10 πόλεις με αριστουργηματικά graffiti

Πηγή εικόνας: streetartnyc.org

Τέχνη του δρόμου ή αλλιώς graffiti. Από πολλούς έχει αμφισβητηθεί το αν είναι πραγματικά τέχνη ή αν αποτελεί μια μορφή βανδαλισμού της δημόσιας περιουσίας. Το τι ισχύει πραγματικά είναι υποκειμενικό, ωστόσο τα παρακάτω έργα μιλούν από μόνα τους.

 

 1. Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Στα στενά του όμορφου αλλά και αστικού Λονδίνου, ξεπροβάλλουν τα πιο αξιοθαύμαστα graffiti. Σε βιομηχανικούς ρυθμούς και ζωντανά χρώματα, χρωματίζουν την πόλη με τον καλύτερο τρόπο. Αν περιηγηθείς στο κέντρο θα δεις πολλά από αυτά, τα περισσότερα στην Brick Lane, δρόμος με πολλά σπίτια και πολλαπλές καλλιτεχνικές ανησυχίες.

graffiti
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Τα πολύχρωμα πορτραίτα γυναικών είναι χαρακτηριστικό των δρόμων του Λονδίνου, έργα μοναδικά και περίτεχνα, εξίσου άξια με παγκοσμίου φήμης πίνακες ζωγραφικής. Σε στυλ που παραπέμπει στο μέλλον και στην τεχνητή νοημοσύνη ίσως, τα πορτραίτα εντυπωσιάζουν με την ιδιαίτερη αισθητική τους.

Advertisements
Ad 14
graffiti
Πηγή εικόνας: scarlettentertainment.com

 

Στην πόλη επίσης υπάρχουν και έργα του γνωστού καλλιτέχνη Banksy τα οποία είναι χαρακτηρισμένα από έντονο κοινωνικοπολιτικό σχόλιο και απλά, απρόμαυρα συνήθως σχέδια. Ο Banksy είναι γνωστός βρετανός καλλιτέχνης του δρόμου, με σημαντικό ρόλο στον πολιτικό ακτιβισμό. Η ταυτότητά του παραμένει άγνωστη, ωστόσο η παρουσία του στους δρόμους είναι καθοριστική.

Πηγή εικόνας: studytriptolondon.wordpress.com

 

 2.Βερολίνο, Γερμανία

Η πρωτεύουσα της Γερμανίας είναι μια όαση για τους καλλιτέχνες του δρόμου. Φυσικά, πέρα από την πληθώρα τοίχων στα κτήρια της πόλης, τα απομεινάρια του τείχους του Βερολίνου μοιάζουν ιδανικά για να φιλοξενήσουν τις ανησυχίες των καλλιτεχνών.

Ένα από τα πιο γνωστά graffiti του τείχους του Βερολίνου είναι αυτό με το φιλί των δύο ανδρών που παραπέμπει στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου. Πρόκειται για τους Μπρέζνιεφ και Χόνεκερ, πρώην γενικού γραμματέα της Σοβιετικής Ένωσης και προέδρου της Ανατολικής Γερμανίας αντίστοιχα. Το “αδελφικό φιλί του σοσιαλισμού”, όπως χαρακτηρίστηκε, αποτυπώθηκε στο συγκεκριμένο graffiti το 1989 από τον Ντμίτρι Βραμπέλ, συνοδευόμενο από τη φράση «Θέε μου βοήθησέ με να αντέξω αυτό τον δεσμό».

Διαβάστε επίσης  Graffiti στην Ελλάδα, οδηγός αριστουργημάτων
graffiti
Πηγή εικόνας : thrillist.com

 

 3.Πάτρα, Ελλάδα

Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας είναι πλέον γνωστή για τα ανυπέρβλητα graffiti της. Χάρη στα φεστιβάλ street art που διοργανώνονται κάθε χρόνο, η πόλη έχει γεμίσει με έργα καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο!

Πηγή εικόνας: thebest.gr

Δημιουργήθηκε μόλις φέτος και έχει κλέψει τα βλέμματα των περαστικών που το κοιτούν άλαλοι. Τα παιδιά όλου του κόσμου καθισμένα μαζί, χωρίς να πρέπει να σταθούν εκτός του δωματίου, όλα ενωμένα χωρίς να τους νοιάζει η φυλή ή η κοινωνική τάξη. Το έργο ανήκει στην ομάδα art in progress και δημιουργήθηκε στα πλαίσια του 3ου Διεθνούς Street Art Festival Patras.

