Κάιρο. Χίλιες και μία νύχτες στην πόλη των χίλιων μιναρέδων με μία έντονη μυρωδιά ανατολής σε κάθε βήμα. Οι θησαυροί των Φαραώ καλά κρυμμένοι. Τα ρωμαϊκά ερείπια, τα μεσαιωνικά τζαμιά, η ακρόπολη-νεκρόπολη, όλα συνυπάρχουν ειρηνικά σε αυτή την διαχρονική πόλη. Το Κάιρο ή Αλ-Καχίρα είναι η πολυπληθέστερη πόλη και πρωτεύουσα της Αιγύπτου ή Misr όπως αποκαλείται η χώρα στα αραβικά. Misr “Omak el dunia” συμβολίζει τη μητέρα όλων των χωρών, που αγκαλιάζει θερμά τα παιδιά της και τους μαθαίνει αστρονομία, πολιτισμό, ιστορία, κουλτούρα, χορό, μουσική. Φιλοξενεί περίπου 20 εκατομμύρια κατοίκους χωρίς να υπολογίζονται και τα γύρω περίχωρα που συνεχώς αναπτύσονται. Το Κάιρο είναι η μεγαλύτερη και πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Αφρικής. Ενώ κατατάσσεται στην 16η θέση στο παγκόσμιο χάρτη από άποψη πληθυσμού. Ο συνολικός πληθυσμός της Αιγύπτου στις αρχές του 2020 έφτασε τα 100.000.000. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2040, η Αίγυπτος θα φτάσει τα 150.000.000.
Κάτω από το φεγγάρι στις όχθες του Νείλου παρατηρούμε το ταξίδι της ζωής
Ο θεός Νείλος, το χάος, η κίνηση, η Σφίγγα, η πλατεία Ταχρίρ, το παλάτι του Μπαρόν. Η πολυτραγουδισμένη αγορά του Αλ Χαλίλι στο παλιό Κάιρο. Τα μικρά καφενεία στις γειτονιές που σερβίρουν αραβικό καφέ και μαύρο τσάι σε γυάλινα ποτηράκια. Η φωνή της βασίλισσας του αραβικού κόσμου Ουμ Καλθούμ από τα ραδιόφωνα, να τραγουδά το “Enta Omri – είσαι η ζωή μου”. Το άκουσμα της προσευχής από τα μεγάφωνα που περιμένουν υπομονετικά να τελειώσει ο πρώτος ιμάμης την μία φράση και να ξεκινήσει ο επόμενος από το διπλανό τζαμί.
Η Ανατολή σας καλωσορίζει στο σπίτι των Φαραώ
Ακριβώς όπως το Κολοσσαίο στην Ρώμη, η Ακρόπολη στην Αθήνα, οι Πυραμίδες της Γκίζας αποτελούν τον ιστορικό θησαυρό στο Κάιρο. Δεν είναι δυνατόν να αποφασίσετε να κάνετε ένα ταξίδι στην Αίγυπτο και να μην επισκεφθείτε τα απομεινάρια από το θαύμα της αρχαιότητας. Βάλτε μια μακριά άσπρη μαντίλα στο κεφάλι σας όπως ο Λόρενς της Αραβίας και αφεθείτε στην μαγεία του αέρα της ερήμου. Ανεβείτε σε καμήλα ή σε άλογο και χαθείτε μέσα στην Σαχάρα όπως οι Βεδουίνοι. Ένα hint μάθετε έστω στα αραβικά το καλημέρα “Sabah el nour” και το ναί/όχι (αίουα/λάα). Το πρώτο σας selfie-shot ως “crazy traveller” μπροστά από την Σφίγγα της Γκίζας θα κατακλείσει τα social media με εκατομμύρια likes.
