει το κοινό σε αυτό το live;

Έχω καταρτήσει ένα πρόγραμμα που στηρίζεται σε πέντε (5) βασικούς άξονες. Τα τραγούδια της “Ομπρέλας”, τραγούδια με κοινωνικό, πολιτικό πρόσημο, τραγούδια που έχουν ξεχωρίσει από το 2000 μέχρι σήμερα, και άλλα που δεν έχουν φωτιστεί όσο θα έπρεπε, τραγούδια σπουδαίων συνθετών και στιχουργών του τραγουδιού μας, μία σύνδεση δηλαδή του χθες με το σήμερα, με τη γέφυρα της διαχρονικότητας και, τέλος, τραγούδια από τις ρομαντικές περιόδους του ελληνικού τραγουδιού (μεσοπόλεμος, δεκαετία του ’50, Νέο Κύμα). Θα έχω τη χαρά να είμαι παρέα με τους σπουδαίους μουσικούς Γιώργο Παπαχριστούδη (πιάνο, ενορχηστρώσεις), Θύμιο Παπαδόπουλο (πνευστά), Ντίνο Χατζηιορδάνου (ακορντεόν), Θανάση Σοφρά (κοντραμπάσο), Γιώργο Μούρτο (τύμπανα), Θοδωρή Δ. Νικολάου (κιθάρες, τζουρά) και τον εξαιρετικό τραγουδοποιό Χρήστο Λούφη, με τον οποίο θα συντραγουδήσουμε επί σκηνής.

 

 • Ποιά είναι τα επόμενα μουσικά σου σχέδια;

Τα τραγούδια που ετοιμάζω με τον Θοδωρή Λαχανά. Ένα δειγμα της δουλειάς μας φιλοδοξούμε να ακούσετε τον προσεχή Οκτώβρη, με τη μορφή του single μέσω των ραδιοφώνων.

Παράλληλα, ετοιμάζουμε τις ζωντανές μας εμφανίσεις για τη νέα σεζόν.

Και βέβαια, εκτός από την επερχόμενη εμφάνισή μας στη μουσική σκηνή ΣΦΙΓΓΑ, στις 23 Ιουνίου θα συμπράξουμε με την Ο.Ν.Ε. του Δήμου Πάτρας και την Αγγελική Τουμπανάκη σε ένα αφιέρωμα με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη που θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο (Ρωμαϊκό) Ωδείο της Πάτρας, στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ. Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει η Βάγια Ζεππάτου και τις ενορχηστρώσεις έχει επιμεληθεί η Βάσω Δημητρίου.

Θοδωρής Νικολάου

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Το παιδί ήρθε χωρίς manual! Τι κάνουμε; Η βιβλιοθήκη που
γυναίκες εργασία χώρες

Γυναίκες στην εργασία: κορυφαίες και κατώτατες χώρες

Οι γυναίκες στην εργασία αποτελούν ένα σημαντικό δείκτη κοινωνικής και