Black Sails: Ένα λογοτεχνικό αριστούργημα στη μικρή οθόνη!

Το Maxmag μπαίνει δυναμικά στο δεύτερο χρόνο λειτουργίας του με διάθεση για βελτίωση και πολλά νέα άρθρα. Η στήλη της τηλεόρασης  σας παρουσιάζει τη νέα της υποκατηγορία  Series Review, στην οποία θα γράφεται κριτική για σειρές που έχουν ολοκληρωθεί ή θα παρουσιάζονται νέες σειρές. Σκοπός της ύπαρξης της στήλης είναι να ενημερωθεί ο αναγνώστης γύρω από το τηλεοπτικό προϊόν που τον ενδιαφέρει και να βοηθηθεί σχετικά με το αν αξίζει να επενδύσει το χρόνο του. Κανείς από εμάς δεν είναι ειδικός, οπότε στη στήλη αυτή δεν θα δείτε βαθμούς και αστεράκια, τα οποία πολλές φορές αδικούν ένα τηλεοπτικό έργο. Το πρώτο άρθρο αφορά τη σειρά Black Sails. Δεν περιέχει spoilers!

Black Sails Main Poster
Η σειρά Black Sails πρόκειται για ένα μείγμα περιπέτειας και δράματος, βασισμένο στα ιστορικά γεγονότα της πειρατικής κυριαρχίας επί της νήσου New Providence που βρίσκεται στις Μπαχάμες. Η σειρά αποτελεί prequel του κλασικού μυθιστορήματος Treasure’s Island (Το νησί του θησαυρού), λαμβάνοντας χώρα δύο δεκαετίες νωρίτερα. Οι κύριοι συντελεστές της σειράς είναι οι Jonathan E. Steinberg (Jericho), Robert Levine (Human Target) και ο Michael Bay (Transformers) για λογαριασμό του δικτύου Starz. Η σειρά έκανε την τηλεοπτική της πρεμιέρα στις 25 Ιανουαρίου του 2014 και ολοκληρώθηκε, έπειτα από 4 επιτυχημένες σαιζόν, στις 2 Απριλίου του 2017.

Η σειρά γυρίστηκε στο Κέιπ Τάουν της Αφρικής, από την εταιρεία Film Afrika. To budget του Black Sails είναι πολύ μεγάλο, ενδεικτικό της παρουσίας του Michael Bay στην παραγωγή. Όσοι γνωρίζουν τι τύπος είναι, δεν θεωρούν τόσο έκπληξη το γεγονός ότι για την κατασκευή του κάθε πλοίου απασχολούσε 300 εργαζόμενους! Επίσης, όσοι γνωρίζετε τον Michael Bay μπορείτε να καθησυχαστείτε διότι δεν συμμετέχει στο σενάριο!  Η έμφαση που έχει δοθεί στον ήχο και στην εικόνα ανεβάζουν τον πήχη πολύ ψηλά, δείχνοντας το δρόμο για μια επανάσταση στον τομέα της διαχείρισης  οπτικοακουστικού περιεχομένου στη μικρή οθόνη (και όχι μόνο αλλά αυτό θα αναλυθεί παρακάτω).

Διαβάστε επίσης  Νόρα Πυλόρωφ:"Έρωτας Μάγος"

Πλοκή

Όπως προαναφέρθηκε, το σενάριο “χτίζεται” πάνω στην πειρατική κυριαρχία στη νήσο New Providence και στην πρωτεύουσά του, το Νάσσαου. Ο “πιλότος” της σειράς, από την πρώτη στιγμή, θέτει λιτά τον τόπο , το χρόνο και την υπόθεση της σειράς : “Το 1917, στις Δυτικές Ινδίες, οι πειρατές της νήσου New Providence απειλούν το θαλάσσιο εμπόριο της περιοχής. Οι νόμοι των πολιτισμένων εθνών τους κατονομάζουν “hostis human generis”, εχθρούς  του ανθρώπινου γένους. Σε απάντηση, οι πειρατές υιοθετούν το δικό τους ιδεολόγημα : “πόλεμος ενάντια στον κόσμο”.