Εάν δεν είστε κλειστοφοβικοί, ζήστε την εμπειρία στο εσωτερικό της μεγαλύτερης πυραμίδας του Χέοπα. Γνωρίστε τα μυστικά των τάφων των Φαραώ. Επισκεφθείτε το νέο μεγαλύτερο στον κόσμο μουσείο που βρίσκεται 2 μόλις χιλιόμετρα μακριά από τις πυραμίδες. Αφιερωμένο εξολοκλήρου στην ιστορία της Αιγύπτου με μούμιες καλά διατηρημένες και πολλούς θησαυρούς από την αρχαιότητα που πλέον ο κάθε επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει.
Η ζωή των Φαραώ
Το ταξίδι σας στο Κάιρο συνεχίζεται στο χωριό των Φαραώ. Ένα μοναδικό μέρος όπου ολόκληρη η ιστορία της Αιγύπτου διαδραματίζεται μέσα σε 3-5 ώρες. Θα μεταφερθείτε από την αρχαία ιστορία ως την σύγχρονή εποχή. Το Φαραωνικό χωριό είναι πραγματικά μια τέλεια στάση για να μάθει ο κάθε “traveller” την ιστορία αυτής της χώρας. Τρία μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο του Καΐρου, σε ένα νησί στο Νείλο θα βρεθείτε μέσα σε πλωτές αμφιθεατρικές βάρκες. Θα θαυμάσετε τους εκατοντάδες ηθοποιούς να αναπαριστούν σκηνές από την Αρχαία Αίγυπτο. Την τέχνη του πάπυρου, γλυπτική, υφαντά, την ιερογλυφική αλφάβητο. Ένα πλήρες αντίγραφο του τάφου του βασιλιά Τουταγχαμών ξεπροβάλει μπροστά στα μάτια σας. Καθώς και δώδεκα μουσεία που σχετίζονται με την μουμιοποίηση, την ιατρική, τέχνες, κατασκευή αρχαίων σκαφών. Το βασίλειο της Κλεοπάτρας, η ιστορία του ισλαμικού πολιτισμού, είναι κάποια από όσα θα ζήσετε σε αυτό το μοναδικό χωριό.
Το ψιλό κίτρινο χρώμα της Σαχάρας στα σπίτια, μαγεύει από ψηλά
Ahlan bik, καλώς ήρθατε στο Κάιρο και στην δική του ακρόπολη. Η ακρόπολη του Σαλαντίν ή Citadel όπως την λένε στα αραβικά είναι ένα αρχαίο οχυρό από την ισλαμική εποχή. Από τον 13ο αιώνα έως και τον 19ο αιώνα έζησαν Αιγύπτιοι ηγεμόνες εδώ. Η τοποθεσία του είναι στρατηγική, αφού χτίστηκε πάνω σε λόφο, χαρίζοντας του πλεονεκτική θέση για την ορθή επίβλεψη τυχόν εισβολέων στην πόλη. Ζήστε την ομορφιά του παλιού Καίρου από ψηλά. Εδώ θα βρείτε το Πολεμικό μουσείο, το πηγάδι του Ιωσήφ με τα 300 σκαλοπάτια. Το επιβλητικό τζαμί του Μωχάμεντ Άλι με τους δίδυμους μιναρέδες (οι υψηλότεροι σε όλη την Αίγυπτο). Ο κάθε ένας φτάνει σε ύψος τα 84 μέτρα.
Ένα σημαντικό tip, να φοράτε μακρυμάνικο και παντελόνι διότι ο χώρος είναι ιερός όπως και σε κάθε τζαμί που θα επισκεφθείτε. Αν πάλι δεν κρατάτε κάτι μαζί σας, θα σας δώσουν έναν πράσινο χιτώνα με την είσοδο σας.
