Έφη Λαδά: “Οι ιστορίες αφήνουν πάντα στην ψυχή μας μια γλύκα και ένα ταξίδι στην φαντασία.”

Η κυρία Έφη Λαδά γεννήθηκε σ’ ένα μικρό χωριό της Αχαΐας. Σπούδασε σε εργαστήρι ζωγραφικής και έχει εικονογραφήσει πάνω από 130 βιβλία και αρκετά εξώφυλλα. Βιβλία με δική της εικονογράφηση έχουν μεταφραστεί στα Ιταλικά, στα Κορεάτικα, στα Ρωσικά, στα Κροατικά, στα Ρουμάνικα, στα Τουρκικά και στα Κινέζικα και στα Φλαμανδικά. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το  παιδικό βιβλίο με τίτλο Τις Κυριακές στο πάρκο από τις εκδόσεις Διόπτρα, το οποίο διαπραγματεύεται τον πρώτο, αγνό, παιδικό έρωτα. Η κυρία Έφη Λαδά μίλησε στο MAXMAG, όχι μόνο για βιβλίο της, αλλά και για τον ρόλο της ζωγραφικής στη ζωή της, για τα σχέδιά της, καθώς και για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πώς αυτά επηρεάζουν την αγνότητα των παιδιών.

Κυρία Λαδά, σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας στο Maxmag. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για εσάς; Πώς μπήκε η ζωγραφική στη ζωή σας; 

Εγώ ευχαριστώ πολύ που θέλετε να μάθετε για εμένα! Νομίζω πως η ζωγραφική μπήκε στη ζωή μου από τον πρώτο καιρό της γέννησής μου. Μεγαλώνοντας σιγά σιγά, όταν έμαθα να κρατάω το μολύβι, ο τρόπος που εκφραζόμουν ήταν σκιτσάκια πάνω στο χαρτί. Μερικά από αυτά τα έχω σε σχολικά τετράδια των πρώτων τάξεων του δημοτικού σχολείου. Οπότε η ζωγραφική κι εγώ μεγαλώναμε παρέα – και ακόμα αυτό κάνουμε…

 Τις Κυριακές στο πάρκο είναι ο τίτλος του νέου παιδικού βιβλίου που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα, στο οποίο περιγράφεται ο πρώτος, αγνός παιδικός έρωτας. Τι θυμάστε από τον δικό σας πρώτο, πλατωνικό έρωτα; 

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Τα νέα βιβλία απο τις εκδόσεις Πατάκη
Ad 14

Τις Κυριακές στο πάρκο… Είναι μια ιστορία που αγαπάω πολύ, γιατί μ’ έναν τρόπο φέρει τις μυρωδιές των παιδικών μου χρόνων. Γράφτηκε πριν από αρκετά χρόνια, όταν σ’ ένα «ξεδιάλεγμα», καθώς τακτοποιούσα τα πράγματά μου, βρήκα σε μια κούτα τα παιδικά μου τετράδια και μικρά χαρτάκια με ζωγραφιές και σημειώσεις. Μεταφέρθηκα σ’ εκείνη τη μακρινή εποχή των σχολικών μου χρόνων και θυμήθηκα το πρώτο χτυποκάρδι μου. Για ένα αγόρι, συμμαθητή μου, ψηλό και όμορφο… Φρόντιζα πάντα να μπαίνω στην παρέα του, να περπατάω δίπλα του στο σχόλασμα γυρίζοντας στο σπίτι, να του δίνω χαρτάκια με ζωγραφιές που έφτιαχνα γι’ αυτόν! Κάποια στιγμή ο πατέρας του πήρε μετάθεση για άλλη πόλη κι έτσι ο παιδικός πρώτος έρωτας σταμάτησε εκεί. Νομίζω πως όλοι ξεκινάμε με μια τέτοια ιστορία περίπου, έχοντας την ανάγκη να αγαπήσουμε, να μοιραστούμε, να υποσχεθούμε και να ονειρευτούμε για το άλλο μισό της καρδιάς μας.

Έφη Λαδά
Τις Κυριακές στο πάρκο

Σε τι ηλικίες απευθύνεται το βιβλίο; 

Σε ηλικίες άνω των 6 ετών. Όμως τα βιβλία είναι για όλους. Για αυτούς που θέλουν να διαβάσουν στα παιδιά τους, αλλά και να ταξιδέψουν κι αυτοί με τη φαντασία τους μέσα από τα βιβλία. Για όσους εντυπωσιάζονται από την αισθητική τους, για όσους κρατάνε με ευλάβεια στα ράφια της βιβλιοθήκης τους βιβλία που αγάπησαν. Οι ιστορίες αφήνουν πάντα στην ψυχή μας μια γλύκα και ένα ταξίδι στην φαντασία.

 Ποια στοιχεία, κατά τη γνώμη σας, χαρακτηρίζουν ένα παιδικό βιβλίο ως «καλό» ή «κακό»; 

Ένα βιβλίο θα το χαρακτήριζα κακό, όταν δεν έχει μουσικότητα στις λέξεις του, όταν το θέμα του προσπαθεί να διδάξει σώνει και καλά, όταν έχει ύφος δασκαλίστικο, όταν έχει άσχημη αισθητική, όταν είναι κακοτυπωμένο και γενικά όταν είναι πρόχειρα φτιαγμένο από όλες τις απόψεις. Όλα τα αντίθετα μας κάνουν ένα καλό βιβλίο, που μπορεί να αντέξει στον χρόνο και η ιστορία να ειπωθεί πολλές φορές.

Διαβάστε επίσης  Νίκος Βατικιώτης: "Το θέατρο οφείλει να είναι ψυχικό καταφύγιο"

 Στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θεωρείτε ότι τα παιδιά μπορούν να διατηρήσουν την αγνότητά τους; 

Ναι, πιστεύω πως τα παιδιά έχουν αυτό το χάρισμα της αγνότητας. Με μια σωστή διαπαιδαγώγηση και με ενδιαφέροντα που μπορούν να δώσουν ερεθίσματα στη φαντασία τους, τα παιδιά διατηρούν σε μεγάλο βαθμό την αυθεντικότητά τους. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να τους είναι προσβάσιμα σε σωστές δόσεις, περισσότερο για να αντλούν χρήσιμες πληροφορίες.

Έφη Λαδά
Έφη Λαδά

 Πιστεύετε ότι η καραντίνα επηρέασε θετικά τους ανθρώπους ώστε να ασχοληθούν με τη ζωγραφική; 

Σίγουρα κάποιοι ασχολήθηκαν με τη ζωγραφική σαν ένα πείραμα για να μπορέσουν να περάσουν την ώρα τους πιο δημιουργικά. Μερικοί ίσως και να ανακάλυψαν κάποια κρυφά ταλέντα τους. Όπως και να έχει, η πανδημία μάς έβαλε σίγουρα σε καινούρια μονοπάτια.

Η ζωγραφική μαθαίνεται; Είναι ταλέντο ή τρόπος έκφραση; 

Η ζωγραφική είναι τρόπος έκφρασης που πρέπει να υπάρχει ταλέντο για να την αναπτύξει κανείς σε επαγγελματικό επίπεδο. Εκπαιδεύεται κανείς ώστε να μάθει τα βήματα και τους τρόπους που μπορεί να δουλέψει και σίγουρα η συνεχής σπουδή τον εξελίσσει. Όμως η ζωγραφική είναι αγάπη, είναι μεράκι, είναι πάθος που χωρίς αυτό δεν μπορείς. Αυτά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει αυτός που θέλει να ασχοληθεί με τη ζωγραφική.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; 

Είναι οι ιστορίες που με περιμένουν, άλλες ιστορίες που τις περιμένω και εικόνες που ονειρεύομαι!

 Εάν κάποιος επιθυμεί να επικοινωνήσει μαζί σας που μπορεί να σας βρει;

https://www.effielada.com/

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η κοινωνική πραγματικότητα των αστέγων

Η κοινωνική πραγματικότητα των αστέγων έχει τις ρίζες της σε

Immaculate: Θρησκευτικό horror και η διπλή έλικα του DNA

Αρχικά, όταν κυκλοφόρησε το trailer του Immaculate όλοι οι λάτρεις