Κίμωλος : Ένας κρυμμένος παράδεισος

Η Κίμωλος είναι ένα μικρό πανέμορφο νησί του Αιγαίου που διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά  των κυκλαδίτικων νησιών χωρίς όμως τις ορδές των τουριστών που γεμίζουν ασφυκτικά άλλα νησιά. Διατηρεί το παραδοσιακό της χρώμα και είναι ένας ιδανικός προορισμός για χαλαρές διακοπές με διαδρομές στη φύση και κολύμπι στις πεντακάθαρες, μαγευτικές παραλίες της. Για αυτό και οι Κιμωλιάτες την αποκαλούν ” Κίμωλο μου, παράδεισό μου”.

Οι ενετοί κατακτητές την ονόμασαν Αρζαντιέρα ,δηλαδή Ασημένια. Η Κίμωλος ξεχωρίζει για τον πλούσιο ορυκτό πλούτο της και ιδιαίτερα για τον καολίνη ο οποίος είναι γνωστός ως ”Κιμωλία γη”και πήρε το όνομά της από την Κίμωλο, καθώς είναι ο μοναδικός  τόπος παραγωγής της. Χρησιμοποιούνταν από τους αρχαίους ως σαπούνι για το πλύσιμο των ρούχων και στην φαρμακευτική. Στις μέρες μας χρησιμοποιείται στην βιομηχανία χαρτιού, στην βιομηχανία ελαστικών, στην τσιμεντοβιομηχανία, καθώς και στα κεραμικά. 

e-ribbing.com

Κίμωλος -Παραλίες 

Στην Κίμωλο υπάρχει μια διάφανη, αστραφτερή θάλασσα, σε όλες τις απίθανες αποχρώσεις του μπλε και μια παραλία για τον καθένα. Πολυσύχναστες ή ήσυχες, με άμμο, με βότσαλο ή με βράχια για βουτιές, μεγάλες ή μικρές, με ρηχά ή βαθιά νερά. Μία πολύ καλή λύση για να επισκεφθείτε περισσότερες παραλίες και να απολαύσετε το μπάνιο σας σε παρθένα νερά είναι να νοικιάσετε ένα σκάφος από την εταιρεία https://polarisrent.gr/ για μισή ή ολόκληρη ημέρα και να επισκεφθείτε και τα κοντινά νησιά.

Μοναστήρια -Σούφι

Στα Μοναστήρια μπορείτε να πάτε με Ι.Χ ,καλύτερα 4Χ4 για να μη δυσκολευτείτε στην επιστροφή.  Με σκάφος και στις δύο.  Τα Μοναστήρια τα πιάνει ο βοριάς, αλλά τότε μπορείτε να περάσετε με τα πόδια στο απάνεμο Σούφι. Αμμουδιές και πλούσιος βυθός.  Να έχετε μαζί σας φαγητό και νερό.

Διαβάστε επίσης  Ταξίδια για παιδιά: Ο Μαξ στην Κύπρο
faros-studios.gr
Πράσα (Αη Γιώργης)

Ολόλευκη, χοντρή άμμος, ολόλευκος βυθός, τυρκουάζ νερά και φανατικοί θαυμαστές. Ο βυθός γύρω απ΄το Πρασονήσι εκπληκτικός.
Κάτω απ΄ το εκκλησάκι του Αη Γιώργη υπάρχουν θαλασσινές σπηλιές.

Κλήμα

Αν και την «πιάνουν» οι βοριάδες, θα την αγαπήσετε. Με μεγάλο βότσαλο και άμμο και αρκετή σκιά στις αρμύρες της

Ζαχαριάς

Μικρή και ήσυχη παραλία με αστραφτερά νερά και με δυνατότητα για κολύμπι στους γύρω μικρούς κολπίσκους που σχηματίζει το ανάγλυφο της περιοχής.

Καταπληκτικές είναι επίσης και οι παραλίες Καράς, Λειβαδάκι, Άγιος Νικόλαος, Ψάθη, Αλυκή, Εννιάς, Καλαμίτσι κ.α.

 Κίμωλος -Οικισμοί

Ο μεγαλύτερος οικισμός της Κιμώλου είναι το Χωριό και όχι Χώρα όπως συνηθίζεται να την ονομάζουν σε άλλα νησιά. Εκεί ζουν οι περισσότεροι μόνιμοι κάτοικοι. Είναι χτισμένο στους πρόποδες του Ξαπλοβουνιού, με τα κάτασπρα σπίτια, τις λουλουδιασμένες αυλές και τα στενά φιδογυριστά δρομάκια του με τους ασβεστωμένους “αρμούς”, είναι μια κυκλαδίτικη ζωγραφιά με μια ιδιαίτερη, τοπική νότα.

Ο παλαιότερος οικιστικός πυρήνας είναι το Κάστρο , γύρω από το οποίο επεκτάθηκε ο οικισμός ήδη από το τέλος του 17ου αιώνα, αλλά κυρίως μετά την Ελληνική Επανάσταση. Έτσι όσο πιο κοντά στο Κάστρο βρίσκεται ένα σπίτι, τόσο παλιότερο είναι, κατά κανόνα. Στο Χωριό θα βρείτε αρκετά συγκροτήματα ενοικιαζόμενων καταλυμάτων, καταστήματα, αγροτικό ιατρείο, ΕΛΤΑ, Αστυνομικό Τμήμα, ΑΤΜ, κλπ. Μικρότεροι οικισμοί, που κατοικούνται κυρίως το καλοκαίρι, είναι η Ψάθη, η Γούπα, του Καρά,  ο Άγιος Νικόλας, τα Πράσα, η Αλυκή και η Μπονάτσα. Πρόσφατα, η Πολύαιγος  έπαψε να είναι έρημο νησί αφού, μετράει πια δύο κατοίκους!

Σκιάδι 

Πρόκειται για ένα τεράστιο μνημείο της φύσης από πέτρα που μοιάζει με μανιτάρι και από εκεί πήρε και το όνομά του. Συγκροτείται από 70 είδη πετρωμάτων και προκαλεί δέος σε όποιον έχει την τύχη να το δει από κοντά. Το πέτρινο μανιτάρι βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Κιμώλου, στα δυτικά του υψώματος Σκλάβο και έχει ενταχθεί στον Άτλαντα Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου λόγω της ιδιαιτερότητάς του.

Διαβάστε επίσης  Ταξιδεύοντας στην Κω

Λέγεται ότι το Σκιάδι φτιάχτηκε από διαφορετικά πετρώματα που το συγκροτούν και ότι δημιουργήθηκε από τους ισχυρούς ανέμους που φυσούν στην περιοχή. Το κάτω μέρος του διαβρώνεται πιο εύκολα από τον άνεμο που μεταφέρει σκόνη ή κόκκους άμμου σχηματίζοντας την «βάση» του μανιταριού που είναι πιο στενή καθώς εκεί συγκεντρώνεται το πιο μαλακό πέτρωμα.

travelstyle.gr

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο:

Πάμε Κίμωλο. Ανακτήθηκε από πηγή:https://www.gokimolos.gr/(τελευταία πρόσβαση 01/07/2022)

Ένα ταξίδι στην ιστορία της Κιμώλου. Ανακτήθηκε από πηγή:http://historyofkimolos.blogspot.com/2012/11/blog-post_25.html(τελευταία πρόσβαση 01/07/2022)

Ένα σπάνιο φυσικό μνημείο στην Κίμωλο ένα τεράστιο πέτρινο μανιτάρι. Ανακτήθηκε από πηγή:https://www.tromaktiko.gr/158909/ena-spanio-fusiko-mnimeio-stin-kimolo-ena-terastio-petrino-manitari/(τελευταία πρόσβαση 01/07/2022)

 

Έχω πτυχίο και μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Αγαπώ τη λογοτεχνία ,τη γραφή και τα ταξίδια. Ασχολούμαι με τη συγγραφή διηγημάτων και έχω συμμετάσχει με κείμενά μου σε συλλογικά βιβλία.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Το Ατίθασο Ρομπότ: Όταν η Τεχνολογία Συναντά τη Φύση

Η DreamWorks Animation καταφέρνει ξανά να μας εντυπωσιάσει με την
«Μπάουμγκαρτνερ», Paul Auster

«Μπαουμγκάρτνερ»: Το κύκνειο άσμα ενός μεγάλου λογοτέχνη

Το «Μπαουμγκάρτνερ» του Paul Auster, που μόλις κυκλοφόρησε από τις