Χαθείτε στο όμορφο λευκό μαυσωλείο του Μωάμεθ Αλή Πασά που βρίσκεται δίπλα από το τζαμί. Θαυμάστε από ψηλά την θέα με το κίτρινο χρώμα από τις φτωχογειτονιές της περιοχής. Το παλιό ισλαμικό νεκροταφείο που βρίσκεται πολύ κοντά. Μην μπερδευτείτε όμως, τα μικρά σπιτάκια που θα δείτε είναι οι τάφοι που έβαζαν και βάζουν τους νεκρούς μέσα. Όλη η περιοχή της Ακρόπολης σώζεται από την Unesco ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Ο αέρας της ιστορικής πλατείας Ταχριρ
Οι χτύποι της καρδιάς ανεβαίνουν φτάνοντας στην πολυσύχναστη πλατεία Ταχρίρ ή πλατεία Ελευθερίας. Από εδώ ξεκίνησε η επανάσταση “Aραβική Άνοιξη” το 2011. Στο κέντρο της πλατείας υπάρχει ένας μεγάλος, πολυσύχναστος κύκλος με εκατοντάδες γέφυρες. Εδώ θα νοίωσετε τι σημαίνει να βρίσκεστε σε μια τεράστια πόλη εκατομμυρίων όπως το Κάιρο. Γύρω από την πλατεία υπάρχει το παλιό Αιγυπτιακό μουσείο που πλέον μεταφέρθηκε στις Πυραμίδες. Το λαογραφικό σπίτι τεχνών, την Ευαγγελική εκκλησία Kasr el Dobara, το εμβληματικό ξενοδοχείο Nile River, το Hilton. Tην μικρή πλατεία με το άγαλμά του εθνικιστή-ήρωα Umar Makran που αντιστάθηκε στην εισβολή του Μέγα Ναπολέοντα.
Ένα ταξίδι όσο χίλιες ζωές μαζί
Ένα ταξίδι στην πατρίδα της Άλκηστης Πρωτοψάλτη, του Καβάφη μόλις ξεκίνησε, με πρώτο σταθμό την πρωτεύουσα των Φαραώ, το Κάιρο. To ταξίδι όμως έχει ακόμη μέλλον για να ανακαλύψετε και άλλες ομορφιές της αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Όσες φορές και αν το επισκεφθείτε, άλλες τόσες φορές θα χρειαστείτε για να το εξερευνήσετε. Αν σας έλεγαν ότι πρέπει να πάτε μονάχα ένα ταξίδι σε όλο τον κόσμο, μάλλον θα έπρεπε να διαλέξετε την Αίγυπτο. Μετά από αυτό το ταξίδι στο Κάιρο, δεν θα είστε ποτέ οι ίδιοι μέσα σας. Αφήστε το πνεύμα σας ελεύθερο, να ζήσετε όλη την ομορφιά της Ανατολής.
Πηγές άρθρου:
- Κάιρο κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα της Αιγύπτου ανακτήθηκε από www.travelstyle.gr (τελευταία πρόσβαση 15/02/2021 12:00)
- Κάιρο ανακτήθηκε από www.taxidologio.gr (τελευταία πρόσβαση 15/02/2021 12:50)
- Αν δεν έχεις πάει Κάιρο δεν ξέρεις τι θα πει Ανατολή ανακτήθηκε από www.in2life.gr (τελευταία πρόσβαση 15/02/2021 16:50)
- Cairo, the ultimate weekend ανακτήθηκε από www.nationalgeographic.com (τελευταία πρόσβαση 15/02/2021 17:30)
- Why 2020 is the year to visit Cairo ανακτήθηκε από bbc.com (τελευταία πρόσβαση 15/02/2021 18:10)
- Midan Ataba ανακτήθηκε από www.lonelyplanet.com (τελευταία πρόσβαση 15/02/2021 19:25)
- Muhammad Ali Mosque ανακτήθηκε από www.egymonuments.gov.eg (τελευταία πρόσβαση 15/02/2021 20:42)
- Pharaonic villages ανακτήθηκε από www.ask-aladdin.com (τελευταία πρόσβαση 15/02/2021 22:50)
- Heliopolis district in Cairo to be an open museum ανακτήθηκε από worldarchitecture.org (τελευταία πρόσβαση 15/02/2021 23:20)