Η νέα σειρά της Cosmote για το 5G και το διαδίκτυο

Αν το 2020 ήταν μια χρονιά αλλαγών, τότε το 2021 θα είναι μια πιο ανατρεπτική χρονιά. Η Cosmote έφερε στη Ελλάδα το 5G δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, ένα νέο πανίσχυρο εργαλείο της σύγχρονής ζωής μας. Μέσα από μια μίνι σειρά ντοκιμαντέρ μας εξηγεί όλες τις αλλαγές που θα φέρει το 5G στην καθημερινότητα μας.

Ιστορία των δικτυών

Αρχικά είναι καλό να ξέρουμε για τι ακριβώς μιλάμε και να μην πιστεύουμε σε θεωρίες συνομωσίας, Μετα τους 2 παγκόσμιους πολέμους σιγά-σιγά δημιουργήθηκε το ιντερνέτ, δηλαδή όλοι υπολογιστές πάνω στην γη μπορούσαν δυνητικά να ανταλλάξουν δεδομένα και πληροφορίες από απόσταση. Το 1994 ήρθε το πρώτο κινητό τηλέφωνο στην χωρά μας και μαζί με αυτό το δίκτυο 2G. Στήριζε αρχικά μόνο μηνύματα και τηλεφωνά, ενώ το 2004 ήρθε το 3G οπού στήριζε και τα δεδομένα ιντερνέτ από το κινητό.  Το 2012 ήρθε το 4G, οπού αν και αρχικά δεν άλλαξε πολλά πράγματα, διευκόλυνε όμως την ανταλλαγή μεγάλων δεδομένων (πχ streaming). Έκανε τις εφαρμογές μας να λειτουργούν πιο γρηγορά και τα δεδομένα να συγχρονίζονται πιο άμεσα σε ζωντανό χρόνο. Το 2017 ξεκίνησε πειραματικά το 5G και έως του χρόνου αναμένεται να μπει δυναμικά στις ζωές μας.

Πηγή εικόνας: Youtube

Τι είναι το 5G;

Το 5G αποτελεί την εξέλιξη του είδους δεδομένων της κινητής τηλεφωνίας αλλά είναι κάτι το ξεχωριστό. Είναι μια μεγάλη τομή και εξερεύνηση που αναμένεται να φέρει αρκετά μεγάλες αλλαγές. Ήρθε ουσιαστικά για να στηρίξει το διαδίκτυο των πράγματων (Internet of things). Κάθε ηλεκτρονική συσκευή στο μέλλον θα έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο και θα μπορούμε να τις συντονίζουμε από απόσταση. Τα δεδομένα που θα στέλνονται και θα λαμβάνονται θα είναι πραγματικά τεράστια και οι ταχύτητες θα φτάσουν έως 1 gbps. Θα ανοίξει δηλαδή το φάσμα που περνούν τα δεδομένα και όλα θα συνδέονται αυτόματα μεταξύ τους.

Διαβάστε επίσης  Domina: Είναι τελικά η νέα «Ρώμη»;
Advertising

Advertisements
Ad 14
5G
Πηγή εικόνας: fosonline

Θα έχουμε ιπτάμενα αυτοκίνητα ή το ψυγείο μας θα βγάζει έτοιμο το φαγητό;

Όχι δεν θα έχουμε κάτι από αυτά, τουλάχιστον ακόμη. Θα μπορέσουμε όμως να έχουμε αυτό-οδηγούμενα οχήματα και να χειριζόμαστε τις συσκευές του σπιτιού μας από απόσταση. Κάθε προϊόν θα έχει πάνω του περισσοτέρους αισθητήρες που θα συγχρονίζονται αρμονικά κάνοντας την ζωή μας πιο εύκολη. Θα μπορούμε για παράδειγμα να ρυθμίζουμε το κλιματιστικό λίγο πριν φτάσουμε στο σπίτι από το κινητό μας, όπως επίσης και το πλυντήριο. Θα μπορούμε να παρακολουθούμε με ολόγραμμα μια συναυλία που γίνεται σε μια άλλη χωρά σε τέλειο συγχρονισμό.

Και τι θα γίνει τέλος πάντων με αυτά τα τσιπάκια 5G που λένε για την νέα τάξη πράγματων;

Το 5G είναι απόλυτα ασφαλές με τις μέχρι τώρα μετρήσεις και είναι ακίνδυνο για την υγειά. Μάλιστα θα βελτιώσει τον τομέα της ιατρικής σε μεγάλο βαθμό, βοηθώντας σε μικροαναλύσεις σοβαρών χειρουργείων. Δεν σκοπεύει κάποιος να μας βάλει τσιπάκια, όσο και αν ακούγεται ωραίο αυτό το αφήγημα σε θεωρίες συνομωσίας. Ίσως κάτι τέτοιο να συμβεί μέσα σε μια ταινία βλέποντάς την πλέον στο σινεμά.

Επίλογος

Η νέα αυτή σειρά ντοκιμαντέρ για το διαδίκτυο έρχεται για να εξηγήσει αυτές και άλλες αλλαγές από το δίκτυο 5G. Η Cosmote έχει κάνει μια αρκετά καλή παραγωγή, με σύντομα και κατανοητά βίντεο. Είναι διαθέσιμη στο YouTube και νέα επεισόδια έρχονται σταδιακά. Μπορείτε να δείτε παρακάτω το σχετικό τρέιλερ.

Διαβάστε επίσης  Οι επιστήμονες κατασκεύασαν ασύρματο τσιπ εξαιρετικά υψηλής ταχύτητας THz

Advertising

Σπουδάζω ψυχολογία στο Παντείο Πανεπιστήμιο. Μου αρέσουν οι σειρές, οι ταινίες, το gaming και τα φεστιβάλ. Θέλω να δοκιμάζω πράγματα και ασχολούμαι με αρκετά διαφορετικά θέματα ώστε να γεμίζει η κάθε μου ημέρα δημιουργικά.
Instagram: @demetrios_chatzis / website: https://www.dimitrioschatzis.eu/

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ο μύθος της γοργόνας

Ο μύθος της γοργόνας είναι αρκετά δημοφιλής στη λαϊκή κουλτούρα

4 + 1 εξαιρετικά podcasts για βιβλιοφάγους

Τα podcasts ήρθαν για να μείνουν και να κάνουν πιο