Advertisements
Ad 14

Black Sails Alternative Cover

Έτσι ξεκινάει ένας πόλεμος γεμάτος, όπως είναι αναμενόμενο, βία και αίμα. Το σενάριο παρουσιάζει επίσης και όλα όσα συνοδεύουν έναν πόλεμο: συμμαχίες, δολοπλοκίες, στρατηγικές και σκηνές μάχης, διπλωματία,προδοσίες και ,φυσικά, το συστατικό που εγγυάται την αφοσίωση των θεατών σε κάθε έργο: εντυπωσιακές ανατροπές! Πρωταγωνιστής της σειράς είναι ο Κάπταιν Φλιντ (Toby Stephens) , ένας διαβόητος πειρατής του οποίου το όνομα σπέρνει τρόμο στις ψυχές των πολιτισμένων κρατών. Πρόκειται για τον εγκέφαλο της επανάστασης στο Νασσάου, μαζί με την Έλενορ Γκάθρι (Hannah New), επικεφαλής του τοπικού εμπορίου μέσω της επιχείρησης που κληρονόμησε από τον πατέρα της. Κεντρικό ρόλο έχει και ο John Silver (Luke Arnold), γνωστός και από το μυθιστόρημα “Το νησί του θησαυρού”. Εμφανίζονται επίσης και ιστορικά υπαρκτά πρόσωπα όπως ο Τσαρλς Βέιν (Zack Mc Gowan), Κάπταιν Χόρνιγκολντ (Patrick Lyster),  Ανν Μπόνυ (Clara Paget), Τζακ Ράκαμ (Toby Schmitz) και άλλοι.

Review-Γενική Περιγραφή (SPOILER-FREE, διαβάστε άφοβα)

Όπως προαναφέρθηκε, η παραγωγή της σειράς έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις λεπτομέρειες γύρω από τα σκηνικά και τον ήχο. Ενδεικτικό της δουλειάς που έγινε είναι τα δύο βραβεία Emmy (εικόνας και ήχου) που κέρδισε το 2014, ενώ είχε και άλλες δύο υποψηφιότητες (για το σχεδιασμό των κύριων τίτλων και για τη μουσική τους επιμέλεια) . Τον επόμενο χρόνο είχε άλλες δύο υποψηφιότητες στον ίδιο θεσμό, ενώ το 2016 πιστώθηκε τον τίτλο της σειράς με τον καλύτερο ήχο και πάλι στα Emmy Awards. Τη φετινή χρονιά κέρδισε το βραβείο για τα καλύτερα οπτικά εφέ σε ένα φωτορεαλιστικό επεισόδιο, συνοδευόμενο από άλλες δυο υποψηφιότητες.

Διαβάστε επίσης  Η Columbia Records συνεργάζεται με την HBO!

Black Sails: War against the World
Black Sails: War against the World

Όσον αφορά το σενάριο και την εξέλιξη της σειράς, από το ξεκίνημα δίνεται χώρος και χρόνος για την ανάπτυξη των χαρακτήρων, ιδιαίτερα στη μέση της σαιζόν. Επί του γεγονότος αυτού υπάρχουν δύο όψεις: για κάποιους είναι κουραστικό να παραγκωνίζεται σε σημαντικό βαθμό η δράση, ειδικά στην πρώτη σαιζόν κατά την οποία ο θεατής ουσιαστικά αποφασίζει σχετικά με το αν αξίζει να επενδύσει το χρόνο του σε αυτή. Από την άλλη, πολλές φορές αυτό είναι ένα ρίσκο που πρέπει να παρθεί για να αποκτήσουν “βάθος” οι χαρακτήρες και να κατανοήσει περισσότερο ο θεατής τα μηνύματα που προσπαθεί να περάσει η σειρά. Αυτή η “φόρμουλα” έχει δοκιμαστεί και σε άλλες σειρές (π.χ. Breaking Bad) και, όταν εκτελείται σωστά, ανταμοίβει πλουσιοπάροχα τον θεατή για το χρόνο που επένδυσε, μέσω της πλήρους ανάπτυξης των χαρακτήρων και της αποσαφήνισης του προφίλ και των στόχων τους. Πράγματι, η σειρά τη δεύτερη σαιζόν απογειώνεται και “πετάει” σε δυσθεώρητα ύψη, συμπαρασύροντας και τις κριτικές ειδικών και απλών θεατών! Ο Toby Stephens στο ρόλο του Captain Flint παραδίδει μαθήματα υποκριτικής και, για πολλούς, “κλέβει την παράσταση” ανάμεσα σε ένα ιδιαίτερα ταλαντούχο καστ, το οποίο, με τη βοήθεια του σεναρίου φυσικά, ξεφεύγει από τον παραδοσιακό διαχωρισμό σε καλό και κακό. Ο καθένας έχει τους δικούς του στόχους τα δικά του κίνητρα και τη δική του εκδοχή της πραγματικότητας, στοιχεία τα οποία πολλές φορές δικαιολογούν τις πράξεις τους και τη στάση τους απέναντι στα γεγονότα.