 

 4.Μπουένος Άιρες, Αργεντινή

Η πόλη αυτή είναι γνωστή για τα πολλαπλά graffiti της στα οποία μπορεί κανείς να περιηγηθεί ακόμα και με οργανωμένο tour! Τα tour είναι πολύ φθηνά, πραγματοποιούνται στα αγγλικά και διαρκούν περίπου 2 ώρες. Σίγουρα μια ξενάγηση που αξίζει.

Πηγή εικόνας: travelen.eu

To συγκεκριμένο έργο είναι του Martin Ron, o οποίος επέλεξε την χελώνα αφού όπως λέει πρώτα από όλα είναι ένα πολύ ενδιαφέρον ζώο να ζωγραφίσει κανείς, που δεν επιλέγεται συχνά να αποτυπωθεί από καλλιτέχνες. Πέρα απο αυτό, η εντυπωσιακή χελώνα ταυτίζεται με την προσωπικότητα του γέρου που βρίσκεται στο κάτω μέρος του graffiti και αυτός (το όνομα του Pedro Lujan λόγω της οδού στην οποία βρίσκεται) μαζί με τον σκύλο του αποτελούν τους πρωταγωνιστές του έργου. Όπως αναφέρει ο καλλιτέχνης, τόσο ο συγκεκριμένος γέρος άνδρας όσο και η χελώνα ζουν για πολύ καιρό και έχουν πληθώρα ιστοριών να διηγηθούν

 

 5.Παρίσι, Γαλλία

Αν και το Παρίσι έχει μια αριστοκρατική γοητεία, η αστική αισθητική είναι ζωντανή και εντυπωσιάζει. Αν κανείς επισκεφτεί το Παρίσι, μέσα στις υπόλοιπες δραστηριότητες του σίγουρα πρέπει να βρει χρόνο να εξερευνήσει τα graffiti στο κέντρο της πόλης.

Διαβάστε επίσης  Cardiff: Ένας ανερχόμενος εναλλακτικός ευρωπαϊκός προορισμός
Πηγή εικόνας: pandotrip.com

 

 6.Μελβούρνη, Αυστραλία

Η πρωτεύουσα των graffiti της Αυστραλίας, τα τελευταία χρόνια κεντρίζει το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Η  δραστηριότητα των καλλιτεχνών είναι αρκετά έντονη και πολύ διαφορετική από τοίχο σε τοίχο. Αν και όλα τα έργα είναι εκπληκτικά, το συγκεκριμένο με το ηλικιωμένο ζευγάρι τραβάει τα βλέμματα λόγω της τόσης λετομέρειας στα πρόσωπά τους. Οι ρυτίδες τους, καθεμία με τη δική της ιστορία, έχουν αποτυπωθεί όπως θα έπρεπε. Το φόντο εξίσου εντυπωσιακό. Χωρίς αμφιβολία ένα εργο του δρόμου που θα άξιζε να δει κανείς.

 

Πηγή εικόνας: travelen.eu

 

 7.Λος άντζελες, ΗΠΑ

Άλλη μια πόλη σαν το Παρίσι που ενώ έχει αστραφτερό εξώφυλλο, έχει και αστικές σελίδες γεμάτες χρώματα. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους!

Πηγή εικόνας: travelen.eu

Μια αποτύπωση του πασίγνωστου επιστήμονα Άλμπερτ Άϊνστάιν σε μια τεράστια παλέττα χρωμάτων που αποτυπώνει την εξίσου χρωματιστή προσωπικότητα του απεικονιζομένου. Έργο του Eduardo Kobra, o οποίος με το έργο του αυτό έγινε γνωστός στη γενέτειρά του Βραζιλία, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

 

Πηγή εικόνας: streetart360.net

Καλλιτέχνες έχουν κι εκείνοι την τιμητική τους, όπως σε αυτό το εκπληκτικό graffiti του Bob Marley, δημιουργημένο από τον εκπληκτικό και εξ Αμερικής καταγόμενο David Flores.

 

 8.Αθήνα, Ελλάδα

Η Αθήνα, αν και σε πολλές γωνιές του κέντρου της είναι βρώμικη και παλαιομοδίτικη, τα τελευταία χρόνια έχει γεμίσει κι αυτή με χρώματα και σχέδια από ταλαντούχους καλλιτέχνες.

 

Πηγή εικόνας: travelen.eu

Το συγκεκριμένο graffiti με την κουκουβάγια, είναι από τα πιο γνωστά στην Αθήνα και έκανε αμέσως το γύρο του διαδικτυακού κόσμου. Ο καλλιτέχνης πίσω από το έργο είναι ο πλέον γνωστός WD ο οποίος έχει πει για το έργο του ” Το ζώο συμβολίζει τη σοφία και την ίδια στιγμή είναι σύμβολο της θεάς Αθηνάς, που έδωσε το όνομά της στην πόλη της Αθήνας. Από την άλλη πλευρά η κουκουβάγια ως πουλί, είναι διάσημη για την εξαιρετικά καλή μακρινή όραση της, ιδιαίτερα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Σήμερα η Ελλάδα βιώνει μια πραγματικά σκοτεινή φάση και νομίζω ότι είναι καιρός να θυμηθούμε τη σοφία αυτού του πλάσματος”.

 

Διαβάστε επίσης  Ρίγα: Ανακαλύψτε την γοητευτική πρωτεύουσα της Λετονίας
graffiti
Πηγή εικόνας: tilestwra.com

Από τα πλέον χαρακτηριστικά έργα των Εξαρχείων, το χέρι που τραβά τον σύγχρονο άνθρωπο προς τον ουρανό, έχει επαινεθεί από τους New York Times, αλλά και από την πλειοψηφία των κατοίκων της Αθήνας. Με το εξαιρετικό μήνυμά του και την φαινομενική απλότητά του έχει ξεχωρίσει από πολλά έργα της πόλης, θέλοντας να υπενθυμίσει τη δύναμη που χρειάζεται κανείς για να σκαρφαλώσει στον ουρανό, για να φτάσει στην ολοκλήρωσή του, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

 

 9.Ρότερνταμ, Ολλανδία

Το Ρότερνταμ πέρα από το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, διαθέτει και από τα ωραιότερα graffiti στον κόσμο. Η ποικιλία χρωμάτων και τεχνικών ζωγραφικής είναι μεγάλη, ενώ τα περισσότερα έργα αποτελούν τροφή για σκέψη. Ένα τρανταχτό παράδειγμα αυτού είναι το παρακάτω έργο που συνδυάζει έμπνευση από αρχαιοελληνική ίσως γλυπτική με ζωντανά χρώματα. Η αποτύπωση του έργου είναι τρισδιάστατη και καταλήγει στον ουρανό.

graffiti
Πηγή εικόνας: travelen.eu

 

 10.Μόντρεαλ, Καναδάς

Στο πανέμορφο Μόντρεαλ του Καναδά φιλοξενούνται αριστουργηματικά έργα, κάνοντας την τέχνη του δρόμου ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα στην πόλη. Όπως και το Λονδίνο, έτσι και το Μόντρεαλ φιλοξενεί φαντασμαγορικά πορτραίτα γυναικών όπως αυτό που έχει αποτυπωθεί με neon effects, κάτι που το κάνει ξεχωριστό.

graffiti
Πηγή εικόνας: streetartnyc.org

Σε όποια πόλη και αν ανήκουν, τα graffiti είναι αναγκαία, αφού δίνουν πνοή και άποψη στο αποπνικτικό γκρίζο.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

blocal-travel.com

travelen.eu

pandotrip.com

tripadvisor.com

getyourguide.com

mixanitouxronou.gr

buenosairesstreetart.com

streetartbio.com

iefimerida.gr

 

 

 

19 ετών και τρελά ερωτευμένη με τα ήσυχα μέρη, τους ήρεμους ανθρώπους και τις καινούργιες εμπειρίες. Επιζητώ μια ζωή γεμάτη από ταξίδια,
βιβλία, ποίηση, ρομαντισμό, πολλή φιλοσοφία και καλή μουσική. Ως λάτρης των ξένων γλωσσών και πολιτισμών, δηλώνω έτοιμη να σαλπάρω μαζί με το maxmag σ'αυτό το νέο μου ταξίδι.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μια Δασκάλα, δύο φόνοι και ένας έρωτας: το νέο κωμικορομαντικό, αστυνομικό μυθιστόρημα από την Ελένη Γκίκα Πετρουλάκη

Το Μια δασκάλα, δύο φόνοι και ένας έρωτας της Ελένης
look

Πως να αναβαθμίσεις τα basic καλοκαιρινά look!

Καλοκαιράκι…και καλοκαιρινά look, επιτέλους! Αέρινα ρούχα, όχι πολλά items και