Gentleman Jack: Η ασυμβίβαστη Anne Lister!

Το HBO σε συνεργασία με το BBC χάρισαν φέτος ένα μικρό διαμάντι στους θαυμαστές των δραμάτων εποχής. Πράγματι, το Gentleman Jack είναι ένα διαμάντι πρωτοτυπίας, ερμηνειών και σκηνοθεσίας, για να ονομάσουμε λίγες μόνο από τις αρετές του. Αυτό όμως που το κάνει να ξεχωρίζει είναι η φρέσκια και δυναμική ματιά που μας προσφέρει σε μια αληθινή ιστορία που μας κάνει να σκεφτούμε πάνω στην ανθρώπινη φύση, την ανθρώπινη σεξουαλικότητα και το ρόλο της κοινωνίας.

Gentleman Jack: Σπάζοντας τα ταμπού στην Αγγλία των αρχών του 19ου αιώνα

Η σειρά Gentleman Jack εκτυλίσσεται στη Βρετανία του 1832, οπότε είχαν αρχίσει να διατυπώνονται ιδέες περί των δικαιωμάτων των γυναικών. Ωστόσο παρά τις οποιεσδήποτε συζητήσεις, η θέση της γυναίκας ήταν πολύ περιορισμένη σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, χωρίς δικαίωμα ψήφου και με λιγοστή δύναμη σε θέματα περιουσίας (ειδικότερα στο πλαίσιο του γάμου).

Gentleman Jack
Πηγή εικόνας: geekgirlauthority.com

Στο ασφυκτικό αυτό πλαίσιο έζησε μια γυναίκα που αμφισβήτησε την ανδροκρατία με τη στάση της και την τολμηρή συμπεριφορά της. Η γυναίκα αυτή λεγόταν Anne Lister (Syranne Jones) και ενάντια σε όλα τα προγνωστικά κατέστη κληρονόμος και διαχειρίστρια 400 εκταρίων γης στο Χάλιφαξ του δυτικού Γιορκσάιρ, τα οποία διέθεταν σημαντικά κοιτάσματα κάρβουνου. Έτσι, ήταν από τις λίγες γυναίκες που διέθεταν δική τους γη για εκμίσθωση και μάλιστα γη με κοιτάσματα κάρβουνου την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης.

Advertisements
Ad 14

Anne Lister: Μια ζωή σαν (μη συμβατικό) παραμύθι

Η Anne Lister δεν ήταν όμως απλώς μια τυχερή γυναίκα που κληρονόμησε μια αξιοπρόσεκτη περιουσία. Αυτό που προκαλούσε θαυμασμό αλλά και ταραχή σε όσους την γνώριζαν ήταν ο χαρακτήρας της. Δυναμική, έξυπνη, περιπετειώδης και με απίστευτη αυτοπεποίθηση, η Anne Lister έζησε μια ζωή που η πλειονότητα των γυναικών ούτε που θα μπορούσαν ή θα τολμούσαν να φανταστούν.

Διαβάστε επίσης  Milky Way: η ανατρεπτική σειρά Βασίλη Κεκάτου
Gentleman Jack
Πηγή εικόνας: telerama.fr

Ταξίδεψε σε πληθώρα χωρών, μένοντας για διαστήματα σε πόλεις όπως το Παρίσι για να μελετήσει και να… γλεντήσει. Τα ορειβατικά ταξίδια της στα Πυρηναία είχαν φτάσει να θεωρούνται μύθος στο Χάλιφαξ απ’ όπου προερχόταν, τόσο απίστευτες φάνταζαν οι περιπέτειές της. Αυτό όμως που εξήπτε περισσότερο τη φαντασία των υπόλοιπων γυναικών (και ανδρών) ήταν η ερωτική της ζωή, η οποία περιβαλλόταν από ένα πέπλο μυστηρίου, με την Anne να παραμένει ανύπανδρη σε ηλικία 41 ετών, οπότε και ξεκινά η ιστορία του Gentleman Jack.

 Anne Lister: Τα κωδικοποιημένα ημερολόγια

Ο λόγος όμως που η Anne παρέμενε ανύπανδρη δεν ήταν επειδή δεν έβρισκε κάποιον άνδρα της αρεσκείας της ή γιατί ήταν οικονομικά ανεξάρτητη. Η αποκρυπτογράφηση των 16 ημερολογιακών της τόμων, έφερε στο φως την αγάπη που έτρεφε η Anne για τις γυναίκες σε ερωτικό επίπεδο. Ξέροντας πως η λεσβιακή της ταυτότητα ήταν θέμα ταμπού για την εποχή, η Anne έγραψε σε κώδικα τα σημεία όπου περιέγραφε τις ερωτικές της στιγμές και σκέψεις.

Anne Lister diary
Πηγή εικόνας: bbci.co.uk

Εντούτοις δε θεωρούσε τον εαυτό της «περίεργο» ούτε ένιωθε ενοχές για τη φύση της. Αποδεχόταν τον εαυτό της παρά τη γνώση της για τα αισθήματα της κοινωνίας πάνω στον σεξουαλικό της προσανατολισμό. Αυτή η γνώση της, μαζί με την κοινωνική της θέση, μπορεί να την περιόριζαν όσον αφορά τη δημόσια έκφραση των συναισθημάτων της, δεν την έκαναν όμως να τα απορρίψει.

Anne Lister & Ann Walker

Το 1832 είναι η χρονιά «καμπή» στη ζωή της Anne Lister, μια και τότε μπαίνει στη ζωή της η Ann Walker (Sophie Rundle).  Από αυτό το σημείο αναλαμβάνει να μας δείξει με τον δικό του τρόπο το Gentleman Jack πώς εξελίχθηκε η σχέση των δύο γυναικών σε μια κοινωνία τόσο αρνητική προς την ομοφυλοφιλία.

Διαβάστε επίσης  We Are Who We Are: Ιταλία, Blood Orange και αυτοανακάλυψη
Anne Lister
Πηγή εικόνας: pcdn.co

Πέρα όμως από την ερωτική διάσταση της σχέσης μεταξύ των δύο γυναικών, η σειρά πραγματεύεται το ευρύτερο θέμα των διαπροσωπικών σχέσεων. Η πρωταγωνίστρια πολλές φορές επικοινωνεί τις σκέψεις της με τους θεατές απευθυνόμενη απευθείας στον φακό, θίγοντας ευρύτερα κοινωνικά θέματα μέσα από το ερωτικό της ενδιαφέρον για την Ann Walker και τη σχέση της με το ισχυρό φύλο της εποχής.

Gentleman Jack: Η δύναμη να είσαι ο εαυτός σου

Το Gentleman Jack έχει την ιδιαιτερότητα πως δεν ποντάρει στο να σοκάρει με ιδιαίτερα έντονες σεξουαλικές σκηνές, αντίθετα παρουσιάζει μια τρυφερή σχέση αγάπης μεταξύ δύο γυναικών. Παράλληλα παρουσιάζει την ομοφυλοφιλία ως κάτι φυσικό, προτρέποντάς μας να αγαπάμε και να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας χωρίς συμβιβασμούς, οδηγούμενοι στον αλληλοσεβασμό.

 

Trailer

 

"Αιώνια" μαθήτρια και φοιτήτρια, αγαπώ να μαθαίνω καινούρια πράματα και να δοκιμάζω τον εαυτό μου. Βιβλιόφιλη, με αδυναμία στις ξένες γλώσσες, τον κινηματογράφο και τις τηλεοπτικές σειρές (ειδικά εποχής). Αγχολυτικό μου οι όμορφες στιγμές με φίλους.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει φόβος

Το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει φόβος

Είναι ευχή ή κατάρα να μη νιώθεις;  Σού αρέσουν οι
Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη

Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη

Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη, γνωστή και ως «Λύκειον», βρισκόταν