Το “Black Sails” δεν είναι απλά μια σειρά με πειρατές. Μπορεί να βασίζεται στην πραγματική ιστορία του πολέμου των αποικιοκρατικών εθνών με τους πειρατές για τον έλεγχο της περιοχής του Νασσάου, αλλά με το πέρασμα του κάθε επεισοδίου γίνονται ολοένα και πιο ξεκάθαροι οι κεντρικοί άξονες γύρω από τους οποίους αυτή περιστρέφεται: το ρόλο του Νόμου στις “πολιτισμένες” κοινωνίες και τη δύναμη του Αγώνα για την αλλαγή και έναν διαφορετικό κόσμο. Μέσα από το κράμα των ιστορικά υπαρκτών και των φανταστικών προσώπων, των αληθινών και των ψεύτικων γεγονότων ερμηνεύεται η λειτουργία των Δυτικών κοινωνιών και τονίζονται οι καταπιεστικές τους δομές, οι οποίες εξωθούν τον άνθρωπο στη σκοτεινή του πλευρά και απελευθερώνουν το τέρας από μέσα του. Υπενθυμίζει την δύναμη των δούλων και τον καταλυτικό ρόλο που παίζουν για να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων ανάμεσα σε εκείνους που κινούν τα νήματα. Ανυψώνει το ρόλο των γυναικών παρέχοντας τους αυξανόμενη αξία όσο εξελίσσεται η ιστορία, σε σημείο που εκείνες καθορίζουν τη μοίρα ενός ολόκληρου κόσμου. Πρόκειται για ακριβώς αυτό που αναγράφεται στον τίτλο του άρθρου: ένα λογοτεχνικό έργο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την επανάσταση και την ανθρώπινη φύση, μεταφερόμενο στη μικρή οθόνη μέσα από εκπληκτικά οπτικά εφέ και ρεαλιστικά σκηνικά!

Διαβάστε επίσης  Νεκτάριος Χατζαντώνης: Δυναμικά βήματα στην Τέχνη

Αρχικά  ο θεατής μάλλον ξαφνιάζεται δυσάρεστα με τις πολλές σεξουαλικές σκηνές και ίσως δεχτεί αρνητικά την αντιμετώπιση του γυναικείου φύλου ως αντικείμενο ηδονής, αλλά αφενός πρόκειται για κάτι υπαρκτό, ιδιαίτερα κατά τον ύστερο Μεσαίωνα, οπότε και λαμβάνει χώρα το έργο, και αφετέρου αυτό αλλάζει γρήγορα, όπως προαναφέρθηκε.

Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για μια “βαριά” σειρά που απαιτεί την πλήρη συγκέντρωση του θεατή. Αξίζει να την αρχίσετε άμεσα!

Ακολουθεί το τρέιλερ της πρώτης σαιζόν:

Σύντομα θα ακολουθήσει άρθρο στο οποίο θα αναλύεται το αμφιλεγόμενο τέλος της σειράς, καθώς και η εξέλιξη της γενικότερα!

 

https://www.youtube.com/watch?v=Pvxpv_fycl8

 

 

 

Είμαι πρωτοετής φοιτητής του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που ανήκει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ζω για τον αθλητισμό, και ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο, για το οποίο ξοδεύω αρκετές ώρες την εβδομάδα στην προπόνηση, ενώ συμμετέχω ενεργά στο Σύλλογο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Αγίου Στεφάνου. Αν και είναι νωρίς ακόμα για οποιαδήποτε απόφαση, με ελκύει η δημοσιογραφία, και ιδιαίτερα το κομμάτι της στρατιωτικής ειδησεογραφίας. Κάθε εμπειρία που αποκτάται αποτελεί εφόδιο για την πιο σφαιρική και συνειδητοποιημένη αντίληψη της πραγματικότητας, οπότε είναι πολύτιμο προσόν το να αξιοποιεί κανείς σωστά το χρόνο του.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Φρύδια

Φρύδια: 5 tips για ένα άψογο αποτέλεσμα

Φρύδια, ή αλλιώς ο καμβάς του προσώπου μας και αυτό διότι

Космобет – Нове ліцензійне онлайн казино Cosmobet.ua

Рік заснування 2024 Мінімальний депозит 100 грн Advertisements Мінімальний вивод