Eναλλακτικός τουρισμός στην Ελλάδα

4 Οκτωβρίου 2016

Eναλλακτικός τουρισμός στην Ελλάδα

Αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που παρακινεί μερικούς ανθρώπους να εθίζονται στα ταξίδια. Είναι ο ενθουσιασμός της γνωριμίας νέων περιοχών και ανθρώπων; Είναι η ανάγκη των ανθρώπων να γίνουν αυτόπτες μάρτυρες της ιστορίας κάθε τόπου και να κρατήσουν σε ένα ράφι της μνήμης τους τη μαγεία του;

Στο μυαλό μου και ίσως και στο δικό σας, «ταξιδεύω»  ισούται με «δοκιμάζω». Αν ισχύει αυτό σίγουρα θα σας κινήσει το ενδιαφέρον η απόπειρα μου να σας μιλήσω για ένα σημαντικό κομμάτι του εναλλακτικού τουρισμού, αυτό που σχετίζεται με τον αθλητισμό.

Πλέον, οι αθλητικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των διακοπών θεωρούνται αναπτυσσόμενος τομέας της τουριστικής βιομηχανίας. Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, περίπου 25% των τουριστών επιλέγει να αθληθεί με κάποιο τρόπο στις διακοπές του. Το ενδιαφέρον σε ευρωπαϊκό επίπεδο επικεντρώνεται σε χειμερινά σπορ ή και θερινά σπορ καθώς και σε εξορμήσεις τόσο στην ύπαιθρο όσο και σε ορεινές περιοχές.

Η χώρα μας αποτελεί έναν ανερχόμενο τόπο για δυνητικούς «αθλητικούς τουρίστες», ειδικά οι Κυκλάδες και η Πελοπόννησος. Ας δούμε όμως μερικά από τα δημοφιλέστερα extreme sports.

Advertisements
Ad 14

Ορεινή ποδηλασία

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για όσους βέβαια ξέρουν καλό ποδήλατο έχει και το mountain biking (MB), ελληνιστί ποδηλασία βουνού. Δοκιμάζοντας να περιηγηθείτε σε τέτοιες διαδρομές, μέσα από δάση και χωμάτινα μονοπάτια καταφέρνετε τόσο να αθληθείτε όσο και να απολαύσετε καθαρό αέρα. Ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για MB είναι η Πάρνηθα, όπου ακόμα και όσοι δεν έχετε τον απαραίτητο εξοπλισμό μπορείτε να τον προμηθευτείτε σε πολύ προσιτές τιμές.

Διαβάστε επίσης  3 προορισμοί στη Βόρεια Ελλάδα για Σαββατοκύριακο

Rafting  στην Ελλάδα

Μια ενασχόληση που ξεκίνησε πριν από περίπου σαράντα χρόνια από την Αμερική και συγκεκριμένα ως ανάγκη διέλευσης από το Grand Canyon και για να υπάρχει πρόσβαση σε δύσβατες περιοχές. Ωστόσο, με την πάροδο των χρόνων εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά extreme sports.

Αν σκέφτεστε να το δοκιμάσετε , εντός συνόρων έχουμε αρκετά ποτάμια που προσφέρονται για rafting  όχι μόνο το φθινόπωρο και την άνοιξη, που είναι η πιο παραγωγικές εποχές.   Ετήσιες επισκέψεις γίνονται σε ποτάμια όπως ο Λούσιος και ο Αλφειός στην Πελοπόννησο, ενώ ο Εύηνος, ο Άραχθος, ο Ταυρωπός, ο Βοϊδομάτης  είναι διαθέσιμα μόνο φθινόπωρο και άνοιξη.

Kayak, extreme αλλά αξίζει

Αν έχετε ήδη δοκιμάσει το rafting  και σας φάνηκε εύκολο και διασκεδαστικό τότε η επόμενη πρότασή μας για τα δεδομένα σας  δεν είναι άλλη από το Καγιάκ . Πρόκειται για ένα μονοθέσιο κανό που προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία από μια βάρκα του rafting . Το εν λόγω άθλημα βέβαια χρειάζεται ειδική εκπαίδευση που προσφέρεται από πιστοποιημένες σχολές.

Όλο και περισσότεροι επιλέγουν το canyoning

Canyoning  ή αλλιώς «διάσχιση φαραγγιού» είναι ο όρος που περιγράφει τον συνδυασμό κάποιων αρκετά δύσκολων αθλημάτων όπως η πεζοπορία, η αναρρίχηση, η κατάβαση βράχων και η διάσχιση ποταμών κολυμπώντας. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις που κάποιες διαδρομές μπορεί να περιλαμβάνουν και άλματα στο νερό από καταρράκτες. Στην Ελλάδα, είναι ένα ανερχόμενο είδος τουρισμού που κερδίζει όλο και περισσότερο κοινό. Πληροφορίες και διοργάνωση εκδρομών προσφέρονται απο την www.hellascanyon.com

Πάμε για πεζοπορία;

Αν το να διανύετε μεγάλες αποστάσεις σε ανώμαλο έδαφος σας κινεί το ενδιαφέρον τότε μπορείτε να δοκιμάσετε το trekking . Έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα σε απλό αν δεν θέλετε μεγάλη κλίση εδάφους (ελάχιστη διανυόμενη απόσταση 5 χλμ) ή ορεινό όπου χρειάζεται σίγουρα καλή φυσική κατάσταση και αντοχή ( ελάχιστη απόσταση 15 με 20 χλμ ). Επίσης , στη δεύτερη περίπτωση θα χρειαστεί να προμηθευτείτε και τον κατάλληλο εξοπλισμό.  Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές για πεζοπορία.

Διαβάστε επίσης  Ζαγοροχώρια : Ονειρεμένη επιλογή για ένα τριήμερο.

Το φθινόπωρο είναι μια εποχή που προσφέρεται για εναλλακτικές διακοπές αυτό θα το λέμε συνέχεια, ελπίζω λοιπόν με τις παραπάνω περιπτώσεις να  σας έδωσα μερικές ιδέες για να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό και να ξεχάσετε για λίγο τι θα πει ρουτίνα.

Μπορεί ο αθλητισμός να με οδήγησε να επιλέξω δημοσιογραφικές σπουδές αλλά μετά ανακάλυψα ότι πρόκειται για ένα επάγγελμα με πολύ περισσότερες δυνατότητες.
Με ανέχτηκαν στο Πάντειο Πανεπιστήμιο μέχρι να αποφοιτήσω και τώρα ως βασικούς άξονες έχω τα ταξίδια και τον αθλητισμό, και φυσικά ό,τι άλλο καλύπτει την αυξανόμενη, με τα χρόνια, περιέργειά μου!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τζιμ Θορπ

Τζιμ Θορπ: Ένας υπεραθλητής με ινδιάνικες ρίζες

Ο Τζιμ Θορπ ήταν Αμερικανός αθλητής και Χρυσός Ολυμπιονίκης. Κέρδισε
Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε

Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε

Τίποτα δεν είναι όπως δείχνει. Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε.