Αστυπάλαια: το νησί πεταλούδα

Το Νησί

Όσοι την επισκέφθηκαν μαγεύτηκαν και ανέφεραν ότι αυτό το νησί δε χορταίνεται ποτέ, καθώς μπαίνει βαθύτερα από όλα, μέσα στην καρδιά σου. Την ονόμασαν πεταλούδα, άλλοι λένε για το σχήμα της και άλλοι για τους κρυμμένους θησαυρούς που κρύβει. Ένα νησί εναλλακτικό, αλλιώτικο, ατμοσφαιρικό, με τα άσπρα μικρά σπιτάκια που χαρακτηρίζουν τον κυκλαδίτικο χώρο. Έρωτας με την πρώτη ματιά λένε οι επισκέπτες της.  Υπάρχει έρωτας παντού και σε περιμένει στην άκρη του αιγαίου στα απόκρημνα βράχια, στα κρυστάλλινα νερά, στους παραδοσιακούς ανεμόμυλους. Ένας από τους ομορφότερους προορισμούς που ποτέ όμως δεν έγινε πρωτοσέλιδο σε μεγάλα περιοδικά αλλά ταξίδεψε από στόμα σε στόμα, μέσα από τους ανθρώπους που την επισκέφθηκαν και απλά ερωτεύτηκαν.

Το κάστρο της Αστυπάλαιας

Το πρώτο πράγμα που προσέχει ο καθένας όταν φτάσει στη Αστυπάλαια είναι το κάστρο στην κορυφή του λόφου που στέκει περήφανο εδώ και πολλούς αιώνες. Χτίστηκε από την οικογένεια των Κουερίνι τον 13o αιώνα και καταλαμβάνει έκταση 4.000 τετραγωνικών μέτρων. Παραδοσιακή σκούρα πέτρα κοσμεί τους τοίχους του κάστρου που παλαιότερα είχε πολύ σημαντικό ρόλο. Λόγος ύπαρξής του ήταν η προστασία του νησιού από τους πειρατές που δρούσαν για αιώνες στο Αιγαίο. Με τα χρόνια ο πληθυσμός του νησιού γινόταν όλο και μεγαλύτερος. Έτσι οι κάτοικοι οδηγήθηκαν στο να χτίσουν σπίτια στην πλαγιά, δημιουργώντας αυτό το πανέμορφο τοπίο. Μέσα στο Κάστρο υπάρχουν δύο εκκλησίες που πρέπει να επισκεφθείτε: ο ναός του Αγίου Γεωργίου, η παλαιότερη εκκλησία του νησιού, και ο ναός της Παναγιάς του Κάστρου, που είναι κτισμένος στη θέση του πύργου, πάνω από την πύλη.

Διαβάστε επίσης  Σποράδες: Οι ωραιότερες παραλίες που πρέπει να εξερευνήσετε

Οι παραλίες του νησιού

Οι παραλίες της Αστυπάλαιας ποικίλουν και βρίσκονται σε όλο το μήκος του νησιού. Κρυστάλλινα νερά, καθαρές αμμουδιές, μεγάλες παραλίες αλλά και μικροί κολπίσκοι περιτριγυρίζουν το νησί. Οι πιο γνωστές είναι οι ο Άγιος Ιωάννης, το Στενό, η Ψιλή Άμμος, τα Καμινάκια (ίσως και η πιο όμορφη), οργανωμένη παραλία είναι το Λιβάδι και οι Βάτσες. Η Αστυπάλαια διαθέτει παραλίες για όλα τα γούστα. Οργανωμένες με ξαπλώστρες μέχρι και τελείως ερημικές οι οποίες δεν είναι καν χαρτογραφημένες αφού είναι σαν να εμφανίζονται από το πουθενά.

tip: Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας την μάσκα σας για να χαρείτε τα καθαρά νερά και τον πανέμορφο βυθό και να δοκιμάσετε βουτιά από τα τουριστικά καϊκάκια! 

Η Χώρα

δερ.jpg

Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της θα σε κερδίσει από τη πρώτη στιγμή. Βρίσκεται ψηλά κρεμασμένη στο βράχο και είναι το μεγαλύτερο στολίδι του νησιού. Βρίσκεται ανάμεσα στο Πέρα Γιαλό (παλιό λιμάνι) και την μεγάλη κατηφορική πλαγιά που οδηγεί στο Λιβάδι. Η θέα της από ψηλά θα σας κόψει την ανάσα. Αξίζει να επισκεφθείτε την κεντρική πλατεία στην οποία έχουν τοποθετηθεί 8 παραδοσιακοί ανεμόμυλοι, οι οποίοι είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Ο ένας μάλιστα χρησιμοποιείται από το δήμο, ενώο άλλος για διάφορες εκδηλώσεις του νησιού που διοργανώνονται κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ της Αστυπάλαιας.

Η Αστυπάλαια είναι ένας από τους πιο όμορφους οικισμούς του Αιγαίου. Δεν είναι ιδιαίτερα τουριστικός και παρόλο που ανήκει στα Δωδεκάνησα η ομορφιά του πηγάζει από τις Κυκλάδες. Πρόκειται για διακοπές για όλα τα γούστα καθώς διαθέτει όμορφες παραλίες, ιστορικά μνημεία, σπηλιές με σταλακτίτες, αλλά ακόμη και λουτρά για χαλάρωση. Αυτές τις διακοπές δεν πρέπει να τις χάσει κανείς !

 

Διαβάστε επίσης  Τα πιο χιονισμένα βουνά της Ελλάδας

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Αφιέρωμα στην συγγραφέα Ελένη Ισπόγλου

Την συγγραφέα Ελένη Ισπόγλου την γνωρίσαμε μέσα από το νέο
Ποιες είναι οι 5 τροφές που χαρίζουν καλή ψυχική υγεία

Ποιες είναι οι 5 τροφές για καλή ψυχική υγεία

Πολλές φορές η ζωή μας οδηγεί σε έντονο άγχος και